TRAVEL

Ο υπέροχος και επικίνδυνος καταρράκτης του Λιβάνου

Ο υπέροχος και επικίνδυνος καταρράκτης του Λιβάνου

Το φαράγγι - καταρράκτης Baatara βρίσκεται στο χωριό Balaa του Λιβάνου και για τους κατοίκους της περιοχής είναι γνωστό ως "το Χάσμα των Τριών Γεφυρών".


Το άκρως εντυπωσιακό φαράγγι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον βιο-σπηλαιολόγο Henri Coiffait, ο οποίος δήλωσε, το 1952 ότι το νερό που τρέχει σαν καταρράκτης την άνοιξη και το καλοκαίρι προέρχεται από το Όρος του Λιβάνου.

Και αν από μόνος του ένας καταρράκτης δεν σας εντυπωσιάζει, αξίζει να πούμε ότι αποτελείται από τρεις γέφυρες, που έχουν δημιουργηθεί φυσικά και βρίσκονται η μια πάνω από την άλλη.

Το νερό του καταρράκτης, έτσι, κατεβαίνοντας από το βουνό, συναντά τις γέφυρες και πέφτει θεαματικά μέσα στη σπηλιά που δημιουργείται. Βάση όσων υποστηρίζουν οι ειδικοί, η σπηλιά αυτή είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο που χρονολογείται πολύ παλιά, πίσω στην εποχή των δεινοσαύρων. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούν ότι η ηλικία της φτάνει τα 160 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους που μελέτησαν τη σπηλιά, η πάνω γέφυρα είναι εκείνη που δημιουργήθηκε πρώτη και κατά πάσα πιθανότητα οι άλλες δύο έκαναν την εμφάνισή τους λόγω των διαβρώσεων.

Πινακίδες προειδοποιούν τους επισκέπτες να μην πλησιάζουν το "στόμα" της σπηλιάς, καθώς το έδαφος είναι ιδιαίτερα ολισθηρό.