Νεκρά Θάλασσα: Tα 10 facts που ίσως δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα
TRAVEL

Νεκρά Θάλασσα: Tα 10 facts που ίσως δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε την ύπαρξη της Νεκράς Θάλασσας, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που έχουν μία πιο εις βάθος γνώση γι’ αυτή.

Η Νεκρά Θάλασσα είναι μια αλμυρή λίμνη που βρίσκεται μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ, στα 395 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει βαθμό αλατότητας έξι φορές μεγαλύτερο από αυτόν των ωκεανών - γι' αυτό και δεν υπάρχει ζωή στα νερά της, εκτός από διάφορα είδη μικροοργανισμών.

Η ονομασία της λίμνης, λοιπόν, ως Νεκρά θάλασσα όπως την αναφέρει ήδη από την αρχαιότητα ο Παυσανίας, οφείλεται στην υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού της, που έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής και στα «βαριά κύματα» που δύσκολα δημιουργούνται. Τούτο βέβαια οφείλεται στο ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει οργανισμός.

Ιδού, λοιπόν, 10 χαρακτηριστικά για τη Νεκρά Θάλασσα, έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, που ίσως να τα θυμόμαστε από τα σχολικά μας χρόνια και άλλα που ίσως να τα διαβάζουμε σήμερα για πρώτη φορά:

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το χαμηλότερο σημείο της γης:

  1. Έχει σχεδόν 10 φορές περισσότερο αλάτι από το συνηθισμένο θαλασσινό νερό
  2. Η Νεκρά Θάλασσα δεν είναι στην πραγματικότητα θάλασσα, αλλά λίμνη
  3. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο στην επιφάνεια της γης
  4. Λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αλατιού στη Νεκρά Θάλασσα, το νερό της είναι πιο πυκνό από το απλό γλυκό νερό και έτσι είναι πολύ εύκολο να επιπλέουμε
  5. Το ηλιοβασίλεμα από εκεί είναι εντυπωσιακό, καθώς βλέπουμε τον ήλιο να χάνεται πίσω από το Ισραήλ
  6. Η πρόσβαση στην παραλία της Νεκράς Θάλασσας επιτρέπεται μέχρι και τη δύση του ήλιου
  7. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτούμε τη Νεκρά Θάλασσα είναι αργά την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο
  8. Η Νεκρά Θάλασσα είναι γνωστή για τη λάσπη της
  9. Η στάθμη της μειώνεται κατά περίπου ένα μέτρο τον χρόνο
  10. Η βαρομετρική πίεση και τα υψηλά επίπεδα οξυγόνου στις ακτές της θάλασσας αραιώνουν τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη γη, με αποτέλεσμα και να μην καιγόμαστε, αλλά και να κάνουμε ένα πραγματικά όμορφο, βαθύ μαύρισμα

Η επίσκεψη στη Νεκρά Θάλασσα, θα λέγαμε πως είναι κάτι σαν «το κερασάκι στην τούρτα», κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, σε ένα μαγικό μέρος, όπως είναι η Ιορδανία, όπου κάθε της γωνιά είναι γεμάτη εκπλήξεις, κάνοντάς τη να φαντάζει τόσο κοντά, αλλά συγχρόνως και τόσο μακριά μας. Μπορεί να είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο μέρος και σίγουρα μία πρωτόγνωρη εμπειρία, ωστόσο ένα είναι το σίγουρο… μία επίσκεψη εκεί θα μας γοητεύσει!

Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition

Η Κατερίνη μέσα από το φακό της ομάδας Greek Instagram Events

Τρία νησιά για διακοπές με ηρεμία και χαλάρωση – Γραφικότητα, μυστήριο και ελληνική ομορφιά

Καλοκαίρι στη Στοκχόλμη: Ο ευρωπαϊκός Βορράς στα καλύτερά του

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ