ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο υπολογιστής των 5 δολαρίων!

Ο υπολογιστής των 5 δολαρίων!

Πόσο χαμηλά μπορεί να φθάσει το κόστος απόκτησης ενός υπολογιστή; 5 δολάρια είναι η απάντηση που δίνει το Raspberry Pi Foundation, το ίδρυμα το οποίο έχει βάλει ως στόχο να διαθέσει υπολογιστές σε πολύ χαμηλό κόστος.

Του Δημήτρη Μαλλά

Το Paspberry Pi Zero είναι ήδη διαθέσιμο (σ.σ. περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-zero/) και κοστίζει 5 δολάρια, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία “γυμνή” κεντρική μονάδα. Όπως ήταν και τα Paspberry Pi A, B και 2 που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν με κόστος μεταξύ 20 και 35 δολαρίων. Όμως, αν βάλετε το Zero σε μία θήκη μπορείτε να το συνδέσετε με μία οθόνη, ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι και έναν έχετε έναν υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα μία έκδοση του Linux, ονόματι Raspian, ο οποίος μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή για να αρχίσει κάποιος να μαθαίνει προγραμματισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα προηγούμενα Raspberry Pi σημείωσαν εξαιρετικές πωλήσεις και υπήρξαν πολλά αντίστοιχα μοντέλα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Zero, το μέγεθος του οποίου είναι 65x30x5 χιλιοστά, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολύ καλά αν λάβει κανείς υπόψη του την τιμή του. Ο επεξεργαστής “τρέχει” στο 1 GHz, η μνήμη είναι στα 512 ΜΒ, υπάρχει θύρα για microSD κάρτες, όπως και θύρες microUSB που χρησιμοποιούνται για την παροχή ρεύματος αλλά και για να τοποθετήσει ο χρήστης USB flash drives. Επίσης, υπάρχει και μία mini-HDMI υποδοχή που επιτρέπει τη σύνδεση οθόνης που να προσφέρει ανάλυση 1080p.