ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Λήξη συναγερμού για βόμβα στο σχολείο όπου δολοφονήθηκε εκπαιδευτικός

Γαλλία: Λήξη συναγερμού για βόμβα στο σχολείο όπου δολοφονήθηκε εκπαιδευτικός

O δράστης, ένας πρώην μαθητής του οποίου ο μεγαλύτερος αδελφός εκτίει ποινή φυλάκισης για διασυνδέσεις με ένοπλα ισλαμιστικά δίκτυα, μαχαίρωσε θανάσιμα τον εκαπιδευτικό και τραυμάτισε τρία ακόμη άτομα

Φάρσα αποδείχθηκε η απειλή για βόμβα στο σχολείο στην πόλη Αράς της βόρειας Γαλλίας, όπου δολοφονήθηκε την περασμένη Παρασκευή ένας εκπαιδευτικός από έναν 20χρονο ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή.

Παρότι δεν πραγματοποιήθηκαν σήμερα μαθήματα στο Lycee Gambetta, το εκπαιδευτικό ίδρυμα παρέμεινε ανοιχτό για τους μαθητές και το προσωπικό που θα ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον δολοφονηθέντα καθηγητή Ντομινίκ Μπερνάρ.

Μαθητές και καθηγητές - κάποιοι από αυτούς κλαίγοντας και κρατώντας ο ένας τον άλλον- εκκένωσαν το κτίριο, όπως και οι μαθητές που είχαν πάει εκεί για να εναποθέσουν λουλούδια στη μνήμη του Μπερνάρ.

Όταν ομάδα πυροτεχνουργών της αστυνομίας μετέβη στο σχολείο, καθηγητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο ενός κτιρίου απέναντι ενώ προσωπικό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας τους παρηγορούσε.

Η επίθεση της Παρασκευής, η οποία οδήγησε την κυβέρνηση να θέσει τη χώρα σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, πραγματοποιήθηκε καθώς αναπτύχθηκε μια “τζιχαντιστική ατμόσφαιρα”, όπως δήλωσε μέσα στο σαββατοκύριακο ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, μετά την επίθεση της Χαμάς στη Γάζα και τα ισραηλινά αντίποινα που ακολούθησαν.

Νωρίτερα σήμερα ο Μακρόν ανέβασε στο X (πρωην Twitter) μήνυμα προς τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου: “Σας μιλάω για να σας διαβεβαιώσω όλους ότι είμαστε στο πλευρό σας. Θα απαντάμε πάντα στο τυφλό μίσος με την άσβεστη δίψα για διδασκαλία. Τη δίψα για μάθηση. Τη δίψα για να ζούμε ελεύθερα”, έγραψε.

Την Παρασκευή, ο δράστης, ένας πρώην μαθητής του οποίου ο μεγαλύτερος αδελφός εκτίει ποινή φυλάκισης για διασυνδέσεις με ένοπλα ισλαμιστικά δίκτυα, μαχαίρωσε θανάσιμα τον Μπερνάρ και τραυμάτισε τρία ακόμη άτομα.

Ενός λεπτού σιγή είναι προγραμματισμένη για αργότερα μέσα στην ημέρα σε σχολεία ολόκληρης της χώρας.