ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Περιμένετε το νέο iPhone; Αυτές είναι οι τελευταίες φήμες

Περιμένετε το νέο iPhone; Αυτές είναι οι τελευταίες φήμες

Και η Samsung ετοιμάζεται να λανσάρει το Note 8

Του Δημήτρη Μαλλά

Όπως οι φιλάθλοι αγαπούν το καλοκαίρι για τις συζητήσεις και τις φήμες για τις επικείμενες μεταγραφές των ομάδων, έτσι και όσοι ασχολούνται με το χώρο της τεχνολογίας, θεωρούν αυτή την περίοδο μία από τις αγαπημένες τους καθώς γίνεται πιο έντονη από ποτέ η φημολογία σχετικά με το επόμενο iPhone! Φέτος, ειδικά, η φημολογία είναι πιο ενδιαφέρουσα από κάθε άλλη χρονιά, δεδομένου ότι συμπληρώνονται 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone και με τον ανταγωνισμό (βλ. Samsung Galaxy S8+) να έχει σηκώσει πολύ τον πήχη, άπαντες περιμένουν με αγωνία την απάντηση της Apple, καθώς η πίεση είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

Κατ’ αρχήν, όλες οι ενδείξεις είναι πως η Apple θα ανακοινώσει τρεις συσκευές: το iPhone 7s, το iPhone 7s Plus και την «επετειακή» έκδοση της «ναυαρχίδας» της. Τα δύο πρώτα μοντέλα θα αποτελούν βελτιώσεις των υφιστάμενων iPhone 7 και 7 Plus με την οθόνη να παραμένει στις 4,7 και 5,5 ίντσες αντίστοιχα. Αλλά εκεί που άπαντες εστιάζουν είναι στην «επετειακή» έκδοση, η οποία αποκαλείται από αρκετούς ως iPhone 8 αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα ονομάζεται είτε iPhone X είτε απλά iPhone.

Ένα βασικό ερώτημα που υπάρχει είναι πότε θα γίνει η ανακοίνωση. Παραδοσιακά, η Apple κάνει την ανακοίνωση των νέων iPhone στα μέσα Σεπτεμβρίου και η διάθεση του ξεκινά στο τέλος του ίδιου μήνα ή στις αρχές Οκτωβρίου. Όμως, υπάρχουν πολλές φήμες ότι λόγω των δραστικών αλλαγών που θα έχει το «επετειακό» iPhone κυρίως όσον αφορά την οθόνη και τα υλικά κατασκευής, μπορεί να υπάρξει κάποια καθυστέρηση. Βέβαια, το σενάριο που θέλει το iPhone X να κυκλοφορεί στις αρχές του 2018 θα ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα για την Apple που θα θέλει να προλάβει πάση θυσία την χριστουγεννιάτικη αγορά. Αν όντως υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την προμήθεια υλικών, τότε δεν αποκλείεται η ανακοίνωση να πάει για τον Οκτώβριο, η διάθεση των iPhone 7s και 7s Plus να ξεκινήσει αμέσως μετά και το iPhone X να είναι διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό συσκευών λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Άλλωστε, η τιμή της «επετειακής» έκδοσης αναμένεται να ξεκινά από τα 1000 ευρώ, οπότε μάλλον δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού με τα δύο άλλα νέα μοντέλα της Apple.

Tο μόνο σίγουρο είναι πως το iPhone X θα έχει έναν ριζικά διαφορετικό σχεδιασμό. Οι φήμες κάνουν λόγο για ένα smartphone με κυρτές πλευρές όπου η οθόνη (τεχνολογίας OLED) θα καλύπτει το σύνολο της συσκευής. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει κεντρικό πλήκτρο. Αν και για να είμαστε πιο ακριβείς, το κεντρικό πλήκτρο θα είναι «κρυμμένο» στο κάτω μέρος της οθόνης, περίπου, όπως συμβαίνει και με το Galaxy S8. Η νέα «ναυαρχίδα» της Apple αναμένεται να είναι ιδιαίτερα όμορφη, κάτι που είναι και το ζητούμενο.

Εκεί που διίστανται οι φήμες είναι αναφορικά με το μέγεθος της οθόνης. Δηλαδή, αν θα είναι στις 5,1 ή στις 5,8 ίντσες. Η διαφορά είναι μεγάλη και θα έχει ενδιαφέρον τι έχει επιλέξει η Apple με την πλειοψηφία να είναι προς τις 5,8 ίντσες. Σημειωτέον πάντως πως με δεδομένο τον διαφορετικό σχεδιασμό της συσκευής, η αίσθηση που θα δίνει θα είναι μίας μικρότερας -σε σχέση με smartphones με αντίστοιχου μεγέθους οθόνη- συσκευής. Όσον αφορά το μέγεθος, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως θα είναι μία συσκευή λίγο μεγαλύτερη από το iPhone 7 αλλά μικρότερη από το iPhone 7 Plus, αλλά με ελαφρώς μεγαλύτερο πάχος. Πάντως, αναμένεται η αναλογία της οθόνης να είναι 2:1 που προσφέρει πολύ καλύτερη θέαση και σε συνδυασμό με την OLED τεχνολογία, το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα.

Μεγάλο ερωτηματικό τίθεται σχετικά με το που θα βρίσκεται ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος. Θα είναι μεγάλο ατού για το νέο iPhone αν παραμείνει μπροστά, κρυμμένος κάτω από την οθόνη, χωρίς να αποκλείεται, όμως, να πάει και στην πίσω πλευρά της συσκευής δίπλα από τον διπλό φακό της κάμερας. Παρεπιμπτόντως, δεν έχουν διαρρεύσει και πολλές λεπτομέρειες για την κάμερα που θα φέρει το iPhone X, αν και υπάρχουν αναφορές για τη δυνατότητα λήψης 3D selfies!

Στο νέο iPhone είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν θα επιστρέψει η υποδοχή για ακουστικά των 3,5 mm, αλλά ορισμένες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι μπορεί να καταργηθεί και η θύρα φόρτισης! Κάτι που δεν μοιάζει και τόσο πιθανό, αν και είναι μάλλον βέβαιο ότι το iPhone X θα υποστηρίζει λειτουργία ταχείας φόρτισης αλλά και τη δυνατότητα για ασύρματη (επαγωγική) φόρτιση, κάτι που προσφέρουν ήδη αρκετά μοντέλα του ανταγωνισμού.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να διαθέτει τη δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου προκειμένου να ανοίγει, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα υποστηρίζει και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) όπως και θα υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Πρακτικά, μάλλον θα είναι ένα πιο «έξυπνο» smartphone.

Φυσικά, θα διαθέτει νέο, πιο ισχυρό επεξεργαστή (Α11) με τη μνήμη να ανεβαίνει πιθανότατα στα 3 GΒ, αν και η Apple δεν δίνει και τόσο έμφαση στο μέγεθος της RAM. Ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος θα ξεκινά μάλλον από τα 64 GB.

Samsung Note 8

Πάντως, στους ανταγωνιστές του iPhone X δεν θα περιλαμβάνει μόνο το S8+ της Samsung αλλά και το Note 8 της κορεατικής εταιρείας, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του Αυγούστου. Η Samsung κατάφερε με το S8 να επανακάμψει μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την μπαταρία του Note 7 και είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση της τελευταίας και τώρα οι Κορεάτες θέλουν να συνεχίσουν την ενασχόληση με τη σειρά Note, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ύπαρξη ενός stylus.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Note 8 θα παρουσιαστεί επισήμως εντός του Αυγούστου με αρκετά πιθανή ως ημερομηνία την 30η Αυγούστου κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της Samsung στην IFA. Εμφανισιακά το Note 8 θα μοιάζει αρκετά με το S8+ με την οθόνη να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη στις 6,3 ίντσες (σ.σ. στο S8+ είναι στις 6,2 ίντσες) και με τη μεγάλη διαφορά να είναι, φυσικά, η δυνατότητα χρήσης stylus. Επίσης, αναμένεται να έχει μεγαλύτερη μνήμη RAM, ήτοι 6 GB έναντι 4 GB στο S8, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Γι’ αυτό και η χωρητικότητα της μπαταρίας εκτιμάται ότι θα είναι στα 3300 mAh έναντι 3500 mAh στο S8. Όσον αφορά την τιμή, εκτιμάται πως θα είναι σε επίπεδα άνω των 900 ευρώ!