TRAVEL

Καρπενήσι: Μαγική εκδρομή σε γραφικά χωριά και υπέροχα μονοπάτια

Καρπενήσι: Μαγική εκδρομή σε γραφικά χωριά και υπέροχα μονοπάτια
exploringgreece.tv

Καρπενήσι: Ένα μέρος που τα έχει όλα

Το Καρπενήσι βρίσκεται στην καρδιά της Ευρυτανίας σε απόσταση 282 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Ο επισκέπτης φτάνοντας στην είσοδο του χωριού αντικρύζει την ταμπέλα «Ευρυτανία – Αυθεντικός Τόπος Ζωής» και οδηγώντας προς την μεγάλη πλατεία Μάρκου Μπότσαρη βλέπει το σήμα κατατεθέν, τις περίτεχνες μαρμάρινες βρύσες της. Οι -επίσης- μαρμάρινες πλάκες της, σχηματίζουν πλατανόφυλλα και αναγράφουν τα ονόματα παλιών δήμων της Ευρυτανίας, αναφέρει το exploringgreece.tv.

Τα μεγάλα και άνετα πεζοδρόμια, κατατάσσουν το Καρπενήσι ιδανικό προορισμό για περπάτημα, καθώς είναι από τις πιο απολαυστικές δραστηριότητες.

karpenis3.jpg

Ναός της Αγίας Τριάδας

Ο Ναός της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ο μητροπολιτικός ναός του Καρπενησίου, ένα διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα από τον όσιο Ευγένιο τον Αιτωλό (κατά κόσμον Γιαννούλη Αιτωλό), o οποίος έφτασε στο Καρπενήσι το 1645. Το εκκλησάκι που ίδρυσε στη σημερινή θέση του ναού, φιλοξενούσε τη Σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων – την πρώτη σχολή στην Ευρυτανία για ανώτερη μόρφωση.

Στην πορεία, το εκκλησάκι μεγάλωσε και η Αγία Τριάδα πλησίασε τα πρότυπα των βυζαντινών βασιλικών ναών. Στο πέρασμα των αιώνων, η εκκλησία καταστράφηκε πολλές φορές και πάντα ξαναγεννιόταν από τις στάχτες της. Οι εντυπωσιακές αγιογραφίες και ο γυναικωνίτης με το ξύλινο μπαλκόνι είναι τα στοιχειά που μαρτυρούν την ιστορικότητα του ναού.

karpenisi2.jpg

Το «Σπίτι του Μελιού»

Το «Σπίτι του Μελιού», δηλαδή η μελισσοκομική επιχείρηση της οικογένειας Καρανίκα, η οποία μετράει 150 χρόνια ζωής. Είναι η κατάλληλη πηγή για να προμηθευτείτε από ανθόμελο, δασόμελο και βασιλικό πολτό, μέχρι πρόπολη, γύρη και κερί, αλλά και γλυκά, μαρμελάδες και παραδοσιακά, χειροποίητα ζυμαρικά, μέχρι και καλλυντικά με μέλι.

Ταβέρνες και εστιατόρια

Όσο για τις ταβέρνες και τα εστιατόρια του Καρπενησίου- αλλά και των πέριξ χωριών- σημειώστε ότι πρέπει να δοκιμάσετε τα εξής: «γενναιόδωρες» σε μέγεθος μπριζόλες, λαχταριστά λουκάνικα, πέστροφες από τα ιχθυοτροφεία της περιοχής, το διάσημο προσούτο Ευρυτανίας, παραδοσιακά τυριά όπως το τσαλαφούτι, ντόπιες πίτες και γλυκά του κουταλιού.

Διαβάστε επίσης:

Η Νάξος στις κορυφαίες τάσεις του κόσμου για βιώσιμο ταξίδι το 2023

Η «πέτρινη καρδιά» της Μάνης από ψηλά - Δείτε την πανέμορφη Αρεόπολη

Ερμιόνη: Βόλτα στη μαγευτική χερσόνησο της Πελοποννήσου