Καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά βουνά: Τέσσερις επιλογές για τον Αύγουστο
TRAVEL

Καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά βουνά: Τέσσερις επιλογές για τον Αύγουστο

Μπορεί η Ελλάδα να είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα νησιά και τις θάλασσές της, παράλληλα όμως είναι μια χώρα ορεινή, με πανέμορφη φύση και χωριά που διατηρούν αναλλοίωτες τις εικόνες, τα ήθη και τα έθιμα άλλων εποχών.

Για όσους από εμάς λοιπόν η κίνηση και η πολυκοσμία των νησιών τον Αύγουστο δεν αποτελούν δέλεαρ διακοπών, μπορούμε να… πάρουμε τα βουνά για ένα αξέχαστο καλοκαίρι, μοναδικών εμπειριών στη φύση.

Ας δούμε τέσσερις επιλογές στην ορεινή Ελλάδα για να απολαύσουμε τις αυγουστιάτικες διακοπές μας, εντελώς ξεχωριστά.

Πάπιγκο: Άγρια ορεινή ομορφιά και περιηγήσεις σε μοναδικά τοπία

Ένα από τα πιο διάσημα Ζαγοροχώρια, στην οροσειρά της Πίνδου, είναι το Πάπιγκο, που μάλιστα «χωρίζεται» σε Μικρό Πάπιγκο, σε υψόμετρο 980 μέτρων και στο Μεγάλο, στα 900 μέτρα. Πάνω από τα δύο χωριά υψώνεται η κορυφή της Αστράκας, σαν σκεπή, πάνω από τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια. Τα δύο χωριά διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής και κάθε τους γωνιά είναι πραγματικό αξιοθέατο. Αξίζει όμως να προσέξουμε ιδιαιτέρως τον ναό των Ταξιαρχών στο Μικρό Πάπιγκο, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, αλλά και ναός του Αγίου Γεωργίου, στο Μεγάλο Πάπιγκο, που χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα. Στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της περιοχής εντάσσονται και τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια, ενώ ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι οι Κολυμπήθρες, που λέγονται αλλιώς και Οβίρες Ρογκοβού και είναι φυσικές «πισίνες» μέσα στον βράχο, που έχει διαβρωθεί από το ρέμα Ρογκοβού. Αν μας αρέσει η πεζοπορία στη φύση, δεν πρέπει να παραλείψουμε τη διαδρομή ως τη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μια μοναδική αλπική λίμνη σ’ ένα τοπίο, πραγματικά ξεχωριστό.

Ορεινή Ναυπακτία: Απέραντο πράσινο για δραστηριότητες στη φύση

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ορεινής Ναυπακτίας είναι η εύκολη πρόσβαση – και κατά συνέπεια, οι πολλές δυνατότητες εξόρμησης. Πεζοπορία, ράφτινγκ, mountain bike, διαδρομές με 4x4 και όποια άλλη δραστηριότητα μας αρέσει. Ο ποταμός Εύηνος και τα Ευηνοχώρια, οι ομορφιές της γειτονικής Φωκίδας με τον Μόρνο και της Ευρυτανίας, με το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, η λίμνη Τριχωνίδα, μοναστήρια, φαράγγια και το μοναδικό Πάντα Βρέχει, είναι βέβαιο πως θα σας συναρπάσουν! Φυσικά, η Ναύπακτος με το βενετσιάνικο κάστρο της είναι πόλοι έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, όπως και το Μεσολόγγι με τη μοναδική του λιμνοθάλασσα και την τοπική κουζίνα με τις ασύγκριτες νοστιμιές της!

Δημητσάνα: Καλοκαίρι στην καρδιά της Πελοποννήσου

Με αφετηρία ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά χωριά της Αρκαδίας, μπορούμε να εξερευνήσουμε τα πανέμορφα βουνά της κεντρικής Πελοποννήσου. Ο ποταμός Λούσιος θα μας δροσίσει με την παρουσία του και πέρα από τα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, μπορούμε να θαυμάσουμε το εντυπωσιακό ρολόι του χωριού, τη Μονή Φιλοσόφου, που είναι χτισμένη μέσα στον βράχο στο βάθος του φαραγγιού και φυσικά το πρωτοποριακό Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, όπου θα μάθουμε για τη δύναμη του νερού και τη σχέση του με το μπαρούτι και τους οπλαρχηγούς της Επανάστασης του 1821. Στο ίδιο πνεύμα, μπορούμε να επισκεφθούμε την πατρίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το Λιμποβίσι, την ιστορική Στεμνίτσα, τα Λαγκάδια, την Καρύταινα και πολλά ακόμα πανέμορφα μέρη.

Παύλιανη: Στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας

Μπορεί ο Παρνασσός να είναι ο πιο γνωστός ορεινός προορισμός της Στερεάς Ελλάδας κυρίως εξαιτίας της Αράχωβας, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή και τα υπόλοιπα βουνά της περιοχής. Η Παύλιανη είναι το χωριό της Οίτης που έγινε διάσημο για το πανέμορφο πάρκο που έφτιαξαν με πολύ μεράκι οι κάτοικοι, στον Αθανάσιο Διάκο μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει χωριό, ενώ η Καλοσκοπή στη Γκιώνα αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία – δεν υπάρχει ιδανικότερο μέρος για όσους από εμάς δεν είμαστε φαν της καλοκαιρινής ζέστης! Αντίστοιχα, η Αγόριανη στον Παρνασσό με τον εντυπωσιακό της καταρράκτη στην πλατεία του χωριού – αλλά και οι Δελφοί με τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, μπορούν να ολοκληρώσουν ένα καλοκαιρινό ταξίδι στα ορεινά με τον καλύτερο τρόπο.

Ό,τι κι αν επιλέξουμε, όποιον τόπο και όποια μορφή διακοπών, η Ελλάδα έχει παντού μοναδικές ομορφιές που αξίζει πραγματικά να ανακαλύψουμε!

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Τα οκτώ «εξωτικά» μέρη στην Ελλάδα που πρέπει όλοι να δούμε από κοντά

Ένα «ταξίδι» στους επίγειους «παράδεισους» της Ευρώπης που περιβάλλονται από θάλασσα

Αχέροντας: Καλοκαίρι περιπέτειας σε ένα μυθικό ποτάμι

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ