ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Άνθρωπος vs Ρομπότ: Ποιος θα κερδίσει στην Επανάσταση των Δεξιοτήτων;

Άνθρωπος vs Ρομπότ: Ποιος θα κερδίσει στην Επανάσταση των Δεξιοτήτων;

Μια πρωτότυπη έρευνα της ManpowerGroup: Ευλογία ή κατάρα η ψηφιοποίηση για τον Άνθρωπο; - Μύθοι και αλήθειες για την κυριαρχία των Μηχανών στην Ψηφιακή Εποχή - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, ο Ισαάκ Ασίμοφ, συνήθιζε να λέει ότι «εάν η γνώση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, τότε σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε μέσω της άγνοιας». Σε μια εποχή, κατά την οποία η Επικράτεια των Πληροφοριών «διασταυρώνεται» με την ψηφιοποίηση (digitization) η τεχνοφοβία και - αντίστοιχα - η τεχνολατρεία αποτελούν τις όψεις ενός νομίσματος, το οποίο στροβιλίζεται αέναα, με την πρόοδο των Νέων Τεχνολογιών. Ο Ψηφιακός Κόσμος αποτελεί τη σύγχρονη πραγματικότητα και η ένταξή του στο εργασιακό περιβάλλον έχει αλλάξει ριζικά το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου. Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε η σκέψη πως η υπερβολική χρήση της Μηχανής μπορεί να οδηγήσει στον υποσκελισμό και εν τέλει στην αντικατάσταση της ανθρώπινης νόησης, δραστηριότητας και εργασίας. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει σήμερα, Σάββατο (21/04/2018) τη μεγάλη έρευνα της εταιρείας ManpowerGroup, υπό τον τίτλο «Robots Need Not Apply: Human Solutions in the Skills Revolution».

Η έρευνα

Η ManpowerGroup πραγματοποίησε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 20.000 εργοδότες από 42 χώρες.

Στόχος της έρευνας:

Να εξετάσει τον αντίκτυπο του αυτοματισμού στον αριθμό των απασχολούμενων, στις λειτουργίες των επιχειρήσεων και να ανακαλύψει τις προσωπικές δεξιότητες που έχουν τη μεγαλύτερη αξία και παράλληλα δυσκολία να εντοπιστούν


Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι καθώς οι εταιρείες μετασχηματίζονται ψηφιακά, σε βραχυπρόθεσμα στάδιο θα χρειαστούν περισσότερους ανθρώπους και όχι λιγότερους, για να στελεχώσουν τους διαφόρους τομείς της επιχειρηματικής τους δράσης.

Υπό το πρίσμα αυτό, καταργείται ένας διαδεδομένος μύθος που αποτελεί ταυτόχρονα και μια λανθασμένη αντίληψη: οι περικοπές προσωπικού συνιστούν πάνακεια, αφού η οικονομική ανάπτυξη μιας εταιρείας μπορεί να βασιστεί στην αναβάθμιση των τεχνολογικών της λειτουργιών.

Αυτοματοποίηση και Ψηφιοποίηση: Τι πιστεύουν οι Έλληνες;

Όπως προκύπτει από την έρευνα της ManpowerGroup, η αυτοματοποίηση και η ψηφιοποίηση συνεπάγονται καλά νέα για όσους αναζητούν δουλειά στην ελληνική Επικράτεια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταρτιστεί επαρκώς και κατέχουν τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να τις εφαρμόσουν στην καθημερινή επαγγελματική πρακτική τους.

Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, η πλειονότητα των Ελλήνων εργοδοτών πιστεύουν ότι η ψηφιοποίηση θα αποτελέσει καθαρό κέρδος για την απασχόληση σε βραχυπρόθεσμο στάδιο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περισσότεροι από επτά στους δέκα Έλληνες εργοδότες (75%) εκτιμούν πως η χρήση της ψηφιοποίησης δεν πρόκειται να μεταβάλει το εργατικό τους δυναμικό. Μάλιστα, ένα 12% πιστεύει πως οι Νέες Τεχνολογίες θα οδηγήσουν σε αύξηση του εργατικού δυναμικού στις εταιρείες ή τους εταιρικούς ομίλους που διευθύνουν.

Και η έρευνα επισημαίνει: «Καθώς οι εταιρείες κινούνται προς την Ψηφιακή Εποχή, οι περισσότερες από αυτές θα χρειάζονται περισσότερους εργαζόμενους, όχι λιγότερους».

Όπως προκύπτει από την έρευνα το 86% των εργοδοτών παγκοσμίως αναφέρει ότι το προσωπικό τους θα αυξηθεί ή θα παραμείνει σταθερό τα επόμενα δύο χρόνια εξαιτίας της αυτοματοποίησης.

Εξετάζοντας εσωτερικά τις επιχειρήσεις, ο αντίκτυπος ποικίλλει ανάλογα με τις λειτουργίες: Το τμήμα Τεχνολογίας πληροφοριών (IT) βρίσκεται στην κορυφή, καθώς οι οργανισμοί επενδύουν σε ψηφιακές δεξιότητες και οι λειτουργίες πρώτης γραμμής και διαχείρισης πελατών (Frontline & Customer-Facing) ακολουθούν.

Αντίθετα, οι λειτουργίες διαχείρισης και γραφείου αναμένουν τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των εργαζομένων ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης.

Στην Ελλάδα, το 87% των εργοδοτών σχεδιάζει να αυξήσει ή να διατηρήσει το προσωπικό τους. Οι λειτουργίες πρώτης γραμμής και διαχείρισης πελατών (Frontline & Customer-Facing) και το τμήμα Τεχνολογίας πληροφοριών (IT) αναμένουν τη μεγαλύτερη αύξηση στο προσωπικό, καθώς οι εταιρείες επενδύουν σε ψηφιακές δεξιότητες.

Αντίθετα, οι λειτουργίες γραφείου και διαχείρισης (Administrative &Office) αναμένουν τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των εργαζομένων ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης.

Συνολικά, η άνοδος του καταναλωτισμού και η υπεραξία της εξυπηρέτησης των πελατών είναι όλο και πιο εμφανείς στον ψηφιακό κόσμο και, ως εκ τούτου, οι ανθρώπινες δυνάμεις καθίστανται πιο πολύτιμες από ποτέ.

Περισσότερες από τις μισές ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι η συνεργασία αποτελεί την πιο σημαντική προσωπική δεξιότητα, και ακολουθούν οι επικοινωνιακές δεξιότητες, γραπτές και προφορικές, καθώς και η οργάνωση.

Η νέα έρευνα της ManpowerGroup καταδεικνύει ότι στη χώρα μας οι πιο περιζήτητες δεξιότητες σε εταιρικό επίπεδο είναι η συνεργασία, η εποικοδομητική επικοινωνία και η οργάνωση, ο συνδυασμός των οποίων αποτελεί πυξίδα πλοήγησης για τον επιτυχή επιχειρηματικό μετασχηματισμό.

Παράλληλα, οι πιο δυσεύρετες ατομικές δεξιότητες είναι η επίλυση δυσκολιών, η διοίκηση και η ηγεσία.

'Οπως επισημαίνει, άλλωστε και η Φανή Κλειδά, Γενική Διευθύντρια της ManpowerGroup Ελλάδας και Κύπρου, «σε ατομικό και εταιρικό επίπεδο, το σωστό μείγμα ανθρώπινων δεξιοτήτων ξεκλειδώνει το αειφόρο όφελος των τεχνολογικών εξελίξεων για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους».

Συμπέρασμα: Άνθρωπος και Ρομπότ συνυπάρχουν σε δημιουργική συνέργεια

Ο καλύτερος συνδυασμός υψηλής τεχνολογίας και αλληλεπίδρασης θα είναι ο συνδυασμός βασικών ανθρώπινων δυνάμεων με τεχνική και ψηφιακή τεχνογνωσία.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Jonas Prising, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ManpowerGroup: «Πρόκειται για θετικές εξελίξεις για τους ανθρώπους - εφόσον έχουν τον σωστό συνδυασμό δεξιοτήτων για να βελτιώσουν και όχι να ανταγωνιστούν την τεχνολογία.

Ως εργοδότες οφείλουμε να εντοπίσουμε τις συμπληρωματικές δεξιότητες που δημιουργούν σαφείς επαγγελματικές πορείες για τους ανθρώπους, από την μία θέση στην επόμενη, και να αναπτύξουμε ταχύτερα προγράμματα επανεκπαίδευσης με μικρότερη έμφαση στη βιωματική εκπαίδευση στα πλαίσια της εργασίας (on the job). Για να το πετύχουμε, συνεργαζόμαστε με άλλους εργοδότες.

Επανεκπαιδεύουμε τους μερικής απασχόλησης εργαζόμενους κλωστοϋφαντουργίας στην Ιταλία προκειμένου να εργαστούν με υλικά υψηλής τεχνολογίας, όπως οι ίνες άνθρακα για τους πιο εξελιγμένους κατασκευαστές μηχανοκίνητου αθλητισμού, παγκοσμίως και αναβαθμίζουμε τις δεξιότητες των στρατιωτικών βετεράνων σύμφωνα με τις επιταγές της ψηφιακής βιομηχανίας στις Η.Π.Α.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους και να διασφαλιστούν επαγγελματικά για το μέλλον. Αναγνωρίζοντας τις απαιτούμενες δεξιότητες και προσφέροντας πρόσβαση στην απασχόληση είναι η λύση για όλους μας στην επανάσταση των δεξιοτήτων».

Σχετικές ειδήσεις