TRAVEL

Δαλματικές ακτές: Μαυροβούνιο και Κροατία είναι οι νέοι top προορισμοί

Δαλματικές ακτές: Μαυροβούνιο και Κροατία είναι οι νέοι top προορισμοί

Οι Δαλματικές Ακτές στην Αδριατική παραμένουν έως σήμερα ένας τόπος μυστηρίου, με έντονο μεσαιωνικό άρωμα, κάστρα και τείχη που παραπέμπουν σε εποχές άγριες, σκοτεινές, τότε που οι πόλεις ήταν φρούρια και οι διαμάχες μεταξύ τους αναπόφευκτες.

Σήμερα, βέβαια, οι πόλεις των ακτών της Δαλματίας δεν μοιάζουν διόλου «εχθρικές». Αντίθετα, περιλαμβάνονται στη λίστα με τους πιο ταχέως ανερχόμενους προορισμούς του κόσμου, με τα μεσαιωνικά κατάλοιπα να προσθέτουν γραφικές «πινελιές» στα υπέροχα τοπία τους με την καταπράσινη φύση και τις καταγάλανες θάλασσες. Ειδικά για τους Έλληνες, η ευρύτερη περιοχή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, καθώς είναι εύκολα προσεγγίσιμη οδικώς.

Ξεκινώντας από το Νότο και περνώντας τη δυτική ακτή της Αλβανίας -που επίσης θεωρείται ανερχόμενος προορισμός- συναντάμε το Μαυροβούνιο. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού είναι η γραφική πόλη Μπούντβα, με το κάστρο της και το εκλεπτυσμένο άγαλμα της χορεύτριας. Η παλιά της πόλη, σε μια οχυρωμένη χερσόνησο, κερδίζει τους επισκέπτες καθώς παραμένει αναλλοίωτη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στενά πλακόστρωτα δρομάκια, καταστήματα, παλιές εκκλησίες συνθέτουν έναν «αποκλεισμένο» μικρόκοσμο που μοιάζει να έχει σταματήσει στον χρόνο. Εντούτοις, η Μπούντβα είναι σήμερα ένα από τα πιο πολυσύχναστα θέρετρα της Αδριατικής, με πολυσύχναστες παραλίες, νυχτερινή ζωή και αξιοθέατα που φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα, μιας και στην περιοχή βρισκόταν η αρχαία Βουθόη, που ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα πΧ.

Συνεχίζοντας βορειότερα διασχίζουμε το εντυπωσιακό φιόρδ του Μαυροβουνίου και κάνουμε στάση στο δημοφιλές Κότορ. Παρά τον έντονο τουρισμό της, ωστόσο, η πόλη διατηρεί την ηρεμία της, με μικρά καφέ στα στενά της παλιάς πόλης να προσελκύουν τους επισκέπτες. Εντός των τειχών της, θαυμάζουμε τον πύργο του Ρολογιού, τον Καθεδρικό του Αγίου Τρύφωνα, το Ναυτικό Μουσείο, τις παλιές εκκλησίες του Αγίου Λουκά και του Αγίου Νικολάου, τις πλακόστρωτες πλατείες, τα στενά δρομάκια, τα περιποιημένα κτήρια. Τα καταστήματα τοπικών προϊόντων μας δελεάζουν και το Κότορ μας κινεί την περιέργεια να το εξερευνήσουμε ολόκληρο.

Αφήνουμε πίσω μας το Μαυροβούνιο και συνεχίζουμε προς την κροατική Δαλματία, όπου κυριαρχεί το «διαμάντι της Αδριατικής», το Ντουμπρόβνικ -που είναι ο επόμενος ενδιαφέρον σταθμός μας. Η παλαιά πόλη, κλεισμένη μέσα στα ενετικά τείχη, ήταν επί αιώνες το δεύτερο σημαντικότερο λιμάνι της Βενετίας και έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Στο τοπίο που αντικρύζει ο επισκέπτης, κυριαρχούν τα δύο οχυρά του λιμανιού, το ένα κτισμένο σε βράχο ύψους 37 μέτρων και το άλλο πάνω στη θάλασσα. Περνώντας την πύλη της παλιάς πόλης, η οποία κατοικείται κανονικά έως σήμερα, βλέπουμε τον κεντρικό δρόμο, το Stradun, στη μία άκρη του οποίου είναι το ψηλό καμπαναριό και στην άλλη το ρολόι. Ενδιάμεσα, δεκάδες δρομάκια και σκάλες οδηγούν τον επισκέπτη σε κάθε γωνιά αυτής της μεσαιωνικής πόλης που μοιάζει σαν να βρίσκεται ακόμα στο παρελθόν -η κυκλοφορία των οχημάτων εξάλλου απαγορεύεται στα στενά δρομάκια της.

Δεν θα εγκαταλείψουμε την πόλη που φιλοξένησε πολλές σκηνές του Game of Thrones προτού απολαύσουμε μια βόλτα με το τελεφερίκ προς την κορυφή του Srdj, από όπου θα απολαύσουμε τη θέα στην Αδριατική, έναν καφέ στο πιο παλιό καφενείο της παλιάς πόλης, που λειτουργεί αδιαλείπτως από τον 16ο αιώνα, αλλά και τον περίπατο δύο χιλιομέτρων στα τείχη του Ντουμπρόβνικ, από όπου έχουμε την ευκαιρία να δούμε την πόλη συνολικά. Μια ακόμη βόλτα στην παλιά πόλη για να δούμε το παλάτι του κυβερνήτη που χτίστηκε τον 15ο αιώνα, τη βρύση του Ονούφριο, από το 1438, το Ναυτικό Μουσείο, τις αψίδες-πύλες του λιμανιού από τον 12ο αιώνα, τον μεγαλοπρεπή ναό του πολιούχου της πόλης Άγιου Βλάσιου και το Δομινικανικό μοναστήρι, του 14ου αιώνα.

Από το Ντουμπρόβνικ θα μεταβούμε στο Ορεμπίτς και θα πάρουμε το φέρι για ένα από τα νησιά της Αδριατικής, την Κόρτσουλα. Με οχυρωμένη παλιά πόλη, μας κερδίζει τόσο για την ατμόσφαιρά της όσο και για τις αμμώδεις ακτές της. Είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί της Κροατίας και μας δίνει μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα της Δαλματίας και της Αδριατικής.

Επόμενος σταθμός μας το Τρογκίρ, που είναι μια πόλη-νησί, ένα μεσαιωνικό φρούριο τον 21ο αιώνα. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Λαυρεντίου και η πύλη Ράντοβαν κυριαρχούν ανάμεσα στα αξιοθέατα της πόλης, που είναι ολόκληρη ένα υπαίθριο μουσείο και αξίζει την προσοχή μας. Η παλιά πόλη είναι όντως χτισμένη πάνω σε ένα νησί, που ενώνεται με γέφυρες με τη σύγχρονη και διατηρεί στο έπακρο τη μεσαιωνική της ταυτότητα.

Ακολουθεί το Σπλιτ, το σπουδαιότερο θέρετρο της Δαλματίας. Συνδυάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα μεσαιωνική, παλιά πόλη και ηλιόλουστες ακτές και καταγάλανες θάλασσες και κάθε καλοκαίρι γεμίζει κόσμο. Στο Σπλιτ μπορούμε να δούμε το ανάκτορο του Διοκλητιανού, που χτίστηκε στο τέλος του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα μ. Χ.. Το ενδιαφέρον μας συγκεντρώνουν επίσης, τα στενά δρομάκια και οι στοές της παλιάς πόλης, το δημαρχείο που στεγάζεται σε ένα κτήριο γοτθικού ρυθμού, το Ρολόι, οι παλιές εκκλησίες αλλά και η υπέροχη θέα από τον λόφο Marjan προς την πόλη.

Ταξιδεύουμε στις Δαλματικές Ακτές, λοιπόν, για να γνωρίσουμε πόλεις που σταμάτησαν τον χρόνο, «αγκάλιασαν» την ιστορία τους και φεύγουν με δύναμη προς το μέλλον, για να τοποθετήσουν ακόμα πιο ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη την ανατολική ακτή της Αδριατικής. Η περιήγηση αυτή, μια πρώτη επαφή με την περιοχή, καλύπτει τις παραθαλάσσιες πόλεις και δεν επεκτείνεται καθόλου προς την ενδοχώρα. Τα δυτικά Βαλκάνια, απαλλαγμένα από τις συγκρούσεις του παρελθόντος, ανοίγονται στον κόσμο και φιλοξενούν όσους αποφασίζουν να τα γνωρίσουν βαθύτερα, με τον καλύτερο τρόπο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σάκης Αρναούτογλου: «Αν επαληθευτεί αυτό...» - Η πρόγνωση που τον εντυπωσίασε