ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακή κατασκοπεία με φθηνά εργαλεία

Ψηφιακή κατασκοπεία με φθηνά εργαλεία

Μία νέα τάση μεταξύ των απειλητικών φορέων ψηφιακής κατασκοπείας ανακάλυψαν οι ερευνητές της Kaspersky Lab: αντί να αναπτύσσουν εξατομικευμένα εργαλεία παραβίασης ή να τα αγοράζουν από τρίτους στην «υπόκοσμο» του ψηφιακού εγκλήματος, χρησιμοποιούν εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο για ερευνητικούς σκοπούς.

Αρκετές εκστρατείες ψηφιακής κατασκοπείας που χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία έχουν εντοπιστεί πρόσφατα από ειδικούς.

Η τάση αυτή καταδεικνύει ότι όχι μόνο μειώνεται η τιμή των επικίνδυνων εργαλείων ψηφιακής επίθεσης, αλλά τα εργαλεία αυτά γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικά και η προσβασιμότητά τους αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και λιγότερο επαγγελματικές, λιγότερο ειδικευμένες και με λιγότερους πόρους ομάδες χάκερ μπορούν τώρα να αποτελέσουν απειλή για τους χρήστες και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η χρήση νόμιμων μέσων κάνει τέτοιες επιθέσεις λιγότερο ορατές στις λύσεις ασφάλειας.

Το πλαίσιο εκμετάλλευσης προγράμματος περιήγησης (Browser Exploitation Framework/ BeEF) είναι ένα τέτοιο εργαλείο. Αρχικά αναπτύχθηκε από την κοινότητα ασφάλειας για να καταστήσει τον έλεγχο της ασφάλειας των browser καλύτερο και ευκολότερο, ενώ τώρα χρησιμοποιείται από αρκετές ομάδες ψηφιακής κατασκοπείας για επιθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Για να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία στους browsers των στόχων, οι χάκερ παραβιάζουν τις ιστοσελίδες που ενδιαφέρουν τους χρήστες, «φυτεύουν» το BeEF σε αυτές και στη συνέχεια απλά περιμένουν τα θύματα να τις επισκεφθούν. Το περιεχόμενο του BeEF επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό τόσο του συστήματος, όσο και του χρήστη και επιτρέπει την εκμετάλλευση και την κλοπή των διαπιστευτηρίων ελέγχου ταυτότητας, τα οποία με τη σειρά τους επιτρέπουν το «κατέβασμα» επιπλέον κακόβουλου λογισμικού στην παραβιασμένη συσκευή και πολλά άλλα. Αυτή η τακτική «μόλυνσης» ονομάζεται επίθεση τύπου «watering hole» και χρησιμοποιείται συχνά από τους φορείς ψηφιακής κατασκοπείας.

Σχετικές ειδήσεις