TRAVEL

Στεμνίτσα - Αθανάσιος Διάκος - Βοβούσα: Τρία κουκλίστικα χωριά για ένα ξέγνοιαστο weekend

Στεμνίτσα - Αθανάσιος Διάκος - Βοβούσα: Τρία κουκλίστικα χωριά για ένα ξέγνοιαστο weekend

Ψάχνετε έναν όμορφο προορισμό για να περάσετε λίγες ξεκούραστες ημέρες μέσα στη φύση;

Παρακάτω σας προτείνουμε τρία κουκλίστικα χωριά για τα πιο ξέγνοιαστα Σαββατοκύριακα του Φθινοπώρου, που συνδυάζουν ατόφια ομορφιά, ηρεμία, φύση, καλό φαγητό και βέβαια παραδοσιακούς ξενώνες για να περάσετε όμορφα αυτές τις ημέρες.

Στεμνίτσα

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό, πέτρινο χωριό με πλούσια ιστορία ανά τους αιώνες, άκρος παραδοσιακό, το οποίο βρίσκεται μόλις 220 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, ενώ απλώνεται ομοιόμορφα στις πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 1083 μέτρων.

Χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Υψούς, η Στεμνίτσα Αρκαδίας αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Άκρως μαγική και με έντονη προσωπικότητα, γοητεύει και μαγνητίζει τα βλέμματα του επισκέπτη, παρασύροντας τον σε διαφορετικά μονοπάτια. Τα προσεγμένα καφέ, τα εστιατόρια με τις τοπικές γεύσεις, τα γραφικά καλντερίμια που χάνονται στην κυριολεξία μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, τα μουσεία της μα και τα υπέροχα παραδοσιακά ανόθευτα χτίσματα της, είναι μερικοί από τους λόγους αυτούς. Όλους τους υπόλοιπους, τους αφήνουμε σε εσάς για να τους ανακαλύψετε…

Αθανάσιος Διάκος

Βρίσκεται στην καρδιά της Ρούμελης μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα, πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές και οφείλει τη σημερινή του ονομασία σε έναν πολύ σπουδαίο ήρωα της Επανάστασης του 1821, τον Αθανάσιο Διάκο, ο οποίος καταγόταν από εκεί.

Η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του, φιλοξενεί όλη τη ζωή του χωριού. Οι ταβέρνες με τα τραπεζάκια και τις καρέκλες μπροστά στον ανδριάντα του ήρωα που εγκαταστάθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα χτισμένη το 1872, αλλά και τα δύο αιωνόβια πλατάνια της πλατείας, δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο που δύσκολα θα θέλεις να φύγεις από την αγκάλη του.

Τα ατελείωτα τρεχούμενα νερά του καλωσορίζουν όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες και υπόσχονται ηρεμία, αγαλλίαση ψυχής και κυρίως ξεκούραση, μακριά από την πολυκοσμία και τους έντονους ρυθμούς της πόλης, χειμώνα ή καλοκαίρι.

Βοβούσα

Αποτελεί το ανατολικότερο χωριό του Ζαγορίου και τοποθετείται στη σκιά της αλπικής Βόρειας Πίνδου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις κύριες εισόδους προς τον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Παίρνει το όνομά της από την υπέροχη βουή των ορμητικών νερών του ποταμού Αώου που τη διασχίζει, και που στην κυριολεξία την κόβει σε δύο μέρη. (“ΒοΪούσα ” – “Βοβούσα”) Αυτή της μάλιστα η ιδιαιτερότητα, που αξίζει να σημειωθεί πως δεν απαντάται σε κανένα άλλο χωριό της Ηπείρου, είναι και ο κύριος λόγος της αστείρευτης ομορφιάς της.

Ορόσημο του χωριού αποτελεί το μεγάλο τοξωτό γεφύρι που στέκει αγέρωχο πάνω από τα ορμητικά νερά του Αώου από το 1748, ενώνοντας για πάντα τους δύο μαχαλάδες εκατέρωθεν του ποταμού, ενώ αποτέλεσε ταυτόχρονα και το πέρασμα από την Ήπειρο στη Μακεδονία. Πρόκειται για το παλιότερο εν χρήση γεφύρι του Ζαγορίου και χτίστηκε από τον Αλέξιο Μήσιο από το Μονοδέντρι, έχοντας αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.

Η εικόνα του Αώου που κόβει στα δύο τη μαγική Βοβούσα μένει χαραγμένη στο μυαλό των επισκεπτών, ενώ ο ανεπανάληπτος ήχος του, ακολουθεί όλες ανεξαιρέτως τις δραστηριότητες των απλών μα συνάμα αρχοντικών κατοίκων του χωριού.

Πηγή: travel-inspiration.gr