ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Google θέλει να φτιάχνει μόνη της τα smartphones της!

Η Google θέλει να φτιάχνει μόνη της τα smartphones της!

Μόνη της θέλει να κατασκευάζει η Google smartphones και γι’ αυτό και αγοράζει έναντι 1,1 δισ. δολαρίων το τμήμα της ταϊβανέζικης HTC που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την παραγωγή των smartphones της σειράς Pixel.

Του Δημήτρη Μαλλά

Η απλή έκδοση του Pixel και το Pixel XL είχαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2016 και αποτελούσαν τη συνέχεια της σειράς Nexus, τα οποία επίσης έφεραν το λογότυπο της Google με τον αμερικανικό κολοσσό να έχει εμπλακεί στον σχεδιασμό των συγκεκριμένων smartphones, τα οποία χρησιμοποιούν την «βασική» έκδοση (stack) του Android, ενώ από πλευράς χαρακτηριστικών και τιμής κινούνται στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Google προσπαθεί να εισέλθει στην αγορά του hardware. Το 2011 η Google είχε εξαγοράσει το τμήμα κινητών τηλεφώνων της Motorola έναντι 12,5 δισ. δολαρίων για να το πουλήσει πριν από 3 χρόνια στη Lenovo έναντι 3 δις. δολαρίων.

Σημειωτέον ακόμη πως η Google έχει ξεκινήσει την παραγωγή και άλλων hardware συσκευών με πιο χαρακτηριστικό δείγμα το Google Home, δείχνοντας ότι θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Apple που «ελέγχει» πλήρως τόσο το hardware όσο και το λογισμικό των δικών της συσκευών.

Στο παρελθόν, η Google είχε συνεργαστεί με διάφορους κατασκευαστές για τα Nexus, συμπεριλαμβανομένης της LG, της HTC και της Motorola για να καταλήξει στην ταϊβανέζικη εταιρεία για το Pixel.

Η HTC είναι παλιός συνεργάτης της Google, όντας, μάλιστα η εταιρεία που παρουσίασε το πρώτο Android smartphone το 2008. Η συνεργασία με τη Google τη βοήθησε να «εκτοξεύσει» τις πωλήσεις της και το 2011 έφθασε να έχει ένα μερίδιο της τάξεως του 8,8% στην παγκόσμια αγορά των smartphones. Όμως, από τότε η κατάσταση άλλαξε δραματικά με αποτέλεσμα το μερίδιο της HTC να έχει φθάσει πλέον στα επίπεδα του 0,9%, ενώ σε αρκετές χώρες η παρουσία της είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις