ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MWC 2016: τα τεχνολογικά θαύματα που περιμένουμε να δούμε στη Βαρκελώνη

MWC 2016: τα τεχνολογικά θαύματα που περιμένουμε να δούμε στη Βαρκελώνη

Τι κοινό έχουν τα νέα smartphones, τα δίκτυα 5ης γενιάς, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, η Ford και ο ...Λιούις Χάμιλτον; Πολύ απλά, ότι έχουν δώσει ραντεβού τις επόμενες ημέρες στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via της Βαρκελώνης όπου και θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 22-25 Φεβρουαρίου 2016 το φετινό Mobile World Congress ή MWC εν συντομία.

Του Δημήτρη Μαλλά

Για όσους δεν το γνωρίζουν πρόκειται για το κορυφαίο ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας αγοράς κινητών επικοινωνιών, το οποίο από το 2006 -και τουλάχιστον μέχρι το 2023- πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη που έχει ανακηρυχθεί, μάλιστα, και ως η «παγκόσμια πρωτεύουσα της κινητής τηλεφωνίας» (Mobile World Capital). Μόνο που τα τελευταία χρόνια, η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας μας έχει ως αποτέλεσμα στο MWC να συμμετέχουν εταιρείες από εντελώς διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτός του αυτοκινήτου. Γι’ αυτό και σε μία από τις κεντρικές ομιλίες των συνεδριακών εκδηλώσεων θα εμφανιστεί ο παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, Λιούις Χάμιλτον ή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ford, Μαρκ Φιλντς για να μιλήσει για τα «έξυπνα» αυτοκίνητα. Όπως θα εμφανιστεί και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ για να παρουσιάσει το όραμα του για την πρόσβαση όλων στο διαδίκτυο και, φυσικά, και στο δικό του δημιούργημα. Η λίστα των κορυφαίων ομιλητών είναι εντυπωσιακή και αρκεί να αναφέρει κανείς ότι σε αυτή περιλαμβάνονται οι επικεφαλής κολοσσών όπως είναι οι ΑΤ&Τ, ΒΤ, China Mobile, Cisco, Ericsson, Huawei, Intel, MasterCard, PayPal, Royal Carribean Cruises, Telefonica και Vodafone.

Το MWC καλύπτει όλα τα γούστα. Κατ’ αρχήν, έχει νέες συσκευές με πολλά από τα κορυφαία ονόματα να επιλέγουν την Βαρκελώνη για να ανακοινώσουν τις νέες «ναυαρχίδες» τους. Φέτος, για παράδειγμα, περιμένουμε να δούμε τι νέο θα έχει η Sony Mobile, όπως αναμένουμε και τα αποκαλυπτήρια του Samsung Galaxy S7, του LG G5, αλλά και της νέας πρότασης της Huawei. Οι αίθουσες του εκθεσιακού κέντρου αναμένεται να γεμίσουν με νέα smartphones, smartwatches, tablets όπως και διάφορα gadgets που προσπαθούν να αποσπάσουν ένα μερίδιο της αγοράς και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των περίπου 100.000 επισκεπτών που αναμένεται να βρεθούν στο φετινό MWC.

Η λέξη πάντως που αναμένεται να κυριαρχήσει θα είναι το «5G». Μπορεί στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη να μην έχουμε φθάσει η 4η γενιά κινητής τηλεφωνίας (4G) να προσφέρει πλήρη κάλυψη της χώρας, όμως, η προετοιμασία για την επόμενη γενιά, το οποίο αποκαλείται 5G για λόγους συντομίας, δεν έχει απλώς ξεκινήσει, αλλά φέτος αναμένουμε και αρκετές ανακοινώσεις από τους κορυφαίους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Σημειωτέον πως το 5G φέρνει μία μικρή «επανάσταση» καθώς προσφέρει τη δυνατότητα όχι μόνο για πολύ υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων αλλά και μεγαλύτερη χωρητικότητα των δικτύων ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την ταυτόχρονη λειτουργία ενός πολύ μεγάλου αριθμού δικτυωμένων συσκευών. Κάτι που είναι απαραίτητο δεδομένου ότι μπαίνουμε στην εποχή του αποκαλούμενου Internet of Things (ΙοΤ), όπου κάθε είδους συσκευές θα έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Το ΙοΤ είναι η έτερη τάση που αναμένεται να κυριαρχήσει στις παρουσιάσεις. Τα πάντα γίνονται πιο έξυπνα με τη χρήση των κινητών επικοινωνιών και των smartphones: οι πόλεις, τα αυτοκίνητα, οι ηλεκτρικές συσκευές, η οδοντόβουρτσα μας, ο τρόπος που μετακινούμαστε. Πιθανότατα να μην υπάρχει κάποιο κομμάτι της καθημερινότητας μας που να μην επηρεάζεται πλέον δραματικά από τις κινητές επικοινωνίες.

Το MWC ανοίγει επισήμως τις πύλες του τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, όμως, οι παρουσιάσεις των νέων smartphones πολλών κατασκευαστών θα γίνουν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Η κάλυψη από το Newsbomb ξεκινά, όμως, από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Μία εβδομάδα που σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.