ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Πόλεμο» προκαλούν οι νέες διευθύνσεις στο Ίντερνετ

«Πόλεμο» προκαλούν οι νέες διευθύνσεις στο Ίντερνετ

Την επέκταση του αριθμού των διευθύνσεων στο διαδίκτυο αποφάσισε να προωθήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαδικτύου (ICANN), γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Μάλιστα, δεν λείπουν ορισμένοι που προειδοποιούν ότι η επέκταση των διευθύνσεων θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για τους χρήστες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Από τον Ιανουάριου του 2012, ο ICANN, που είναι αρμόδιος για την κατανομή των διευθύνσεων IP και τη διαχείριση των domain names, θα δέχεται αιτήσεις για νέες καταλήξεις διευθύνσεων.

Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας εκατοντάδων νέων καταλήξεων, ενώ οι εταιρείες θα κατοχυρώσουν διευθύνσεις με το όνομά τους.

Την ίδια ώρα, με βάση το σχέδιο, ο ICANN προτίθεται να ζητήσει 185.000 δολάρια ως τέλος υποβολής αίτησης, ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι επιθυμούν να κατοχυρώσουν μια νέα κατάληξη.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, η πρώην πρόεδρος του ICANN, Εσθέρ Ντάισον υποστήριξε ότι η επέκταση θα οδηγήσει σε «υπεραφθονία» διευθύνσεων, κάτι που θα προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες.

Μάλιστα, η Ντάισον υποστήριξε ότι η ιδέα είναι λανθασμένη και κάλεσε τον Οργανισμό να επανεξετάσει το ζήτημα.

Επιφυλάξεις για το σχέδιο εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαφημιστών των ΗΠΑ, Νταν Τζάφι, που χαρακτήρισε «ελαττωματικό» το σχέδιο, καθώς θα αναγκάσει εταιρείες να αγοράσουν ξανά το όνομά τους για να προστατευθούν, με αποτέλεσμα «ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες θα μπουν σε πολύ μεγάλα έξοδα».

Επίσης, εκπρόσωπος της YMCA προειδοποίησε ότι το σχέδιο αυξάνει τον κίνδυνο της απάτης και της παραβίασης εμπορικών σημάτων, ενώ εκτίμησε ότι θα εκτινάξει το κόστος για προστασία από παράνομες δραστηριότητες.

Αντίθετη άποψη έχει ο αντιπρόεδρος του ICAAN Κερτ Πριτς, που μιλώντας στην Επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας υπερασπίστηκε το σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί «προϊόν πολιτικών που έχουν μελετηθεί πολύ καλά για έξι χρόνια».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το σχέδιο θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, τη δυνατότητα επιλογής και καινοτομίας και θα βοηθήσει τους δισεκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου.

215 εκατ. domain names

Η επέκταση των καταλήξεων εγκρίθηκε τον Ιούνιο, ενώ η εισαγωγή νέων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2013.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία VeriSign εκτιμά ότι τα domain names έχουν ξεπεράσει τα 215 εκατομμύρια.

Οι καταλήξεις .com και .net κυριαρχούν στον Παγκόσμιο Ιστό, έχοντας σημειώσει αύξηση 8,3%. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011 υπήρχαν 110 εκατομμύρια καταγεγραμμένα domain με τις καταλήξεις .com και .net.