ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γεννιέται νέο νησί στα Κανάρια

Γεννιέται νέο νησί στα Κανάρια

Ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο κοντά στο σύμπλεγμα των Κανάριων Νήσων βρυχάται και πλησιάζει την επιφάνεια, με τη φιλοδοξία να αναδυθεί ως νέο νησί.

Το ηφαίστειο, λίγο νότια του κατοικημένου νησιού Ελ Χιέρο στον Ατλαντικό, απείχε μόλις 70 μέτρα από την επιφάνεια στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο της Ισπανίας. Και καθώς ο κρατήρας ανυψώνεται, δίνες ζεστού, λασπώδους νερού εξαπλώνονται από τον κρατήρα σε αποστάσεις εκατοντάδων μέτρων.

Εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις νότιες ακτές του Ελ Χιέρο για να αποφύγουν τα ρεύματα τέφρας, τα αέρια και τις ελαφρόπετρες που πετάγονταν από τον υποθαλάσσιο κρατήρα.

Το Ηφαιστειολογικό Ινστιτούτο των Κανάριων Νήσων καταγράφει τριπλασιασμό της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα, ένδειξη για πιθανή επικείμενη έκρηξη.

Το νέο ηφαίστειο νότια του Ελ Χιέρο είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε νέο νησί. Ηφαιστειακή είναι εξάλλου και η προέλευση όλων των νησιών του συμπλέγματος.

Όπως συμβαίνει και με το σύμπλεγμα της Χαβάης, τα Κανάρια Νησιά πιστεύεται ότι βρίσκονται πάνω από έναν γιγάντιο θάλαμο μάγματος.

Ο θάλαμος αυτός παραμένει σε σχετικά σταθερή θέση, ενώ από πάνω του κυλούν αργά οι λιθοσφαιρικές πλάκες του φλοιού.Το μάγμα που σπρώχνει ο θάλαμος προς την επιφάνεια διαπερνά το φλοιό και σχηματίζει το ένα νησί μετά το άλλο πάνω στον «κυλιόμενο διάδρομο» της υπερκείμενης τεκτονικής πλάκας.

Ως αποτέλεσμα, τα νησιά του συμπλέγματος διατάσσονται σε μια σχεδόν ευθεία γραμμή, όπως συμβαίνει και με τα νησιά της Χαβάης.