ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Άναψες το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Γι' αυτό έπεσε η ταχύτητα στο WiFi! (video)

Άναψες το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Γι' αυτό έπεσε η ταχύτητα στο WiFi! (video)

Οι ταχύτητες στα ασύρματα δίκτυα, τα γνωστά WiFi, επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες και ηλεκτρονικές συσκευές που είναι σε λειτουργία όπως είναι οι φούρνοι μικροκυμάτων και τα baby monitors, αλλά μάλλον ουδείς θα περίμενε ότι μπορεί να μειώνονται και όταν έχετε αναμμένο το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η Ofcom, η αρχή που εποπτεύει την τηλεπικοινωνιακή αγορά της Βρετανίας (σ.σ. η αντίστοιχη επιτροπή στην Ελλάδα είναι η ΕΕΤΤ), η οποία σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη της επισημαίνει ότι το σήμα από το router που χρησιμοποιείται σε ένα σπίτι για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί να επηρεαστεί από τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές διαφόρων συσκευών, στις οποίες περιλαμβάνει και τα λαμπάκια που βάζουμε πάνω στα χριστουγεννιάτικα δέντρα μας.

Η Ofcom δεν αναφέρει πόσο μπορούν να μειωθούν οι ταχύτητες σύνδεσης μεταξύ του υπολογιστή ή του smartphone μας με το router όταν είναι αναμμένο το χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά λάνσαρε ένα app, το οποίο δείχνει ποιες συσκευές μπορούν να επηρεάζουν την απόδοση του WiFi δικτύου που έχουμε “στήσει” στο σπίτι μας.

Βέβαια, η Ofcom επισημαίνει στην μελέτη της, η οποία αφορά, φυσικά, τη Βρετανία, ότι οι ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι, συνήθως, πολύ χαμηλότερες από αυτές που διαφημίζονται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.Φαινόμενο που συναντάμε και σε άλλες χώρες, όπως, φυσικά, και στην Ελλάδα. Γι' αυτό και οι πάροχοι κάνουν λόγο για σύνδεση “έως 24 Mbps” όταν αναφέρονται σε μία γραμμή ADSL. Πολύ απλά, γιατί για να έχει κάποιο σπίτι πραγματική ταχύτητα 24 Mbps θα πρέπει να βρίσκεται σχεδόν δίπλα από τον κόμβο του παρόχου και όσο μεγαλώνει η απόσταση τόσο μειώνεται η ταχύτητα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, η ποιότητα της καλωδίωσης σε ένα κτίριο.