ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Απίστευτες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο ετοιμάζεται να προσφέρει η Wind Ελλάς

Απίστευτες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο ετοιμάζεται να προσφέρει η Wind Ελλάς

Ταχύτητες σύνδεσης που θα φθάνουν ακόμη και το 1 Gbps σε ορισμένες περιπτώσεις ετοιμάζεται να προσφέρει η Wind Ελλάς, η οποία υλοποιεί ένα πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών σε δύο περιοχές της χώρας (Καλαμάτα και Νέα Σμύρνη), τα αποτελέσματα του οποίου είναι εντυπωσιακά.

Του Δημήτρη Μαλλά

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας κατά τη διάρκεια της ειδικής παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, η εμπορική διάθεση τέτοιου είδους υπηρεσιών δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ακόμη και εντός του 2017, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

«Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό έργο, αυτό του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, και πρόκειται για μία σημαντική ημέρα για τη χώρα» υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, Νάσος Ζαρκαλής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στα μέσα ενημέρωσης.

Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών διήρκεσε περίπου ένα έτος και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών.

Συνολικά, το πιλοτικό δίκτυο κάλυψε 3,5 χιλιάδες γραμμές και 277 σπίτια στις δύο περιοχές. Στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Διεύθυνση Δικτύου της WIND δοκίμασε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:

- Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus & G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.

- Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps.

- Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.

Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών που θα βασίζονται στις παραπάνω τεχνολογίες εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει ακόμη και εντός του 2017, τουλάχιστον όσον αφορά συνδέσεις με ταχύτητες 100 Mbps.

Η εμπειρία πάντως είναι εντυπωσιακή, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε από πρώτο χέρι στο πλαίσιο της παρουσίασης καθώς, χάρη σε μία σύνδεση FTTH, συνδεθήκαμε στο Διαδίκτυο και «κατεβάζαμε» με ταχύτητα άνω των 900 Mbps, ενώ «ανεβάζαμε» με πάνω από 800 Mbps. Η εμπειρία είναι πολύ διαφορετική και οι δυνατότητες που υπάρχουν για νέες υπηρεσίες, όπως είναι το video streaming 4Κ περιεχομένου, πάρα πολλές, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό για πολλούς επαγγελματίες η δυνατότητα για υψηλές ταχύτητες όσον αφορά στην αποστολή δεδομένων.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και εταιρικών πελατών της Wind Ελλάς, Αντώνης Τζωρτζακάκης, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο που έχει καταθέσει η εταιρεία στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση θα καλύψει έως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.
Οι περιοχές στις οποίες η Wind θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, είναι:

- Επιλεγμένες περιοχές Αττικής & Θεσσαλονίκης
- Καλαμάτα
- Λάρισα
- Ηράκλειο Κρήτης

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, super vectoring, G.fast & FttH) και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της Wind Ελλάς για δίκτυα επόμενης γενιάς σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Καλαμάτα

Η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες καθώς η Wind είναι έτοιμη να ολοκληρώσει άμεσα και μέχρι το τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη, εφόσον πάρει την έγκριση από την ΕΕΤΤ. Το δίκτυο οπτικών ινών της Wind θα καλύπτει το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps , βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps (VDSL).

Έτσι η Καλαμάτα, θα γίνει η πρώτη πόλη στην χώρα μας όπου γίνεται πραγματικότητα η «κοινωνία του Gigabit» όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

Σχετικές ειδήσεις