ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κίνα γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης με παραδοσιακές στολές και πυροτεχνήματα (pics)

Στην Κίνα γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης με παραδοσιακές στολές και πυροτεχνήματα (pics)

Ένα παιδί με την παραδοσιακή στολή των βοσκών χτυπάει με το μαστίγιο ένα βούβαλο εννέα φορές, κίνηση που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης στο χωριό Μιαογιουάν, στην ανατολική επαρχία Ζετσιάνγκ.

Το μαστίγωμα του βούβαλου και το όργωμα αποτελούν μέρος ενός αρχαίου τελετουργικού στο χωριό κατά τη διάρκεια του « Lichun», ηλιακού όρου για την επίσημη έναρξη της άνοιξης, η οποία φέτος άρχισε χθες, Κυριακή.

Ο «Lichun» δεν είναι μόνο ένας διαχωρισμός του ηλιακού έτους στο παραδοσιακό κινεζικό ημερολόγιο, αλλά και μία ευκαιρία να γιορτάσουν οι άνθρωποι. Οι κάτοικοι στο χωριό ρίχνουν πυροτεχνήματα, τοποθετούν τρία αρωματικά κεριά σε έναν ναό το πρωί της Κυριακής και προσεύχονται να έχουν καλή συγκομιδή.

«Είναι η λατρεία του Γκουμάνγκ, του θεού της Άνοιξης στην αρχαία Κίνα», λέει ο 55χρονος Γκονγκ, διοργανωτής του τελετουργικού και προσθέτει ότι ο Ναός Γουατόνγκτζου είναι το μοναδικό μέρος στη Κίνα όπου εξακολουθεί να λατρεύεται ο Γκουμάνγκ.

Ο Γκονγκ αποτελεί την τρίτη γενιά στην οικογένειά του που παρουσιάζει στο χωριό Μιαογιουάν αυτό το τελετουργικό το οποίο περιλαμβάνει επίσης προσφορές θυσίας και απαγγελία ποιημάτων, τα οποία εντυπωσίασαν τον 20χρονο Μουαντ Αμπντουλχανί Αλί. Ο νεαρός Υεμενίτης ενθουσιάσθηκε που είδε ένα γλυπτό του Γκουμάνγκ με πρόσωπο ανθρώπου και σώμα πουλιού, κρατώντας μία πυξίδα και σπόρους πάνω σε δύο δράκους.

«Ο δάσκαλός μου είπε ότι σε αυτήν την περιοχή έχουν διατηρηθεί οι πιο αυθεντικές λαϊκές παραδόσεις» λέει ο Αλί ο οποίος ανακάλυψε αυτές τις εκδηλώσεις σερφάροντας στο Διαδίκτυο.

Οι 24 ηλιακοί όροι, συμπεριλαμβανομένου του Lichun, προστέθηκαν στη λίστα της Unesco για την 'Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας το 2016. Οι αρχαίοι αγρότες στην Κίνα χρησιμοποιούσαν αστρονομικά σημάδια, αλλαγές στη θερμοκρασία και βροχοπτώσεις ως βάση για τη δημιουργία του ημερολογίου, το οποίο χωρίζει το έτος σε 24 τμήματα ως πυξίδα για τη γεωργία στη διάρκεια των τεσσάρων εποχών. Το τελετουργικό του ερχομού της άνοιξης στο χωριό Μιαογιουάν έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω. Σταμάτησε να εορτάζεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976) και επανέκαμψε το 2005.

«Θέλω στο μέλλον να γίνω ο διοργανωτής του τελετουργικού και να διαδώσω τον αρχέγονο πολιτισμό στην επόμενη γενιά», λέει ο 11χρονος Χουάνγκ Χάο που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις