TRAVEL

Ταξίδι στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας

Ταξίδι στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας

Η ζωή και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Μικροί Ήρωες των απομονωμένων περιοχών της χώρας μας

Η Ηρακλειά, η Ανάφη και η Κάσος είναι μερικοί από τους καλοκαιρινούς προορισμούς όσων επιζητούν την απομόνωση και την απόδραση από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και της ζωής στη μεγαλούπολη. Το ειδυλλιακό τοπίο, η ηρεμία και οι μαγικές εικόνες σε κάθε τους γωνιά αποζημιώνουν τους ταξιδιώτες, μετά τις ατελείωτες ώρες στο καράβι. Πώς κυλά όμως η ζωή για όσους μένουν μόνιμα εκεί; Πώς είναι η καθημερινότητα των ελάχιστων μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία των περιοχών αυτών;

Με την έναρξη της σχολικής σαιζόν, «ταξιδέψαμε» ξανά σε δυσπρόσιτα νησιά αλλά και σε μερικές ακόμη ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, συντροφιά με μικρούς μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα από μία σειρά τεσσάρων θεματικών βίντεο, που αποτυπώνουν τη ζωή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

tra2

Γνωρίσαμε τον Παναγιώτη, έναν από τους δύο μόνο μαθητές του μονοθέσιου σχολείου των Αρκιών. Είναι 11 χρονών και ολόκληρος ο κόσμος του είναι το μικρό νησί του, το οποίο δεν έχει άλλους μαθητές και έτσι δεν του δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα, όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο που είναι δεδομένα για άλλα παιδία της ηλικίας του...

tra4

Το ίδιο παράπονο έχουν και ο Θοδωρής και ο Μάριος, μαθητές της ΣΤ’ τάξης του μονοθέσιου σχολίου της Ηρακλειάς… Δυστυχώς, όπως αναφέρουν, δεν είναι αρκετοί για να σχηματίσουν ομάδες. Παρόλα αυτά, επιδίδονται σε άλλες δραστηριότητες και αρκετές φορές βοηθούν σε εργασίες, όπως για παράδειγμα η παραλαβή και η παράδοση δεμάτων από τον Σκοπελίτη, οι οποίες τους κάνουν πιο έτοιμους να αντιμετωπίσουν κάποιες καταστάσεις…

ena

Ο Ταξιάρχης, μαθητής τους 6θέσιου Δημοτικού της Κάσου μοιάζει πιο τυχερός από αυτή την άποψη. Δηλώνει με αυθορμητισμό ότι του αρέσει πολύ να παίζει ποδόσφαιρο με τους συμμαθητές του, οκτώ στο σύνολο. Οι δυσκολίες όμως που αντιμετωπίζει, όπως η Λέλα και η Σοφία, αλλά και οι υπόλοιποι μικροί ήρωες της Κάσου που καθημερινά ξεπερνούν τα προβλήματα και έχουν μάθει να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις, τους κάνουν πιο δυνατούς.

duo

Αντίστοιχα, η Βάγια, ο Κωνσταντίνος και τα υπόλοιπα παιδιά στο 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο του ορεινού Τρανόβαλτου έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους και λειτουργούν σαν μία οικογένεια. Για τον λόγο αυτό, η δασκάλα τους, η Ιωάννα που τα θεωρεί δικά της παιδιά, κάνει καθημερινά ό,τι καλύτερο μπορεί, αναζητάει τρόπους για να τα βοηθήσει, να τους προσφέρει περισσότερα ερεθίσματα και να τα μυήσει στον διαφορετικό τρόπο ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα.

tria

Η Ιωάννα, είναι η μεγάλη ήρωας και η αίτια της δημιουργίας του Προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν». Πρόκειται για το Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Stoiximan που έχει στόχο να γεφυρώσει τα γεωγραφικά χάσματα. Έτσι, προσέφερε στους μαθητές των περιοχών αυτών μία εμπειρία ζωής. Μία πραγματική περιπέτεια που τους έφερε πιο κοντά σε έναν άγνωστο για αυτούς κόσμο, ζωντάνεψε τις εικόνες που έβλεπαν μόνο στα βιβλία τους, τους χάρισε νέους φίλους, και τους γέμισε αισιοδοξία, ενθουσιασμό και ελπίδες για να συνεχίσουν να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο.

Τα καλά νέα είναι ότι το πρόγραμμα «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» δεν σταματάει εδώ, αλλά περνάει στο δεύτερο μέρος του, δίνοντας ευκαιρίες μάθησης και διασκέδασης σε μικρούς μαθητές από δυσπρόσιτες περιοχές της ορεινής και ηπειρωτικής Ελλάδας.