ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαστημόπλοιο Cassini: Έτοιμο για το «κύκνειο» άσμα του

Διαστημόπλοιο Cassini: Έτοιμο για το «κύκνειο» άσμα του

Διαστημόπλοιο Cassini: Το τελευταίο κοντινό πέρασμα από τον μεγάλο δορυφόρο του Κρόνου, τον «Τιτάνα» πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή (21/4/2017) το διαστημόπλοιο Cassini.

Το διαστημόπλοιο, μελετά τις λίμνες, τις θάλασσες υδρογονανθράκων καθώς και άλλα χαρακτηριστικά του «Τιτάνα», του διαρκώς συννεφιασμένου φεγγαριού.

Το πέρασμα αυτό θα έθεσε το σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο προκειμένου να πραγματοποιήσει το τελευταίο σημαντικό τμήμα της αποστολής του.

Οι επιστήμονες της αποστολής θα αξιοποιήσουν τη βαρύτητα του «Τιτάνα», ώστε το διαστημόπλοιο στην επόμενη περιφορά που θα πραγματοποιήσει γύρω από τον Κρόνο να μην περάσει από το εξωτερικό των δακτυλίων όπως συνήθως αλλά από τον περιορισμένο χώρο ανάμεσα στον εσώτερο δακτύλιο και τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του μεγάλου αεριώδους πλανήτη.

Το τελευταίο τμήμα της αποστολής του διαστημόπλοιο, θα είναι και το «κύκνειο άσμα» του καθώς το Cassini έχει εξαντλήσει σχεδόν στο σύνολό του των καυσίμων του θα έρχεται σταδιακά όλο και κοντύτερα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Κρόνου, μέχρι που μερικούς μήνες αργότερα θα κάνει «βουτιά θανάτου», στέλνοντας στη Γη πληροφορίες για τη σύνθεσή της, ωσότου συνθλιβεί από τις τεράστιες πιέσεις και τις τερατώδεις καταιγίδες της.

Με βάση το πρωτόκολλο της NASA, οι αποστολές που εξαντλούν τα καύσιμά τους πρέπει να συντρίβονται σε στείρα ουράνια σώματα, ώστε να αποφευχθεί τυχαία συντριβή τους σε άλλα σώματα, όπως ο Εγκέλαδος, όπου υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να έχει εμφανιστεί ζωή.

Πηγή: nasa.gov

Σχετικές ειδήσεις