ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι κατήγγειλαν οι χρήστες του Διαδικτύου το 2015;

Τι κατήγγειλαν οι χρήστες του Διαδικτύου το 2015;

Υψηλός παρέμεινε και το 2015 ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών που δέχθηκε η SafeLine, η Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, φτάνοντας περίπου τις 4.000 καταγγελίες.

Από τα στατιστικά στοιχεία της SafeLine παρατηρείται ότι οι καταγγελίες για ρατσιστικά εγκλήματα τριπλασιάστηκαν από το 2014 -152 από 46-!

Αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρήθηκε και στις καταγγελίες για εγκλήματα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση του παιδιού στον κυβερνοχώρο, συγκεκριμένα τη σεξουαλική κακοποίηση μέσω Διαδικτύου και το cyberbullying.

Οι καταγγελίες που δέχθηκε η SafeLine με θέμα την παιδική πορνογραφία ξεπέρασαν και φέτος τις 160.

Η δράση της SafeLine στον τομέα της ασφάλειας του παιδιού στον κυβερνοχώρο υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία της με τον ΙΝΗΟΡΕ (Διεθνή Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου), όπου προωθεί καταγγελίες για ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας, αλλά και με τις ελληνικές αρχές σε περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, προσέλκυσης ανηλίκων για γενετήσιους λόγους και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παράνομων καταγγελιών για το 2015 αφορούσε εγκλήματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τις οικονομικές απάτες που έλαβαν χώρα στο Διαδίκτυο και την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κυρίως μέσα από κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook.

Υψηλό παραμένει και φέτος το ποσοστό των καταγγελιών που αφορούν παράνομες δραστηριότητες μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Από τις καταγγελίες που δέχθηκε η SafeLine το 2015, οι 830 αφορούσαν μόνο τo Facebook.

Η SafeLine σε συνεργασία με τη διαχειριστική ομάδα του Facebook και έχοντας ως στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων όπως παραβίαση προσωπικών δεδομένων, cyberbullying, απειλές, οικονομικές απάτες μέσω του Διαδικτύου και παρενόχληση, δίνει λύσεις στους χρήστες κάθε ηλικίας, είτε προωθώντας στο Facebook τις ίδιες τις καταγγελίες που δέχεται, είτε παρέχοντας στους καταγγέλλοντες οδηγίες ασφαλούς πλοήγησης στην ιστοσελίδα.

Σχετικές ειδήσεις