ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τώρα οι κάρτες βρίσκονται στο κινητό σου!

Τώρα οι κάρτες βρίσκονται στο κινητό σου!

Για ποιο αντικείμενο αν ξεχάσετε στο σπίτι φεύγοντας για τη δουλειά είναι πιο πιθανό να γυρίσετε;

Για το πορτοφόλι ή για το smartphone σας; Η απάντηση για τη συντριπτική πλειονότητα είναι το δεύτερο, ενώ πλέον υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς το smartphone ετοιμάζεται να υποκαταστήσει πλήρως το πορτοφόλι. Και αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να προσφέρουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε το smartphone σας αντί για την κάρτα σας για κάθε συναλλαγή σε οποιοδήποτε κατάστημα.

Η Alpha Bank προσφέρει εδώ και μερικές ημέρες αυτή τη χρηστική επιλογή, αποτελώντας, μάλιστα, την πρώτη τράπεζα που υποστηρίζει τη δυνατότητα για όλες τις κάρτες της (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες).

Αυτό που απαιτείται είναι ένα smartphone που να υποστηρίζει την τεχνολογία NFC (Near Field Communication) και να χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα Android, έκδοσης τουλάχιστον 4.4.2. Σημειωτέον πως τα Android smartphones με NFC είναι πλέον αρκετά διαδεδομένα στην αγορά.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να «κατεβάσετε» το app του my Alpha wallet από το Google Play, του ψηφιακού πορτοφολιού που έχει λανσάρει η Alpha Bank, και να εγγραφείτε στη συγκεκριμένη υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν είστε ήδη χρήστης. Η νέα λειτουργικότητα ονομάζεται Tap ‘n Pay και η ενεργοποίηση της γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα με τη χρήση ενός τετραψήφιου μυστικού κωδικού ΡΙΝ, του mPIN που επιλέγετε οι ίδιοι.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι το my Alpha wallet με Tap ‘n Pay μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλα τα POS που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις κάρτες για ανέπαφες συναλλαγές είναι η ίδια με εκείνη του NFC.

Η συναλλαγή πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο που θα βάζατε την κάρτα σας στο τερματικό. Απλώς, αντί να πλησιάσετε την κάρτα σας, πλησιάζετε το smartphone σας, στο οποίο θα πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει το NFC. Η εφαρμογή του my Alpha Wallet ανοίγει αυτόματα, επιλέγετε την κάρτα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και στη συνέχεια πληκτρολογείτε τον mPIN που έχετε ορίσει για την εφαρμογή. Μάλιστα, τον mPIN τον πληκτρολογείτε στο smartphone σας και όχι στο POS, κάτι που ενισχύει περαιτέρω την ασφάλεια της συναλλαγής. Όπως, φυσικά, και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να βγάλετε την κάρτα από το πορτοφόλι σας! Οι περιπτώσεις που έχουν ξεχαστεί κάρτες πάνω σε πάγκους σούπερ μάρκετ και καταστημάτων από αφηρημένους καταναλωτές είναι ουκ ολίγες.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι δεν απαιτείται το smartphone σας να έχει σύνδεση στο διαδίκτυο για την πραγματοποίηση μίας Tap ‘n Pay συναλλαγής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που διαθέτετε θήκη για το κινητό σας, ενδεχομένως αυτή να εμποδίζει την ορθή αποστολή/λήψη δεδομένων μέσω της κεραίας NFC. Σε μια τέτοια περίπτωση, αφαιρέστε τη θήκη και δοκιμάστε ξανά.