ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι νέο φέρνει η Apple το φθινόπωρο;

Τι νέο φέρνει η Apple το φθινόπωρο;

Πολλοί μπορεί να περιμένουν τον Σεπτέμβριο προκειμένου να δουν την επόμενη έκδοση του iPhone, αλλά η Apple έχει αρκετές και ενδιαφέρουσες αλλαγές και προσθήκες που θα δούμε το φθινόπωρο στα λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές της.

Του Δημήτρη Μαλλά

Οι αλλαγές αυτές ανακοινώθηκαν στο WWDC 2016, το ετήσιο συνέδριο για τους δημιουργούς εφαρμογών για το οικοσύστημα της Apple, το οποίο πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο.

Η σημαντικότερη αλλαγή για πολλούς είναι η μετονομασία του OS X, του λειτουργικού συστήματος για φορητούς υπολογιστές Mac, σε macOS με την επόμενη έκδοση να φέρει την κωδική ονομασία sierra και να αρχίζει να είναι διαθέσιμη μέσα στο καλοκαίρι. Η πραγματικά πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα αλλαγή είναι η ενσωμάτωση της Siri στο macOS.

Το Apple Pay δεν είναι διαθέσιμο ακόμη στην Ελλάδα -πιθανότατα το 2017- αλλά η Apple ανακοίνωσε ότι μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιεί και για αγορές μέσω Διαδικτύου αρκεί,, φυσικά, να χρησιμοποιεί τον Safari, τον browser της Apple, δηλαδή.

Νέα έκδοση και για το watchOS, το λειτουργικό σύστημα για τα «έξυπνα» ρολόγια. Το watchOS 3 έχει αρκετές βελτιώσεις, όπως π.χ. η δυνατότητα να σχεδιάζεις ένα γράμμα αντί να το γράψεις, και είναι αρκετά πιο γρήγορο. Καινούρια έκδοση έχει και το tvOS (για το Apple TV) που επίσης, θα έχει τη Siri. Η Apple ανακοίνωσε ότι οι developers θα μπορούν να έχουν «πρόσβαση» στη Siri, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να δούμε πολλές νέες εφαρμογές από τρίτους δημιουργούς που θα αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες της ψηφιακής βοηθού της Apple.

Επίσης, η Apple παρουσίασε το iOS 10, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από αλλαγές, όπως, για παράδειγμα, οι βελτιώσεις στο Apple Music, αλλά και η ανανέωση του Apple Maps, για το οποίο τόσα έχουν ακουστεί. Πάντως, τώρα θα είναι πιο εύκολο για τους χρήστες iOS να ξεφορτωθούν apps που δεν χρησιμοποιούν, όπως είναι ενδεχομένως το Apple Maps, και γενικότερα υπάρχει βελτίωση στην ταχύτητα και την ευχρηστία.

Το iMessage άλλαξε και αυτό και πλέον έχει πολύ περισσότερο emojiis και γενικότερα ενθαρρύνεται η χρήση τους, ενώ νέα έκδοση υπάρχει και για την εφαρμογή Photos, όπου το σύστημα μπορεί να αναλάβει να φτιάξει μόνο του τη βιβλιοθήκη των φωτογραφιών σας.