Ταξίδι στην Κρακοβία: Όλα όσα πρέπει να δούμε και να ζήσουμε
TRAVEL

Ταξίδι στην Κρακοβία: Όλα όσα πρέπει να δούμε και να ζήσουμε

Η Κρακοβία δεν αποτελεί έναν από τους προορισμούς που θα βάλεις πρώτο στη λίστα των ταξιδιών σου.

Ωστόσο, ένα ταξίδι στον μαγευτικό αυτόν προορισμό θα σε πείσει πολύ γρήγορα για το αντίθετο, μιας και η μοναδική της ατμόσφαιρα και οι ανεπανάληπτες εμπειρίες που θα ζήσεις εκεί, θα σε ανταμείψουν και με το παραπάνω.

Χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Βιστούλα, η Κρακοβία είναι ένα μαγευτικό σκηνικό μεσαιωνικής ιστορίας και πολωνικής παράδοσης. Από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, προσφέρει απλόχερα την ομορφιά και την ιδιαίτερη πολιτιστική της φυσιογνωμία μέσα από μνημεία που καταφέρνουν να αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές κάθε επισκέπτη.

Ο λόγος είναι πως η αλλοτινή πρωτεύουσα της Πολωνίας συγκινεί, γοητεύει και ενθουσιάζει με το πλούσιο παρελθόν της να είναι ορατό σε κάθε γωνιά της πόλης. Ενδεχομένως, είναι η παραμυθένια της ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τον φιλικό της χαρακτήρα, που εγγυώνται ένα ταξίδι που μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη. Αυτόν τον Απρίλιο, λοιπόν, ας ανακαλύψουμε μαζί τα καλύτερα αξιοθέατ,α αλλά και μοναδικές εμπειρίες για ένα ταξίδι «όνειρο».

Βόλτα στην κεντρική πλατεία: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεσαιωνική εμπορική πλατεία του κόσμου. Η κεντρική πλατεία της Κρακοβίας βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης και είναι γεμάτη ζωντάνια και υπέροχη αρχιτεκτονική.

Επίσκεψη στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας: Πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η Βασιλική της Αγίας Μαρίας. Η εντυπωσιακή εκκλησία στην Κρακοβία είναι φτιαγμένη σε γοτθικό ρυθμό, κτίστηκε το 1347 και το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό της στοιχείο είναι οι δυο πύργοι σε διαφορετικό ύφος και διαφορετική ύψη. Έχει ύψος 80 μέτρα και είναι γνωστή για το ξύλινο τέμπλο, το όποιο σκάλισε ο Φάιτ Στος. Κάθε ώρα, παίζεται ένα σήμα τρομπέτας -το οποίο αποκαλείται το Χεϊνάλ Μαριάτσι- από τη κορυφή του ψηλότερου από τα δύο κωδωνοστάσια.

Μεσημεριανό στο εστιατόριο Gościnna Chata: Παραδοσιακή πολωνική διακόσμηση, υπέροχο φαγητό που θα μας καλύψει απόλυτα και προσωπικό που δεν έχει κανένα θέμα να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Εδώ θα βρούμε όλα τα παραδοσιακά εδέσματα της Κρακοβίας.

Επίσκεψη στο Άουσβιτς: Μπορεί να έχουμε διαβάσει πολλά για το Άουσβιτς, ωστόσο, πρόκειται για μια ξενάγηση στην ιστορία, µε κάθε τοίχο και κάθε γωνιά να αποτελούν µάρτυρες της κτηνωδίας που είχε αποτέλεσµα τον θάνατο 1.100.000 ανθρώπων στους θαλάµους αερίων και τα κρεµατόρια του στρατοπέδου -και που σίγουρα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Εξερεύνηση στο αλατωρυχείο Βιελίτσκα: Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πολωνίας, συγκαταλέγεται στη λίστα µε τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, δέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες από όλον τον κόσµο και είναι ένα από τα απόλυτα must visit της χώρας. Το αλατωρυχείο Βιελίτσκα, το δεύτερο πιο παλιό της Ευρώπης, απέχει µόλις 15 χλµ. από την Κρακοβία και αποτελεί µία ξεχωριστή «µητρόπολη» στα έγκατα της γης, µε ιστορία που ξεπερνάει τα 700 χρόνια.

Ατέλειωτες βόλτες στο Planty Park: Το Planty Park είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Κρακοβίας και αξίζει να το δούμε από κοντά, όλες τις εποχές του χρόνου. Η φύση εδώ δημιουργεί κάθε εποχή και ένα διαφορετικό σκηνικό, με τα υπέροχα χρώματα από τα φυλλώματα των δέντρων και των λουλουδιών. Σίγουρα οι καλύτερες εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, γι’ αυτό αν σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε ταξίδι στην Κρακοβία, ας βάλουμε και αυτό στο πρόγραμμα μας.

Βαρκάδα στον Βιστούλα: Είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός που εκβάλει στη Βαλτική καθώς και ο μακρύτερος και ο σημαντικότερος της Πολωνίας. Κάνει επίσης, την Κρακοβία πιο ρομαντική και αξίζει να πάρουμε ένα πλοιάριο και να κάνουμε μια mini κρουαζιέρα. Στα περισσότερα πλοία θα βρούμε και φαγητό, οπότε μιλάμε για μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Αρκεί μία επίσκεψη για να μας πείσει πως η Κρακοβία, είναι μια πόλη στην οποία πρέπει έστω και μια φορά στη ζωή μας να ταξιδέψουμε, ένα μέρος που θυμίζει μεσαίωνα και ταυτόχρονα είναι απόλυτα σύγχρονο.