ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι απαραίτητες κινήσεις μετά την αγορά ενός PC

Οι απαραίτητες κινήσεις μετά την αγορά ενός PC

Μόλις αποκτήσατε έναν νέο φορητό υπολογιστή, πατήσατε το κουμπί και συμπληρώσατε όλα τα στοιχεία που σας ζήτησαν τα Windows προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις. Ποιες είναι, όμως, οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε αμέσως μετά προκειμένου να βελτιώσετε τη «σχέση» σας με τον νέο σας υπολογιστή;

Του Δημήτρη Μαλλά

Κατ’ αρχήν, αν το μηχάνημα που αγοράσατε έχει προεγκατεστημένα τα Windows 8 και ερωτηθείτε σχετικά με το αν θέλετε να εγκαταστήσετε τα Windows 10, μη διστάσετε να τα κάνετε. Οι διαφορές είναι πολλές και σημαντικές και στην περίπτωση που έρχεστε από τον «κόσμο» των Windows 7, τότε θα δείτε ότι τα Windows 10 είναι πιο κοντά σε αυτό που έχετε συνηθίσει. Πάντως, ήδη πολλά μηχανήματα έρχονται με προεγκατεστημένα τα Windows 10 και πρακτικά μέχρι την άνοιξη δεν θα υπάρχει καινούριος φορητός υπολογιστής με προεγκατεστημένα παλαιότερα Windows.

Η επόμενη κίνηση έχει επίσης σχέση με τα Windows. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να «κατεβάσετε» όλα τα τελευταία updates που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα πριν εγκαταστήσετε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. Οπότε πρέπει να μεταβείτε στην σχετική σελίδα είτε μέσω της επιλογής αναζήτησης όπου θα βάλετε ως λέξη κλειδί το «Windows Update” είτε θα πάτε από το πλήκτρο Έναρξη και μετά στις Ρυθμίσεις και στη συνέχεια στην τελευταία επιλογή που σχετίζεται με την Ενημέρωση και την Ασφάλεια. Θα χρειαστεί να «κατεβάσετε» όλες τις αναβαθμίσεις, ο υπολογιστής σας θα επανεκκινηθεί ενδεχομένως αρκετές φορές αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνετε. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο καιρό βρισκόταν στο ράφι του καταστήματος από όπου αγοράσατε το μηχάνημα σας.

Επόμενη κίνηση είναι να εγκαταστήσετε το αγαπημένο σας πρόγραμμα για πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Ο Microsoft Edge των Windows 10 είναι εξαιρετικά γρήγορος και απλός, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν τον Mozilla Firefox ή τον Google Chrome. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί και πολύ χρόνο, αλλά επίσης είναι κάτι που καλό είναι να κάνετε από την αρχή.

Μετά ήρθε η ώρα της ασφάλειας. Τα Windows 8.1 και 10 έρχονται με ενεργοποιημένο τo Windows Defender, την λύση ασφάλειας που έχει δημιουργήσει η ίδια η Microsoft. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που παρέχει ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας αλλά οι επιλογές που υπάρχουν είναι πολλές και μπορεί να θέλετε κάτι διαφορετικό. Πολλές φορές, οι κατασκευαστές ενσωματώνουν μία δοκιμαστική έκδοση κάποιας γνωστής λύσης ασφάλειας που είναι επί πληρωμή. Αν αποφασίσετε να την ενεργοποιήσετε, καλό θα ήταν να το έχετε σκεφτεί αρκετά καθώς μετά δεν είναι τόσο εύκολη η απεγκατάσταση. Σημειωτέον πάντως πως αρκετά καταστήματα προσφέρουν μαζί με τον υπολογιστή και μία λύση με συνδρομή ενός έτους, που επίσης είναι μία καλή πρόταση. Σε περίπτωση που έχετε χρησιμοποιήσει σε άλλον υπολογιστή κάποια συγκεκριμένη λύση και έχετε μείνει ικανοποιημένος/η τότε καλό ήταν να συνεχίσετε να την χρησιμοποιείτε.

Το πιο ενοχλητικό πράγμα σε ένα καινούριο PC είναι τα επιπλέον προγράμματα που εγκαθιστούν οι κατασκευαστές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων «ενοχλούν» και δεν διευκολύνουν. Η λύση είναι μία «εκκαθάριση» του αποκαλούμενου bloatware με τη χρήση εφαρμογών όπως είναι το PC Decrapifier ή ακόμη και το CCleaner. Το τελευταίο είναι από τις καλύτερες εφαρμογές «καθαρισμού» και από εκείνες που θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας, καθώς ακόμη και η δωρεάν έκδοση είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να «καθαρίσετε» το PC σας από όλα τα «σκουπίδια» που αφήνουν πίσω τους οι διάφορες εφαρμογές.

Αμέσως μετά, μπορείτε να εγκατεστήσετε τις εφαρμογές εκείνες που σας είναι απαραίτητες. Το CCleaner που αναφέρθηκε πιο πάνω είναι μία καλή πρόταση, όπως, φυσικά, καλό είναι να εγκατεστήσετε και το Acrobat Reader ώστε να μπορείτε να διαβάζετε τα pdf αρχεία, ενώ η πιο δημοφιλής εφαρμογή για αναπαραγωγή video δεν είναι άλλη από το VLC, το οποίο «παίζει» τα πάντα. Σίγουρα θα χρειαστείτε και μία σουίτα εφαρμογών γραφείου και το Microsoft Office είναι το καλύτερο αλλά αν δεν θέλετε να πληρώνετε την συνδρομή στο Office 365, τότε τις βασικές ανάγκες τις καλύπτει και το OpenOffice. Τέλος, στις εφαρμογές που αξίζει να «κατεβάσετε» είναι και το 7zip, το οποίο σας επιτρέπει να «αποσυμπιέσετε» ή να «συμπιέσετε» αρχεία. Εξαιρετικά χρήσιμο καθώς «αποσυμπιέζει» και αρχεία .rar και γενικότερα είναι από τις εφαρμογές εκείνες που θα σας λύσουν τα χέρια και θα μπορέσετε να απολαύσετε τις δυνατότητες του νέου υπολογιστή σας.