Σπέτσες: Το νησί της Μπουμπουλίνας και των αρωμάτων
Σπέτσες: Το νησί της Μπουμπουλίνας και των αρωμάτων
Πηγή: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi
TRAVEL

25η Μαρτίου στα νησιά των καπεταναίων και των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης

Έξι νησιά που συνδυάζουν διασκέδαση και γνώση για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Αν έχετε ήδη αρχίσει να αισθάνεστε την άνοιξη να σας χτυπάει την πόρτα και ψάχνετε πού θα πάτε εκδρομή το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, σας προτείνουμε να διαλέξετε ένα από τα ιστορικά νησιά που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 ή να χαλαρώσετε και να φάτε τον μπακαλιάρο σας σε κάποιο από τα πανέμορφα και γραφικά νησιά της Ελλάδας.

Σπέτσες: Το νησί της Μπουμπουλίνας και των αρωμάτων

Τι καλύτερο από το να περάσετε το τριήμερο της 25ης Μαρτίου σε ένα από τα σημεία που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση; Στις Σπέτσες, γνωστές και ως το νησί των αρωμάτων, λόγω των αρωματικών φυτών που διαθέτει, υψώθηκε για πρώτη φορά η σημαία της Επανάστασης τον Απρίλιο του 1821.

Σπέτσες
Oι Σπέτσες της ΜπουμπουλίναςΓιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi


Σημειώστε τις παραδοσιακές άμαξες, τα ποδήλατα, τα ταξί και τα μηχανάκια, όχι όμως τα αυτοκίνητα, καθώς δεν ανήκουν στα μέσα με τα οποία μπορείτε να μετακινηθείτε στο νησί.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από την κοσμική ντάπια, που αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού και ιστορικό σημείο συνάντησης των καπεταναίων το 1821. Συνεχίζοντας τη βόλτα σας θα συναντήσετε τα περίφημα κανόνια ενώ μπορεί να επισκεφτείτε και το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας για να δείτε προσωπικά της αντικείμενα.

Ύδρα: Η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού

Αριστοκρατική, γοητευτική, κοσμοπολίτικη, η Ύδρα, το νησί του Ανδρέα Μιαούλη, δεν θεωρείται τυχαία η «αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού. Η Ύδρα είναι το νησί που σας προσκαλεί να σταματήσετε τον χρόνο και να χαλαρώσετε.

Ύδρα, το νησί του Ανδρέα Μιαούλη
Ύδρα, το νησί του Ανδρέα Μιαούληunsplash

Τα γαϊδουράκια και τα άλογα αποτελούν, μαζί με τα θαλάσσια ταξί, τα μοναδικά μεταφορικά μέσα του νησιού, αφού τα τροχοφόρα απαγορεύονται, γεγονός που σας βοηθά να απολαύσετε ανοιξιάτικες βόλτες στα πλακόστρωτα στενά της.

Πανέμορφα καλντερίμια δίπλα στο απέραντο γαλάζιο, μονοπάτια για απαιτητικούς περιπατητές και παραδοσιακοί οικισμοί φυσικής ομορφιάς είναι όλα αυτά που θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στο γραφικό αυτό μέρος.

Χίος: Ένας μεγάλος βοτανικός κήπος

Στη Χίο, στο νησί που μοιάζει με τεράστιο βοτανικό κήπο και που υπέστη ολική καταστροφή κατά την Επανάσταση, το άρωμα της μαστίχας κατακλύζει το νότιο τμήμα με τα είκοσι τέσσερα μαστιχοχώρια της.

Χίος
Χίος, το νησί της μαστίχαςpexels

Αν αποφασίσετε, λοιπόν, να επισκεφτείτε τη Χίο την 25η Μαρτίου, θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας γύρω από το λιμάνι. Εκεί θα βρείτε το Κάστρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου και το Ναυτικό Μουσείο Χίου. Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και το Σπήλαιο των Ολύμπων στο μεσαιωνικό οικισμό Ολύμποι. Στη Χίο βρίσκεται και η Νέα Μονή, ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ενώ στο Πυργί υπάρχει το Μουσείο Μαστίχας Χίου, που θα σας ενθουσιάσει.

Κέα: Ένα ιστορικό νησί, μία «ανάσα» από την Αθήνα

Η Κέα, ή Τζιά, είναι το πιο κοντινό νησί των Κυκλάδων από την Αθήνα, γι’ αυτό και είναι ιδανικός προορισμός για Σαββατοκύριακο ή τριήμερο. Το νησί φημίζεται για τα λιθόστρωτα μονοπάτια που οδηγούν σε μαγευτικούς όρμους και παραλίες. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, έχει πυκνή βλάστηση, με μεγάλο τμήμα της Κέας να ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Επιπλέον, έχει πλούσια ιστορία, η οποία αντικατοπτρίζεται στα αξιοθέατα, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Κέας.

Κέρκυρα: Ιστορία και πολιτισμός

Αν ψάχνετε κάποιο νησί στο Ιόνιο, μπορείτε να διαλέξετε την Κέρκυρα. Καταπράσινο νησί, με αρχοντικά που «τραβάνε» το μάτι σου, παλιό φρούριο, ειδυλλιακές παραλίες και πλούσιο πολιτισμό, που είναι κατάλληλο για κάθε εποχή.

To περίφημο Ποντικονήσι της Κέρκυρας
To περίφημο Ποντικονήσι της Κέρκυραςunsplash

Μάλιστα, κατά την 25η Μαρτίου, τα πλοία διακοσμούνται με σημαίες και φωταγωγούνται, ενώ οι φιλαρμονικές δίνουν τις απαραίτητες μουσικές νότες.

Σκύρος: Το ήρεμο νησί των Σποράδων

Πολύ πράσινο, πανέμορφη Χώρα και απομονωμένες παραλίες είναι τρία από τα χαρακτηριστικά της Σκύρου.

Σκύρος
Πολύ πράσινο, πανέμορφη Χώρα και απομονωμένες παραλίεςUnsplash

Στη Χώρα θα βρείτε μία καστροπολιτεία, άσπρα σπιτάκια, στενά σοκάκια, αλλά και καφέ, εστιατόρια και καταστήματα με τοπικά προϊόντα.

Για να πάρετε μία «γεύση» της ιστορίας του νησιού, μπορείτε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Παλαμαρίου, το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς και την Πλατεία Ρούπερτ Μπρουκ.


Διαβάστε επίσης

Τι είναι οι προορισμοί «dupes» και πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα

Θεσσαλονίκη: Οι 6 λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει

Μέτσοβο: 5 λόγοι που το κάνουν μοναδικό όλες τις εποχές του χρόνου

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ