Γιάννενα
Tα Γιάννενα είναι μαγευτικά κάθε εποχή του χρόνου
Πηγή: unsplash
TRAVEL

Θα έχουμε πάντα τα Γιάννενα: 5 καλοί λόγοι για να επισκεφθείς την πόλη της κυρά Φροσύνης

Μπορεί τα Γιάννενα να είναι πιο ατμοσφαιρικά τον χειμώνα, η αλήθεια είναι, όμως, ότι αποτελούν έναν προορισμό για ολόκληρο τον χρόνο. Ένα ταξίδι, μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας, στη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Φήμες θέλουν τα Γιάννενα να έχουν μία (σχεδόν) μεταφυσική σχέση με τη βροχή και τη συννεφιά, που έχει τις ρίζες της βαθιά πίσω στον χρόνο. Αυτό, βέβαια, μπορεί να είναι απλά ένας αστικός μύθος που προστίθεται στους θρύλους που έχουν συνδεθεί με την πόλη.

Γιάννενα
Πάντα θα βρίσκουμε λόγους για να επιστρέφουμε στα όμορφα Γιάννεναpixabay

Η ιστορική πόλη της Ηπείρου παραμένει ενδιαφέρουσα όσες φορές, όποια εποχή, και να την επισκεφτούμε. Λίγο η προσωπικότητά της, λίγο το φυσικό περιβάλλον και το γεγονός ότι νιώθουμε ότι μεταφερόμαστε σε άλλη εποχή, αποτελούν για εμάς καλούς λόγους να επιδιώκουμε μία εξόρμηση στα Γιάννενα. Αν ψάχνετε κι εσείς λόγους, το άρθρο αυτό ίσως σας βοηθήσει.

Η καστροπολιτεία των Ιωαννίνων προσφέρεται για ένα ταξίδι στον χρόνο
Η καστροπολιτεία των Ιωαννίνων προσφέρεται για ένα ταξίδι στον χρόνοunsplash

#1 Κάστρο

Η καστροπολιτεία των Ιωαννίνων προσφέρεται για ένα ταξίδι στον χρόνο. Με τα θεμέλιά του να χρονολογούνται στη βυζαντινή εποχή, περπατώντας τα πέτρινα σοκάκια του βλέπεις πώς το παρελθόν συμβιώνει με το σήμερα.

Όσο για το τι θα συναντήσετε εκεί, αρκεί να αναφέρουμε πως τα τείχη περιβάλλουν από την εβραϊκή Συναγωγή, απομεινάρι της άλλοτε σπουδαίας κοινότητας των Ιωαννίνων, μέχρι το Ασλάν Πασά τζαμί, όπου στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο, το Ίτς Καλέ, το Φετιχιέ τζαμί και το Μουσείο Αργυροχοτεχνίας.

#2 Λίμνη Παμβώτιδας

Επειδή η περιήγηση στο Κάστρο δεν είναι αρκετή για να γνωρίσετε την ιστορία της πόλης, παίρνετε το καραβάκι για να πάτε στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, η οποία, μάλιστα, είναι βιότοπος Natura 2000.

Λίμνη Ιωάννινα
Η λίμνη είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της κυρά Φροσύνηςunsplash

Η λίμνη είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της κυρά Φροσύνης, οπότε προσελκύει τους ταξιδιώτες που γοητεύονται από τους θρύλους. Στο δε νησί, όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία δεν γίνεται να μην επισκεφτούν το Μουσείο Αλή Πασά και Eπαναστατικής περιόδου.

Αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, η περιοχή γύρω από τη λίμνη ενδείκνυται για περπάτημα, ακόμα και ποδήλατο ή τρέξιμο.

#3 Τα μουσεία

Παραδοσιακά, τα Γιάννενα φημίζονται για την τέχνη της αργυροχοΐας. Όπου και να περπατήσετε, σίγουρα θα παρατηρήσετε κάποιο μικρό μαγαζί που πουλάει περίτεχνα κοσμήματα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αργυροτεχνία, αρκεί να πάτε στο προαναφερθέν ομώνυμο μουσείο εντός του Κάστρου.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε και άλλα μουσεία, η πόλη διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο, Λαογραφικό Μουσείο και, λίγο έξω από την πόλη, Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, γνωστό και ως Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη.

Ίτς Καλέ
Ίτς Καλέpixabay

#4 Η ζωή της πόλης

Τα Γιάννενα μπορεί να είναι μία επαρχιακή πόλη, είναι όμως γεμάτη ζωντάνια. Σε έναν σημαντικό βαθμό, αυτό οφείλεται στους σχεδόν 30.000 φοιτητές της.

Πέρα από το να χαλαρώσετε σε κάποιο καφέ ή να γευτείτε νόστιμα παραδοσιακά πιάτα σε κάποια ταβέρνα, αξίζει να πάτε για ένα ποτό σε ένα από τα -όχι λίγα- μπαρ του αστικού ιστού. Έτσι, θα γυρίσετε κι εσείς τον χρόνο λίγα χρόνια πίσω.

πέτρινα γεφύρια των Ιωαννίνων
Tα εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια των Ιωαννίνωνpixabay

#5 Eξορμήσεις σε γραφικά χωριά

Από το Μέτσοβο μέχρι τη Βοβούσα και από το Πάπιγκο μέχρι τους Καλαρύτες ή την Κόνιτσα. Έχοντας ως βάση τα όμορφα Γιάννενα, μπορείτε να κάνετε εξορμήσεις (κοντινές ή μακρινές) και να βρεθείτε σε γραφικά χωριά και σε φύση που κόβει την ανάσα. Μια σύντομη πεζοπορία στο Φαράγγι του Βίκου ή στις όχθες του πεντακάθαρου Βοϊδομάτη, μια βόλτα στα γραφικά καντούνια του Μετσόβου και του Ζαγορίου, θα ικανοποιήσει κάθε φυσιολάτρη. Περπατήστε πάνω στα αριστοτεχνικά πέτρινα γεφύρια (ουκ ολίγα στον νομό Ιωαννίνων), ενώ οι πιο τολμηροί μην χάσετε την ευκαιρία για rafting, canyoning, ιππασία ή ανάβαση στη Δρακόλιμνη της Αστράκας.

Διαβάστε επίσης

Τι είναι οι προορισμοί «dupes» και πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα

Θεσσαλονίκη: Οι 6 λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει

Μέτσοβο: 5 λόγοι που το κάνουν μοναδικό όλες τις εποχές του χρόνου

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ