ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MWC 2016: Στην εποχή του Διαδικτύου των Πραγμάτων εισέρχεται η κινητή τηλεφωνία

MWC 2016: Στην εποχή του Διαδικτύου των Πραγμάτων εισέρχεται η κινητή τηλεφωνία

Έξυπνα αυτοκίνητα και ποδήλατα που επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τους servers του δήμου που τους ενημερώνει που να παρκάρουν, συστήματα παράδοσης των αποσκευών στο αεροδρόμιο που ενημερώνουν τον επιβάτη για το που ακριβώς είναι η βαλίτσα του, αεροπλάνα με προηγμένα συστήματα ψυχαγωγίας, οδοντόβουρτσες που σε καθοδηγούν μέσα από ένα app στο smartphone για το πόσο πρέπει ακόμη να βουρτσίσεις τα δόντια σου, «έξυπνες» ζυγαριές αλλά και θερμόμετρα και πιεσόμετρα.

Του απεσταλμένου μας στη Βαρκελώνη, Δημήτρη Μαλλά

Όλα αυτά είναι προϊόντα που μπορούσε να δει κανείς περιδιαβαίνοντας όχι μόνο το Smart Innovation City αλλά γενικότερα τους χώρους του MWC, όπου μία από τις πιο δημοφιλείς λέξεις είναι «ΙοΤ». Πρόκειται για τη συντομογραφία για το Internet of Things ή Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το οποίο αφορά την απόκτηση «εξυπνάδας» από συσκευές κάθε είδους και κάθε χρήσης μέσω της διασύνδεσης της με το Διαδίκτυο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Τσακ Ρόμπινς υποστήριξε σε ένα από τα πάνελ του συνεδρίου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του MWC, ότι μέχρι το 2020 από 18 δισ. διασυνδεδεμένες συσκευές θα φθάσουμε στα 50 δισ., γεγονός που θα επιφέρει δραστικές αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στα μοντέλα λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Γουϊλλιαμ Ρου, διευθύνοντα σύμβουλο της GE Digital, αν μία επιχείρηση δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να ψηφιοποιηθεί, τότε πολύ απλά δεν θα επιβιώσει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Είναι εντυπωσιακό ότι δεν υπήρχε περίπτερο μεγάλης εταιρείας στο MWC χωρίς αναφορά στο ΙοΤ, το οποίο είναι από τις κυρίαρχες τάσεις στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Στους εκθεσιακούς χώρους μπορούσες να βρεις κάθε είδους συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, από ένα ζευγάρι γυαλιά, που είδαμε στο περίπτερο της Intel μέχρι τα «έξυπνα» οχήματα στο περίπτερο της Ford.

Ακόμη και πληρωμές μπορεί πλέον να κάνει κανείς φορώντας ένα μπουφάν που διαθέτει το απαραίτητο αξεσουάρ και έχει πιστοποιηθεί από τη Visa ή τη MasterCard.

Για τη διασύνδεση όλων αυτών των συσκευών χρησιμοποιούνται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Και το πρόβλημα που ενδεχομένως να υπάρξει είναι ότι τα υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν να υποστηρίξουν την ταυτόχρονη σύνδεση στο Διαδίκτυο χιλιάδων συσκευών που είναι στον ίδιο χώρο, ενώ η κατανάλωση ενέργειας είναι αρκετά μεγάλη. Γι’ αυτό και έχει αρχίσει να υπάρχει μία έντονη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη χρήσης του αποκαλούμενου Narrow-Band IoT (NB-IoT), μίας τεχνολογίας σύνδεσης συσκευών μέσω δικτύων κινητής επικοινωνίας όπου η κατανάλωση ενέργειας κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας την ταυτόχρονη σύνδεση στο Διαδίκτυο χιλιάδων συσκευών. Σημειωτέον πάντως πως η έλευση του 5G αναμένεται να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Σχετικές ειδήσεις