TRAVEL

Ναύπλιο: Η κοντινή επιλογή που τα συνδυάζει όλα για μίνι απόδραση το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Ναύπλιο: Η κοντινή επιλογή που τα συνδυάζει όλα για μίνι απόδραση το τριήμερο της 25ης Μαρτίου
In Time/Φωτογραφία αρχείου

Μία από τις καλές επιλογές και κοντινές από την Αθήνα είναι το Ναύπλιο, με εύκολη πρόσβαση, αρκετά καταλύματα για όλα τα γούστα και μαγαζιά με καλό φαγητό για τον παραδοσιακό μπακαλιάρο της 25ης

Ακόμα ένα τριήμερο μας χαρίζει ο Μάρτιος, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, που φέτος είναι Δευτέρα, οπότε είναι ευκαιρία για λίγη χαλάρωση και μία μίνι απόδαση από το κλεινόν άστυ.

Μία από τις καλές επιλογές και κοντινές από την Αθήνα είναι το Ναύπλιο, με εύκολη πρόσβαση, αρκετά καταλύματα για όλα τα γούστα και μαγαζιά με καλό φαγητό για τον παραδοσιακό μπακαλιάρο της 25ης. Δεν είναι απίθανο να πετύχετε και εκδηλώσεις, λόγω του εορτασμού της απελευθέρωσης εκτός φυσικά από την κλασσική παρέλαση.

Ένας παραπάνω λόγος για να επιλέξετε το Ναύπλιο είναι το γεγονός πως έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία αποτελώντας την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1823 έως το 1834, ενώ χτίστηκε σύμφωνα με τη μυθολογία από το Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Δαναΐδας Ανυμώνης.

Ταξίδι στον χρόνο

Πρόκειται για μια πόλη που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, έχοντας τον ρομαντισμό αλλά και την ομορφιά που αναζητά κάθε επισκέπτης. Εκτός από τις βόλτες στα γραφικά στενά και το φαγητό στα ταβερνάκια, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε ένα ταξίδι στο χρόνο. Στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, μάλιστα, παρουσιάζεται γλαφυρά ο κεντρικός ρόλος του Ναυπλίου κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το Ναύπλιο είναι ιδανική λύση τελευταίας στιγμής καθώς διαθέτει πληθώρα καταλυμάτων για όλα τα γούστα.

Η πολιτιστική του αλυσίδα ξεκινά από την προϊστορική εποχή, συμμετείχε στην Αργοναυτική Εκστρατεία και στον Τρωικό Πόλεμο, παράκμασε στα ρωμαϊκά χρόνια και ανέκαμψε στα βυζαντινά∙ Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι άφησαν τα σημάδια τους στην πόλη. Αρχαία τείχη, μεσαιωνικά κάστρα, μνημεία, αγάλματα, οθωμανικές κρήνες, βενετσιάνικα και νεοκλασικά κτήρια – όλα γοητευτικά ιστορικά αλλά και αρχιτεκτονικά κοσμήματα – επιφυλάσσουν μεγαλοπρεπή υποδοχή στον επισκέπτη.

INTIME

Στην καρδιά του Ναυπλίου μάς υποδέχεται η ιταλικής αισθητικής Πλατεία Συντάγματος γεμάτη από μνημεία και ιστορικά κτήρια. Ξεχωρίζουν τα δύο τούρκικα τζαμιά –στο ένα, που σήμερα λειτουργεί ως κινηματοθέατρο, στεγάστηκε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο ενώ στο άλλο συνεδρίαζε η Πρώτη Βουλή των Ελλήνων–, το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα σπάνιας αξίας της Προϊστορικής και Μυκηναϊκής περιόδου, η Δημοτική Πινακοθήκη. Πολύ κοντά, με κατεύθυνση προς τη σύγχρονη πόλη, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, γνωστό σημείο από τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και ο ναός του Αγίου Γεωργίου με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Παλαμήδι και Μπούρτζι, τα σημεία αναφοράς

Συνεχίζοντας την περιήγησή σε χώρους ιστορικής μνήμης, 999 σκαλοπάτια μάς οδηγούν στο Κάστρο του Παλαμηδιού που ορθώνει τον επιβλητικό του όγκο 216 μέτρα πάνω από την πόλη. Βαθιά σημαδεμένο ιστορικά, τόπος καταδίκης σε θάνατο του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε ένα από τα σκοτεινά κελιά του, μοιάζει σαν να προστατεύει ακόμη και σήμερα την πόλη με τους προμαχώνες του βαπτισμένους με ονόματα αρχαίων πολεμάρχων (Θεμιστοκλής, Αχιλλέας, Φωκίων, Λεωνίδας, Επαμεινώνδας, Μιλτιάδης). Την καλύτερη θέα σε όλη τη θάλασσα του Αργολικού και τη μυκηναϊκή πεδιάδα χαρίζει το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα χτισμένο στην κορυφή του φρουρίου από τους Ενετούς κατακτητές.

Στις παρυφές του Παλαμηδιού, στεφανώνοντας την Παλιά Πόλη, απλώνεται η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας γνωστή και με την τούρκικη ονομασία της Ιτς Καλέ (=εσωτερικό κάστρο). Κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια, αποτελείται εδαφολογικά από τρία επίπεδα στα οποία αναπτύσσεται ένα σύστημα τριών ανεξάρτητων κάστρων με αρχαιότερο το δυτικό, όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η ακρόπολις οχυρωμένη με ένα πολυγωνικό κυκλώπειο τείχος.

Σημείο αναφοράς όμως του Ναυπλίου αποτελεί το πολυφωτογραφημένο φρούριο Μπούρτζι χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Παλαιότερα, επί Ενετών, ενωνόταν με την Ακροναυπλία με μια τεράστια αλυσίδα που έφραζε την είσοδο του λιμανιού προσφέροντας προστασία στην πόλη από τα εχθρικά πλοία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1860, το Μπούρτζι ήταν τόπος διαμονής των δημίων που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού. Επισκεφθείτε το με καραβάκια που φεύγουν –κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού– μπροστά από το λιμάνι και απολαύστε, αν είστε τυχεροί, κάποια από τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ.