ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καινοτόμοι ανελκυστήρες και «ανεβαίνω με ασφάλεια»

Καινοτόμοι ανελκυστήρες και «ανεβαίνω με ασφάλεια»

Έχετε κλειστεί ποτέ σε ασανσέρ; Ξέρετε ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα αυτοκίνητο και έναν ανελκυστήρα; Γνωρίζατε ότι ο πρώτος ανελκυστήρας στον κόσμο συναντάται στην Ελλάδα, τον 3ο αιώνα π.Χ., ως εφεύρεση του Αρχιμήδη;

Της Σοφίας Μαυραντζά

Στα παραπάνω ερωτήματα απάντησαν τα σεμινάρια που διοργάνωσε η εταιρεία Pappas Elevators με τίτλο «Human Safety Seminar», που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και παρέδωσαν χρήσιμες πληροφορίες και παραδείγματα για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με ανελκυστήρες.

Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στο Pappas Innovation Center, ένα πρότυπο κέντρο έρευνας και καινοτομίας για ανελκυστήρες, το μοναδικό, μάλιστα, στην Ελλάδα. «Έχουμε καταφέρει μέσα από το κέντρο να αναπτύξουμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και γι’ αυτό είναι το άρμα που κινούμαστε στις αγορές του εξωτερικού» σημειώνει ο Γιάννης Παππάς, γενικός διευθυντής της Pappas Elevators.

Πήγαμε κι εμείς, συμμετείχαμε και συνειδητοποιήσαμε πως το ασανσέρ είναι ένα μεταφορικό μέσο όπως όλα τα υπόλοιπα. Ανοίγεις την πόρτα, μπαίνεις μέσα, ενίοτε κοιτάζεσαι και στον καθρέφτη, όπως περίπου γίνεται στο... αυτοκίνητο; Μόνο που μέσα στο αυτοκίνητο, αν οδηγείτε προσεκτικά, θα φτάσετε ασφαλείς στον προορισμό σας. Με το ασανσέρ είστε σίγουροι;

Γνωρίζατε ότι το κόστος ενός ανελκυστήρα είναι περίπου όσο το κόστος ενός αυτοκινήτου μεσαίας κατηγορίας; Με τη μόνη διαφορά ότι στο αυτοκίνητο έχετε τον έλεγχο, ενώ στον ανελκυστήρα όχι. Γι’ αυτό έχει σημασία να επιλέγουμε εκείνους που δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια, αφού ο ανελκυστήρας δεν είναι μόνο ο θάλαμος που βλέπουμε, αλλά ένα σύνολο εξαρτημάτων και μηχανισμών που πρέπει να ελέγχονται πρακτικά. Ο ανελκυστήρας είναι ένα μεταφορικό μέσο. Με τη διαφορά ότι κινείται μέσα σε κτήρια...

Έτσι, στόχος του σεμιναρίου ήταν να αναδειχθεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, πως πολλοί από τους επιβάτες που χρησιμοποιούν καθημερινά ανελκυστήρα, όπως και πολλές εταιρείες, δεν έχουν εμβαθύνει στο ζήτημα της ασφάλειας. Ο κ. Παππάς σχολίασε σχετικά: «Η εταιρεία μας από το 1979 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα θεωρεί το θέμα της ασφάλειας στις μετακινήσεις με τους ανελκυστήρες την απόλυτη της προτεραιότητα. Οπότε, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αισθανόμαστε το χρέος απέναντι στην αγορά μας να ενημερώσουμε τον κόσμο των επιχειρήσεων -και όχι μόνο- αναφορικά με την ορθή χρήση και την ασφαλή μετακίνηση μέσω των ανελκυστήρων».

Η εταιρεία τα τελευταία επτά χρόνια έχει επενδύσει στο θέμα της έρευνας και της καινοτομίας, για αυτό ακριβώς το λόγο από το 2013 καταγράφει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, με διψήφιο ποσοστό. «Παρόλο που το κομμάτι μας έχει συρρικνωθεί στο κατασκευαστικό, αφού δεν γίνονται νέες κατασκευές, νέα έργα, εμείς έχουμε κρατήσει τα μερίδιά μας και ακόμη και στην Ελλάδα είμαστε θετικοί στην ανάπτυξή μας» διαπιστώνει ο γενικός διευθυντής της Pappas Elevators που απασχολεί περισσότερους από 110 εργαζόμενους. Εξάλλου, πέρα από το κομμάτι της δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια διαγράφει επιτυχημένη πορεία σε περισσότερες από 10 χώρες του εξωτερικού, προμηθεύοντας επιχειρήσεις με καινοτόμους ανελκυστήρες.

«Ποντάρουμε, εκτός των άλλων, και στο κομμάτι της τεχνικής υποστήριξης, διότι έχουμε αναβαθμίσει το επίπεδο των υπηρεσιών μας. Τα εργαλεία και η τεχνική υποστήριξη που δίνουμε στους πελάτες μας δεν παρέχονται από άλλες εταιρείες του χώρου μας. Αυτό οι πελάτες το αντιλαμβάνονται και μας ανταμείβουν» υπογραμμίζει ο κ. Παππάς.

Τέλος, να σημειωθεί πως εάν κάποιος κλειστεί στο ασανσέρ, θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος από την εταιρεία συντήρησης για το πώς θα τον απεγκλωβίσει, ενώ και η εταιρεία που είναι αρμόδια για τον ανελκυστήρα θα πρέπει να μεταβεί επί τόπου και να τον απεγκλωβίσει. Η Pappas Elevators δίνει τέτοια δυνατότητα, αφού έχει κέντρο λήψης σημάτων και κλήσεων επί 24ώρου βάσεως.