Οι τρεις top προορισμοί για μονοήμερες οικογενειακές εξορμήσεις κοντά στην Αθήνα
TRAVEL

Οι τρεις top προορισμοί για μονοήμερες οικογενειακές εξορμήσεις κοντά στην Αθήνα

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο περισσότερο αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε μικρές εξορμήσεις, έτσι ώστε να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας και να φεύγουμε -έστω και για λίγες ώρες- από τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Για εμάς που έχουμε ως βάση μας την πρωτεύουσα, οι ιδέες για μία εξόρμηση έστω και για ένα 24ωρο, είναι πολλές. Άλλωστε, η Αθήνα μετατρέπεται συχνά σε αφετηρία για τις πιο αξέχαστες οικογενειακές εξορμήσεις κοντά στην πόλη.

Έπειτα από μία απαιτητική σεζόν και λίγο πριν την έλευση του καλοκαιριού, λοιπόν, ήρθε η εποχή να απολαύσουμε την ηρεμία που εκπέμπουν οι γειτονικές περιοχές, δοκιμάζοντας νέες δραστηριότητες και υπέροχες γεύσεις στους «θησαυρούς» της χώρας μας.

Όλα όσα αξίζει να κάνουμε στο Ναύπλιο

Το Ναύπλιο, είναι η πόλη που μας έρχεται πρώτη στο μυαλό, όταν αναρωτιόμαστε «πού να πάμε το Σαββατοκύριακο», καθώς αποτελεί την πιο εύκολη και ιδανική λύση για μία σύντομη απόδραση, ενώ την ίδια ώρα πρόκειται για ένα μέρος που δεν το χορταίνουμε, όσες φορές κι αν το επισκεφτούμε. Οι εμπειρίες που θα ζήσουμε εκεί είναι πολλές και σίγουρα θα γοητεύσουν μικρούς και μεγάλους. Ξεκινάμε με την καθιερωμένη βόλτα στο Παλαμήδι, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ήταν ιδανικό να επιχειρήσουμε να ανέβουμε τα 999 σκαλιά -εάν και στην πραγματικότητα είναι κάπως λιγότερα.

Δεν γίνεται να φτάσουμε στο Ναύπλιο και να μην πάρουμε το καραβάκι για να περάσουμε στο Μπούρτζι, όπου μέσα σε πέντε λεπτά θα είμαστε στο ενετικό κάστρο και θα βλέπουμε το Ναύπλιο μπροστά μας, σαν πίνακα ζωγραφικής. Στη συνέχεια, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου», το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσεία, όχι μόνο του Ναυπλίου, αλλά και της χώρας μας, ενώ το 1981 πήρε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς. Μετά την επίσκεψη στο μουσείο και αφού απολαύσουμε το παγωτό μας, κάνοντας μία βόλτα στα γραφικά στενά του Ναυπλίου, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την απόδρασή μας σε ένα γραφικό ταβερνάκι της παλιάς πόλης.

Γιατί η Αίγινα ενδείκνυται για μονοήμερες αποδράσεις

Όσο πλησιάζουμε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, δεν υπάρχει κάποιος που να μην λαχταράει την εικόνα μιας όμορφης, ειδυλλιακής παραλίας και την ηρεμία ενός γραφικού νησιού. Αυτός είναι ο λόγος που η εξόρμηση σε ένα από τα κοντινά νησιά, έστω και για 24 ώρες, είναι η ιδανική λύση αυτή την εποχή. Η Αίγινα απέχει από 40 λεπτά έως 1,5 ώρα από την Αθήνα -ανάλογα με το πλοίο που θα επιλέξουμε- και βρίσκεται στα καταγάλανα νερά του Αργοσαρωνικού. Εάν θέλουμε, λοιπόν, να βρεθούμε σε ένα αληθινό νησί, χωρίς να χάσουμε πολύτιμο χρόνο, τότε η Αίγινα είναι ο ιδανικός προορισμός για να γίνουν ακόμη πιο καλοκαιρινές, οι ημέρες του Μαΐου.

Το συγκεκριμένο νησί μας υπόσχεται όλα όσα αναζητάμε για τις οικογενειακές μας εξορμήσεις: Ξεκούραση, όμορφες παραλίες, καλό φαγητό, διαδρομές στη φύση και δραστηριότητες. Συν τοις άλλοις, δεν μπορεί να αγνοήσει κάποιος πως απέχει μόνο μία «ανάσα» από την Αθήνα, για αυτό και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για μονοήμερες εκδρομές ή για ολιγοήμερες αποδράσεις. Τα μαγευτικά νερά της Αίγινας, η έντονη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και τα γευστικά του εδέσματα, θα μας κάνουν να πιστέψουμε πως είναι πιθανό να «κρύβεται» ένας επίγειος παράδεισος τόσο κοντά στην Αθήνα.

Η Λίμνη Δόξα που θυμίζει κάτι από ένα ονειρεμένο αλπικό τοπίο

Η λίμνη Δόξα είναι τεχνητή και βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, στην καρδιά του Αρχαίου Φενεού. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τη δημιουργία ενός φράγματος μήκους 225 μέτρων στην κοίτη του χειμάρρου Δόξα, που είχε σκοπό την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της κοιλάδας του Φενεού. Έως τότε τα νερά του χειμάρρου ενώνονταν με τα νερά του ποταμού Όλβιου και πολύ συχνά πλημμύριζαν τη λεκάνη της πεδιάδας του Φενεού, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των παραγωγών. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η λίμνη Δόξα, στα νερά της οποίας καθρεφτίζονται τα πολύχρωμα μεικτά δάση της ορεινής Κορινθίας, δημιουργώντας μια μοναδική ψευδαίσθηση. Σημείο αναφοράς στο κέντρο της λίμνης, το πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.

Οι τρόποι για να φτάσει ένας ταξιδιώτης σε αυτό το μαγευτικό μέρος είναι αρκετοί: Είτε θα βγούμε στην έξοδο του Κιάτου από την Εθνική Αθηνών-Πατρών, είτε θα πάμε από το Δερβένι ή θα επιλέξουμε να ανεβούμε από το Ξυλόκαστρο. Για τους ρομαντικούς, ενδείκνυται μια βόλτα με άλογο κατά μήκος της λίμνης, σε μονοπάτια ή δασικούς δρόμους, το κολύμπι στα νερά της λίμνης, ακόμα και μια ποδηλατάδα για να θαυμάσουμε το τοπίο. Από την άλλη πλευρά, για τους πιο δυναμικούς της παρέας, συστήνουμε τα mountain bike και τα ποδήλατα λίμνης. Φυσικά, με το πέρας των δραστηριοτήτων μας, δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε μία από τις τοπικές ταβέρνες στον Φενεό και να δοκιμάσουμε καλομαγειρεμένα ντόπια κρέατα, όσπρια και πιάτα με ντόπιες πρώτες ύλες.

Δίνουμε, λοιπόν, στον φετινό Μάιο μία καλοκαιρινή «νότα», οργανώνοντας μονοήμερες αποδράσεις που μπορούν να μας προσφέρουν τις στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης που έχουμε ανάγκη, μικροί και μεγάλοι.