ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MWC 2017 - Παππάς: Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τεχνολογικού κλάδου (pics)

MWC 2017 - Παππάς: Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τεχνολογικού κλάδου (pics)

Στη σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του ελληνικού περιπτέρου στο Mobile World Congress αλλά και στην ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο των συνεδριακών εκδηλώσεων του MWC, το οποίο θεωρείται εκ των κορυφαίων γεγονότων για την παγκόσμια αγορά ψηφιακής τεχνολογίας.

Αποστολή στη Βαρκελώνη: Δημήτρης Μαλλάς

Το Νίκο Παππά συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Κατά την παρουσία του στο ελληνικό περίπτερο, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι «φέτος, η ελληνική παρουσία στο MWC17 είναι ακόμα πιο ισχυρή, με 25 ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν μέσω του περιπτέρου της χώρας μας. Αυτή ακριβώς η συμμετοχή σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα –αφού πέρασε από τη φάση με τις γνωστές οικονομικές και άλλες δυσκολίες- πλέον έχει παρά πολύ μεγάλες δυνατότητες να σχεδιάσει για το μέλλον.

Η Ελλάδα διαθέτει αξιοζήλευτο ανθρώπινο κεφάλαιο και, καθώς βγαίνουμε από την κρίση, αποκτά επίσης εθνικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας και ο τρόπος αξιοποίησής τους να αποτελέσει τη βάση για να καταστεί η κοινωνία μας πιο λειτουργική, πιο δημοκρατική και πιο δίκαιη. Σε αυτήν ακριβώς τη φάση της τεχνολογικής ανάπτυξης, η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και μέσω των ρυθμιστικών αρχών, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι καμιά Ελληνίδα, κανένας Έλληνας δεν θα μείνει πίσω από αυτές τις πάρα πολύ σημαντικές εξελίξεις, δεν θα μείνει πίσω από την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Οι εφαρμογές είναι αμέτρητες, οι ιδέες ακόμα περισσότερες και, με πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη».

Στη συνέχεια, ο Έλληνας υπουργός μίλησε στο πλαίσιο της θεματικής «Mobile for Innovation – Business Models Emerging and Driving Digital Information»: Πώς οι Κυβερνήσεις και οι Επιχειρηματικοί Φορείς επενδύουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών που παράγουν αξία για την οικονομία και τους πολίτες.

Στις παρεμβάσεις του, ο Νίκος Παππάς τόνισε - μεταξύ άλλων - τα εξής:

«Η Ελλάδα είναι, συγκριτικά, πολύ χαμηλά στη διείσδυση των νέων τεχνολογιών. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, ταυτόχρονα όμως συνιστά και μια μεγάλη ευκαιρία. Ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα. Όπως πάντα, πρώτα έρχεται η τεχνολογία, μετά η ρύθμιση. Το ζητούμενο είναι πώς οι πολιτικές μας παρεμβαίνουν ώστε να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία παράγει το βέλτιστο κοινωνικό αποτέλεσμα.

Το μάθημα που παίρνουμε από το παρελθόν είναι ότι χρειάζεται ξεκάθαρο θεσμικό τοπίο και ρυθμιστικές αρχές που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα μονοπωλήσουν την αγορά οι λίγοι και μεγάλοι. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμος ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσουμε να κινητοποιήσουμε τη δημόσια και την ιδιωτική επένδυση, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Αυτή είναι η πρωταρχική μας μέριμνα.

Η Ελλάδα έχει στην επικράτειά της πολλές απομακρυσμένες περιοχές. Αν τις αφήσουμε χωρίς σύνδεση στα δίκτυα υψηλής ταχύτητας, χωρίς δίκτυα οπτικών ινών, οι κάτοικοί τους δεν θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονο Ιντερνετ, σε εφαρμογές για γεωργία ακριβείας, ιατρική από απόσταση, κ.ο.κ.

Πρέπει τώρα να αποφασίσουμε πώς θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Στην Ελλάδα έχουμε πάρει την απόφαση: θα αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που διαθέτουμε και θα τα μοχλεύσουμε μέσω Συνεργασιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα δίκτυα θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα εργαζόμαστε ώστε να προσελκύσουμε νέες ιδέες και επενδύσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε αναπτύξει δύο εργαλεία:

1. Το πρόγραμμα για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, που διοχετεύει 120 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη ελληνικών startups. Ήδη, κατατέθηκαν 5.000 προτάσεις, από τις οποίες έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση οι 1.500 προς χρηματοδότηση.

2. Το Fund of Funds, που -σε συνεργασία με το European Investment Fund- χρηματοδοτεί με 260 εκατ. ευρώ (κονδύλι το οποίο, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ.) μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προτεραιότητα στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ξανά με τους πολύ σημαντικούς Έλληνες που δουλεύουν στο εξωτερικό.

Όμως, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να πείσουμε τον κόσμο πως οι νέες τεχνολογίες θα λειτουργήσουν προς όφελός του. Ότι φέρνουν επανάσταση στη δουλειά, στην υγεία, στην κοινωνία.

Πρέπει, τελικά, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μιλάμε για έναν ακόμα τομέα της οικονομίας. Μιλάμε για τον τομέα των τομέων. Για τον τομέα τον οποίο θα αξιοποιήσουν όλοι οι άλλοι τομείς ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, ώστε να γίνει τελικά η ίδια μας η κοινωνία πιο δημοκρατική».

Σχετικές ειδήσεις