ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο IoT επενδύει η Wind Ελλάς

Στο IoT επενδύει η Wind Ελλάς

Στο χώρο του αποκαλούμενου Internet of Things (IoT), που αφορά υπηρεσίες και λύσεις που βασίζονται στη διασύνδεση και διαχείριση μηχανών και αντικειμένων με το Διαδίκτυο, επενδύει η Wind Ελλάς.

H εταιρεία ανακοίνωσε χθες και επισήμως τη συνεργασία της με την Telefonica Business Solutions, θυγατρική του ισπανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Telefonica, προκειμένου να αξιοποιήσει τη λύση Smart m2m Solution της τελευταίας για να προσφέρει την πλατφόρμα Wind Smart IoT.

Μέσω της πλατφόρμας, η Wind θα προσφέρει στους επιχειρηματικούς πελάτες της μία γκάμα λύσεων που αξιοποιεί τη διασύνδεση μεταξύ συσκευών και μηχανών.

Μία τέτοια υπηρεσία προσφέρει απομακρυσμένη διασύνδεση, παρακολούθηση και διαχείριση πολλαπλάσιων συσκευών ταυτόχρονα, στην Ελλάδα ή οπουδήποτε στον κόσμο, με πλήρη έλεγχο, από την ίδια την επιχείρηση. Χάρη στην Wind Smart IoT πλατφόρμα, η επιχείριση πλέον μπορεί να έχει αυξημένο έλεγχο σε πραγματικό χρόνο και παρακολούθηση σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές της, να ενσωματώνει και να αυτοματοποιεί τη λειτουργία τους στα επιχειρησιακά συστήματα και να αξιοποιεί τα δεδομένα για τη συνεχή βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της.
Με αυτές τις δυνατότητες οι επιχειρήσεις μειώνουν περιττές δαπάνες συντήρησης καθώς και λειτουργικά κόστη υποστήριξης, αυξάνουν την παραγωγικότητα και εξυπηρετούν καλύτερα τον πελάτη τους.

Οι εφαρμογές της πλατφόρμας στην αγορά είναι πολλές και οι τελικές λύσεις σχεδιάζονται πάντα με βάση τις συγκεκριμένες προδιαγραφές κάθε επιχείρησης- πελάτη. Η γκάμα εφαρμογών περιλαμβάνει από διαχείριση στόλου, μετρητών ενέργειας, καυσίμων και φυσικών πόρων, wearables, εφαρμογές για Έξυπνες πόλεις και εφαρμογές φυσικής ασφάλειας, υγείας, εφαρμογές ασύρματων πληρωμών (mPoS), έξυπνης γεωργίας, έξυπνα κτίρια, κλπ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έδωσε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ο γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και εταιρικών πελατών της Wind Ελλάς, Αντώνης Τζωρτζακάκης: «Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που επενδύει στον τουρισμό, είναι σημαντικό το πλεονέκτημα που μπορεί να δώσει μια τέτοια πλατφόρμα στις επιχειρήσεις του κλάδου. Ήδη μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες ναυλώσεων σκαφών αναψυχής έχει προμηθευτεί την λύση μας και διαχειρίζεται απομακρυσμένα από τις ΗΠΑ 1000 4G Mobile Broadband συνδέσεις πάνω σε σκάφη που έχει στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρθηκε ακόμη, η ελληνική αγορά ακολουθεί την παγκόσμια τάση ανόδου του ΙοΤ καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του εταιρικού τομέα της Wind, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ΙοΤ συνδέσεων στη βάση της εταιρείας προσεγγίζει το 35% την τελευταία εξαετία ενώ η συμμετοχή των ΙοΤ εσόδων στα συνολικά έσοδα από mobile data για τη WIND, θα διαμορφωθεί στο 15% το 2020 σε σύγκριση με 7% σήμερα.