ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αυτή είναι η ιστορία των Pokemon: Τα «τέρατα τσέπης» μετρούν 20 χρόνια ιστορίας

Αυτή είναι η ιστορία των Pokemon: Τα «τέρατα τσέπης» μετρούν 20 χρόνια ιστορίας

Δεν πρόκειται απλά για ένα φαινόμενο που ήρθε κάποτε και πέρασε... Τα Pokemon είναι μια σειρά που σε λίγο πλέον φτάνει στο 20ό έτος της ζωής της και συνεχίζει, από το ξεκίνημά της μέχρι και σήμερα, να μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Το Pokemon Go είναι η νέα μορφή φρενίτιδας που κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Τα Πόκεμον (ιαπωνικά: ポケットモンスター, Χέπμπορν: Poketto Monsutaa, δηλαδή Τέρατα Τσέπης) είναι ένα δημοφιλές franchise που περιλαμβάνει άνιμε, βιντεοπαιχνίδια. Η σειρά αυτή ξεκίνησε όταν ο Σατόσι Τάτζιρι σκέφτηκε την ιδέα να δημιουργήσει ένα παιχνίδι για το Game Boy της Nintendo όπου "ζωντανά" πλάσματα θα μπορούσαν να πιάνονται και να ανταλλάσσονται. Αυτή ήταν η γέννηση των Πόκεμον.

Το άνιμε Πόκεμον προβλήθηκε στην Ιαπωνία για πρώτη φορά ένα χρόνο περίπου μετά το βιντεοπαιχνίδι και δεν άργησε πολύ να φτάσει σε πολλές άλλες χώρες στις οποίες έκανε επίσης μεγάλη επιτυχία. Ολόκληρο το franchise των Πόκεμον έχει αποφέρει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο επιτυχημένα media franchises στην ιστορία. Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν πουλήσει πάνω από 270 εκατομμύρια αντίτυπα, με αποτέλεσμα να θεωρείται η δεύτερη πιο εμπορική σειρά βιντεοπαιχνιδιών στην ιστορία, μετά τη σειρά Super Mario.

Δείτε εδώ το χρονικό με τη νέα μόδα των Pokemon GO

Τα παιχνίδια της σειράς Πόκεμον ανήκουν στο είδος περιπέτειας ρόλων. Ο χαρακτήρας που ελέγχει ο παίκτης έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει τον κόσμο του και να συναντήσει διάφορα πλάσματα (Πόκεμον) τα οποία μπορεί να αιχμαλωτίσει, αλλά και να πολεμήσει με δικά του πόκεμον.

Επίσης μπορεί να συναντήσει άλλους χαρακτήρες με τους οποίους μπορεί να μονομαχήσει ή να ανταλλάξει Πόκεμον.

Το κάθε πόκεμον έχει στατιστικά τα οποία αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με την εκπαίδευση που δέχονται από τον εκπαιδευτή τους, δηλαδή τον παίκτη. Η εκπαίδευση κυρίως γίνεται μέσω της μάχης με άλλα πόκεμον ή μέσω διάφορων "φαρμάκων" που μπορεί να τους δώσει ο παίκτης. Ο κόσμος των πόκεμον είναι αρκετά σύνθετος αφού το κάθε πόκεμον έχει πολλά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα πόκεμον. Χαρακτηριστικά όπως ο τύπος του, η φύση του, οι ειδικές επιδράσεις του, το επίπεδο του, τα στατιστικά του κ.τ.λ. Συνδυάζοντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά οι μάχες μεταξύ των πόκεμον και γενικά η εκπαίδευση τους έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Γι' αυτό και μόνο το λόγο χρειάζεσαι στρατηγική για να καταφέρεις να τερματίσεις το παιχνίδι. Ένα παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο τύπος ή αλλιώς το στοιχείο της φύσης στο οποίο ανήκει το κάθε πόκεμον, έχει αδυναμίες σε άλλους τύπους και πλεονέκτημα σε κάποιους άλλους (π.χ. ο τύπος της φωτιάς έχει αδυναμία στον τύπο του νερού αλλά πλεονέκτημα απέναντι στον τύπο του πάγου), όμως σε κάποιους άλλους τύπους δεν επιδρά καθόλου. Επίσης, στα Game Boy Advance (GBA) με το καλώδιο σύνδεσης (Link Cable) υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης δυο βιντεοπαιχνιδιών. Επιπλέον, τα παιχνίδια Πόκεμον για τη σειρά Nintendo DS έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν μέσω Internet.

Η σειρά Πόκεμον διηγείται τις περιπέτειες του Ας Κέτσαμ (Σατόσι, サトシ, Satoshi) ενός νέου εκπαιδευτή από την πόλη Πάλετ, στο ταξίδι του στον κόσμο των Πόκεμον με σκοπό να γίνει ο Αφέντης των Πόκεμον. Ο Ας ταξιδεύει με την Μίστυ (Κασούμι, カスミ, Kasumi), τον Μπροκ (Τακέσι, タケシ, Takeshi) (τον οποίο αντικαθιστά ο Τρέισι (Κέντζι, ケンジ, Kenji) και τον, διάσημο πλέον, Πίκατσου (ピカチュウ, Pikachu) σε διάφορα γυμναστήρια και μέρη για να κερδίσει εμβλήματα και να πιάσει καινούρια Πόκεμον. Το ταξίδι του όμως δεν είναι εύκολο. Ο Ας πρέπει να αντιμετωπίσει την ομάδα "Πύραυλος" (Ροκέττο Νταν, ロケット団, Roketto Dan), τη Τζέσσυ (στην ιαπωνική έκδοση (Μουσάσι, ムサシ, Musashi), τον Τζέημς (Κοτζιρόου, コジロウ, Kojirou) και τον Μιάουθ (Νυάασου, ニャース, Nyasu) - ένα πόκεμον που στο παρελθόν έμαθε να μιλάει ανθρώπινα για να κερδίσει τη αγάπη του - με τα υποχθόνια σχέδιά τους προσπαθούν να κλέψουν τον Πίκατσου, και όχι μόνο. Τα Πόκεμον είναι μία από τις λίγες σειρές άνιμε πού έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τόσο μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως.

Σχετικές ειδήσεις