TRAVEL

Γάιος: Το παραμυθένιο χωριό στην καρδιά των Παξών

Γάιος: Το παραμυθένιο χωριό στην καρδιά των Παξών
O Γάιος
travel-inspiration.gr

Ο Γάιος αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού, ενώ ταυτόχρονα το συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο, όντας το κεντρικό λιμάνι αυτού.

Στην ανατολική ακτή των Παξών, εκεί που χτυπά η καρδιά ολόκληρου του νησιού, υπάρχει ένας υπέροχος παραδοσιακός οικισμός με γραφικά σοκάκια και κοσμοπολίτικο αέρα, που φέρει την ονομασία Γάιος. Ο Γάιος αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού, ενώ ταυτόχρονα το συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο, όντας το κεντρικό λιμάνι αυτού.

Παίρνει το όνομά του από τον Άγιο Γάιο, έναν από τους δύο πιστούς που βάφτισε ο Απόστολος Παύλος στην Κόρινθο, ο οποίος έφερε τον Χριστιανισμό στο νησί, ενώ αναφέρεται μάλιστα ότι ο Γάιος είναι θαμμένος κάτω από το Άγιο Βήμα του ναού των Αγίων Αποστόλων στον Γάιο.

Στο λιμάνι του Γαΐου βρίσκουν καθημερινά καταφύγιο μικρά αλιευτικά αλλά και τουριστικά σκάφη, έχοντάς το ως ορμητήριο για την εξερεύνηση του υπέροχου αυτού νησιού. Η φυσική προστασία του από τα δύο κατάφυτα νησιά, της Παναγιάς και του Αγίου Νικολάου, που βρίσκονται μπροστά του και σαν ακοίμητοι φρουροί το προστατεύουν από τους ανέμους του Ιονίου, τον τοποθετούν στην πρώτη βαθμίδα των επιλογών πολλών «καπεταναίων».

Πάνω στο νησί του Αγίου Νικολάου υπάρχει το Ενετικό Κάστρο, τοίχοι του οποίου σώζονται μέχρι τις μέρες μας, ενώ το ίδιο το νησί είναι έτσι τοποθετημένο ώστε ανάμεσα σε αυτό και το λιμάνι του Γαΐου, δημιουργείται ένα εντυπωσιακό ειδυλλιακό φιόρδ, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ελλάδα.