ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Περιπλανηθείτε στην Μπουντ και στον ποταμό Χουανγκπού

Κίνα: Περιπλανηθείτε στην Μπουντ και στον ποταμό Χουανγκπού

Η Κίνα είναι μια χώρα που την συνοδεύουν αμέτρητοι μύθοι και θρύλοι.

Ένας από τους μύθους που αγαπούν οι κάτοικοι της Σαγκάης, λέει πως η πόλη γεννήθηκε από τον ποταμό Χουανγκπού. Κι ίσως σ΄ αυτόν τον μύθο να καθρεφτίζεται η ιστορία. Στα μέσα του 19ου αιώνα η παραποτάμια ζώνη της πόλης ήταν μια λωρίδα λάσπης. Σ' αυτή την έκταση, σε μήκος 1,6 χιλιομέτρων, θεμελιώθηκαν μερικά από τα εμβληματικά κτίρια της Σαγκάης. Η περιοχή ονομάζεται Μπουντ κι είναι εκεί όπου η πόλη συναντά το ποτάμι που την γέννησε.

17695693

Bund : Μια «EXPO» παγκόσμιας αρχιτεκτονικής

Bund σημαίνει το «ανάχωμα» και η προέλευση της λέξης είναι περσική. Σε αρκετές ασιατικές πόλεις στην Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία υπάρχουν τοποθεσίες που αποκαλούνται bund, όμως η λέξη Bund -χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό- αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην παρόχθια ζώνη της Σαγκάης. Ορισμένοι μάλιστα χρησιμοποιούν τη λέξη Bund ως παρατσούκλι της Σαγκάης.

Βρίσκεται βορείως της παλιάς, περιτειχισμένης πόλης, αντίκρυ σε μια σειρά από υπερσύγχρονους ουρανοξύστες. Από τη μιαν όχθη τα κτίρια της εποχής της αποικιοκρατίας κι από την άλλη οι ουρανοξύστες-σύμβολα του δυναμισμού της σύγχρονης Κίνας. Πρόκειται για την επιτομή της ιστορίας της κινεζικής μητρόπολης του τελευταίου αιώνα. Από αυτή την λωρίδα γης η Κίνα άνοιξε τους ορίζοντές της σε όλο τον κόσμο και χάρη σε αυτή τη λωρίδα ο κόσμος γνώρισε την Κίνα.

Περπατώντας στη Μπουντ αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε μια EXPO παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Τα κτίρια με την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική του περασμένου αιώνα προκαλούν τις αισθητικές επιλογές της εποχής μας. Απέναντι στη γοητεία του νεοκλασικισμού και του μπαρόκ υψώνονται οι ουρανοξύστες με την αλαζονεία του σύγχρονου ανθρώπου.

Κάθε κτίριο έχει τη δική του ιστορία. Ένα από τα εμβληματικά κτίρια, που χτίστηκε το 1923, στέγασε μία αγγλική και σήμερα είναι η έδρα μίας κινεζικής τράπεζας. Με τους χαρακτηριστικούς ελληνικούς κίονες να στηρίζουν τον θόλο, θεωρείτο το πιο εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα από το Κανάλι του Σουέζ μέχρι τον Βερίγγειο Πορθμό στην Άπω Ανατολή.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1927 χτίστηκε ακριβώς δίπλα το τελωνείο, με το εμβληματικό ρολόι, που εκείνη την εποχή ήταν το τρίτο πιο εντυπωσιακό στον κόσμο, μετά τον Big Ben στο Λονδίνο και το ρολόι του Κρεμλίνου.

Εντυπωσιακό είναι το κτίριο του 1880, που στεγάζει ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πρώτο στην πόλη, το πιο πολυτελές στην Άπω Ανατολή στα χρόνια εκείνα Σε αυτό το κτίριο το 1882 άναψαν οι πρώτοι επτά ηλεκτρικοί λαμπτήρες όταν ηλεκτροδοτήθηκε η Σαγκάη, εδώ οργανώθηκε το 1897 ο πρώτος χορός με αφορμή τα γενέθλια της αυτοκράτειρας Σιζί, εδώ λειτούργησε το 1901 το πρώτο τηλέφωνο της Κίνας και σε αυτό το κτίριο στεγάστηκε το 1990, το πρώτο χρηματιστήριο της Κίνας.

17695701

Ανάμεσα σε αυτά τα ιστορικά κτίρια βρίσκονται μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Σαγκάης, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, η Γκαλερί με τα Αρχεία και την Ιστορία της πόλης και το Μουσείο της Τράπεζας της Κίνας.

Η Σαγκάη θεωρείτο τον 19ο αιώνα ως παράδεισος για όσους ήθελαν να ζήσουν την μαγεία της Ανατολής και αναζητούσαν ευκαιρίες πλουτισμού. Ανάμεσα σε αυτούς ο Τζορτζ Μπάλφουρ, ο πρώτος πρόξενος της Βρετανίας στη Σαγκάη, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 1843, διαβλέποντας τις δυνατότητες ανάπτυξης. Τον ακολούθησαν χιλιάδες άλλοι, που κυκλοφορούσαν στη Μπουντ ντυμένοι με ευρωπαϊκά κοστούμια, ανάμεσα στους Κινέζους με τις χαρακτηριστικές μακριές ρόμπες. Εδώ άκουγες από τότε τις κινεζικές διαλέκτους και όποια ξένη γλώσσα μπορούσες να φανταστείς, σε έναν διαρκή και γόνιμο διάλογο ανάμεσα στην παράδοση και τον νεοτερισμό, ανάμεσα στην τόλμη και τον τυχοδιωκτισμό, που έδωσαν ώθηση στη δημιουργικότητα που είναι χαρακτηριστικό της πόλης. Η Σαγκάη είναι η πόλη που φιλοξένησε τους πρωτοπόρους της κινεζικής βιομηχανίας, οι οποίοι οραματίσθηκαν μίαν ισχυρή χώρα με ακμαία οικονομία. Γι αυτό και σε αυτή την πόλη αναπτύχθηκε η ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες, η κλωστοϋφαντουργία, σε μίαν εποχή που δεν υπήρχε καμία βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα.

Από το «ανάχωμα» στους ουρανοξύστες

Από την Μπουντ μπορείς να επιβιβαστείς στα πλοιάρια που κάνουν μικρές κρουαζιέρες στο ποτάμι. Έτσι ο φακός του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων είχε την ευκαιρία να απαθανατίσει τη Σαγκάη μέσα από το ποτάμι που την γέννησε. Μόνο έτσι μπορείς να δεις στη μιαν όχθη τα κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα κι από την άλλη τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες.

Ανάμεσα στα εντυπωσιακά σύγχρονα κτίρια βρίσκεται ο πύργος της Σαγκάης, με 121 ορόφους, το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στον κόσμο μετά το Μπουρζ-Αλ-Χαλίφα, στο Ντουμπάι. Ο πύργος της Σαγκάης, είναι ο ένας από τους ουρανοξύστες που συνθέτουν μιαν αρχιτεκτονική τριλογία στην περιοχή Πουτόνγκ. Έχει ύψος 632 μέτρων και διαθέτει το ταχύτερο σύστημα ανελκυστήρων στον κόσμο, καθώς κινούνται με ταχύτητα 74 χιλιομέτρων την ώρα, ανεβαίνοντας 20,5 μέτρα κάθε δευτερόλεπτο. Έτσι μπορέσαμε να ανέβουμε μέχρι τον 118ο όροφο σε 50 δευτερόλεπτα. Ανήκει σε κοινοπραξία κρατικών κινεζικών εταιριών και κόστισε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Στεγάζει μεταξύ άλλων τρία ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, επιχειρηματικό κέντρο, εκθεσιακό χώρο και αίθουσα συναυλιών.

Εξίσου εντυπωσιακό με τον πύργο είναι και το κτίριο που στεγάζει την κινεζική τηλεόραση, μια σφαίρα από ατσάλι και γυαλί, που τη νύχτα γίνεται πολύχρωμη, όπως και τα περισσότερα από τα σύγχρονα αρχιτεκτονήματα στην ανατολική όχθη του ποταμού Χουανγκπού, που εκτείνεται μέχρι την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Η φωταγώγηση των κτιρίων στις όχθες του ποταμού Χουανγκπού είναι μια τελετουργία, που αρχίζει με το που πέφτει το φως του ήλιου και διαρκεί μέχρι τα μεσάνυχτα. Τις ώρες αυτές τα νερά του Χουανγκπού γεμίζουν χρώματα αντανακλώντας τα φώτα από τους ουρανοξύστες, δίνοντας την εντύπωση πως η πόλη κολυμπάει στην κοίτη του ποταμού που την έχει γεννήσει.

Το οδοιπορικό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Κίνα έγινε με την φροντίδα της Κινεζικής Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού (CNTA), της υπηρεσίας Τύπου του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και του Silk Road International Travel.

Σχετικές ειδήσεις