TRAVEL

Μυτιλήνη: Tα καρναβαλικά έθιμα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Μυτιλήνη: Tα καρναβαλικά έθιμα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Eurokinissi

Μυτιλήνη: Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπέβαλε πέντε καρναβαλικά έθιμα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τα οποία εγκρίθηκαν στο σύνολο τους και προχώρησαν στο δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης.

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και μετά από απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, εντάχθηκαν στο «Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της UNESCO, καρναβαλικά έθιμα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα το «Αγιασώτικο Καρναβάλι» στη Λέσβο, η «Μόστρα Θυμιανών» στη Χίο και ο «Καδής στους Σπαθαραίους».

Όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις 10/02/2021 υπέβαλε πέντε καρναβαλικά έθιμα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τα οποία εγκρίθηκαν στο σύνολο τους και προχώρησαν στο δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης.

Πρόκειται για τα προαναφερθέντα τρία έθιμα και το «παραδοσιακό καρναβάλι Μεσοτόπου» στη Λέσβο και των «Φρατζολιών» στο Μαραθόκαμπο Σάμου. Στις 25/06/2021 απεστάλησαν και τα πέντε Δελτία Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προκειμένου να εξετασθούν από την αρμόδια επιτροπή και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης και ένταξής τους.

Η επιτροπή έχει εγκρίνει και τα πέντε στοιχεία που είχαν υποβληθεί, οπότε αναμένεται νέα απόφαση για την ένταξη στο «Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» της UNESCΟ του «παραδοσιακού καρναβαλιού Μεσοτόπου» και των «Φρατζολιών» του Μαραθόκαμπου Σάμου.

Σε δήλωση της η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Οικονομικών Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλλη, αναφέρει σχετικά με την εξέλιξη αυτή: «Ευχαριστούμε το Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος», τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών Χίου, τον Αθλητικό- Σκακιστικό-Πολιτιστικό- Εξωραϊστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου» που κρατάνε αυτά τα έθιμα ζωντανά διαχρονικά και για την συνεργασία τους μαζί μας, έτσι που σήμερα να μπορούμε να είμαστε από κοινού υπερήφανοι για το αποτέλεσμα που είχε η κοινή μας προσπάθεια. Είμαστε σίγουροι ότι η εγγραφή των καρναβαλικών αυτών δρώμενων των νησιών του Βορείου Αιγαίου θα συνεισφέρει στην διατήρηση των εθίμων αυτών και θα συμβάλει ως απόδειξη διαχρονικότητας της ιστορίας του πολιτισμού των νησιών του Βορείου Αιγαίου».