ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Στο Λεωνίδιο για Ανάσταση… με αερόστατα (photos)

Στο Λεωνίδιο για Ανάσταση… με αερόστατα (photos)

Με ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο και με λαμπρότητα γιορτάζεται στο Λεωνίδιο η Μεγάλη εβδομάδα και ιδιαιτέρως η Ανάσταση.

Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» δεκάδες αναμμένα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό χαρίζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Καιρό πριν, ετοιμάζονται με μεράκι και τέχνη εκατοντάδες αυτοσχέδια, πολύχρωμα αερόστατα για να φωτίσουν τον ουρανό του Λεωνιδίου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Την ώρα που ο παπάς ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», η νύχτα παίρνει φωτιά από τα βεγγαλικά, τους δυναμίτες, κυρίως όμως από τα κόκκινα - κίτρινα ή πράσινα - μπλε αερόστατα, που αφήνονται πλέον ελεύθερα από μικρά και «μεγάλα» παιδιά να ανέβουν ψηλά στον ουρανό.

Είναι μοναδική η αίσθηση που νιώθει κανείς αντικρίζοντας τις γλώσσες φωτιάς από τα αναμμένα κουρελάκια να ταξιδεύουν πάνω από τη θάλασσα.

Κάθε μια από τις ενορίες του Λεωνιδίου προσπαθεί να δηλώσει την παρουσία της και με πλήθος βεγγαλικών, βαρελότων και άλλων πυροτεχνημάτων.

Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι όποιες καιρικές συνθήκες και αν επικρατούν στην περιοχή, την ώρα της Ανάστασης όλα γίνονται γαλήνια για να συμβάλλουν στο έθιμο του αερόστατου.
Το έθιμο, σύμφωνα με το inarcadia, ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Την Κυριακή του Πάσχα ο Δήμος Λεωνιδίου φροντίζει για το ψήσιμο των αρνιών που γίνεται στον κήπο του Δημαρχείου προσφέροντας μεζέδες, αυγά και καλό κρασί σε όλους εκείνους που θα περάσουν από εκεί. Φυσικά δε λείπουν τα λαϊκά όργανα από ντόπιους οργανοπαίχτες και ο παραδοσιακός Τσακώνικος χορός. Το απόγευμα της Κυριακής, στην Αγάπη, διαβάζεται το Ευαγγέλιο στην Τσακώνικη διάλεκτο, που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και μεταβιβάζεται από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους.
Αξίζει να δείτε:

• Τη Μονή της Παναγίας της Έλωνας (1500). Την εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
• Το αρχοντικό Τσικαλιώτη.
• Το Μοναστήρι Αγίου Νικολάου Σύντζα.
• Το ορεινό χωριό Κοσμάς.
• Το γραφικό λιμανάκι της Σαμπατικής στο οποίο δένουν πολλές ψαρόβαρκες, με τον παλιό ψαράδικο οικισμό να αποτελεί πόλο έλξης πολλών παραθεριστών το καλοκαίρι και ταΠούλιθρα.
• Τα χωριά Τσιτάλια, Μαρί, Πελετά και Παλαιοχώρι.

Τι θα φάτε:

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στις ταβέρνες της Πλάκας.
Δοκιμάστε το παραδοσιακό μελιτζανάκι με αμύγδαλα (γλυκό του κουταλιού).

Σχετικές ειδήσεις