TRAVEL

Ταξίδι στο Μαρόκο: Πέντε άγνωστες λεπτομέρειες που δεν ξέρεις για την Καζαμπλάνκα

Ταξίδι στο Μαρόκο: Πέντε άγνωστες λεπτομέρειες που δεν ξέρεις για την Καζαμπλάνκα
Η Καζαμπλάνκα ιδρύθηκε το 1515 από τους Πορτογάλους στη θέση της άλλοτε ακμάζουσας πόλης Αΰφα
WIKIPEDIA COMMONS

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Καζαμπλάνκα από την ομώνυμη κλασική ταινία με τον Humphrey Bogart και την Ingrid Bergman, ωστόσο είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν κάποια πράγματα για τη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου.

Η Καζαμπλάνκα είναι η μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου, καθώς και το μεγαλύτερο λιμάνι του.

Δικαίως αναφέρεται συχνά ως η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού τομέα βασίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Καζαμπλάνκα.

Η Καζαμπλάνκα ιδρύθηκε το 1515 από τους Πορτογάλους στη θέση της άλλοτε ακμάζουσας πόλης Αΰφα. Λόγω όμως της μεγάλης εχθρότητας και των συνεχών εξεγέρσεων των ιθαγενών κατοίκων η κατοχή της πόλης δεν ήταν συνεχής.

Το 1907 οι Γάλλοι επωφελούμενοι ενός ασήμαντου επεισοδίου πήραν την πόλη υπό την κατοχή τους και άρχισαν αμέσως έργα εκσυγχρονισμού, με συνέπεια ο πληθυσμός από το 1920 μέχρι το 1950 να υπερπενταπλασιαστεί.

Τα τελευταία χρόνια στη Καζαμπλάνκα ανεγέρθηκε το μεγαλύτερο σε ύψος μουσουλμανικό τέμενος του κόσμου, έργο που ολοκληρώθηκε επί βασιλείας του Χασάν Β΄ και που σήμερα αποτελεί το καύχημα όλου του αραβικού κόσμου.

Ας δούμε τώρα πέντε άγνωστες πτυχές για αυτή την πόλη - «στολίδι» της Βόρειας Αφρικής

1. Υπάρχει στ’ αλήθεια το Rick’s Café!

Στην ταινία - «σταθμός» του 1942, ο Boggart υποδυόταν τον Rick Blaine, τον σκληροτράχηλο αλλά και ρομαντικό ιδιοκτήτη ενός πολύβουου club στην Καζαμπλάνκα. Το 2004, άνοιξε εστιατόριο στην πόλη με το όνομα «Rick’s Café», το οποίο επιχείρησε να αναστήσει την εικόνα του αντίστοιχου club της διάσημης ταινίας του Hollywood. Αποτελεί, μάλιστα, μια σπουδαία τουριστική ατραξιόν της πόλης.

2. Ήταν κάποτε ορμητήριο πειρατών

Όπως και αρκετές άλλες πόλεις στις ακτές του Μαρόκου, η Καζαμπλάνκα υπήρξε κάποτε καταφύγιο και ορμητήριο για τους πειρατές. Ωστόσο αυτό διήρκεσε ώστε το 1468, όταν οι Πορτογάλοι εισέβαλαν στην πόλη και την κατέλαβαν. Παρά το γεγονός ότι μετά το γεγονός αυτό, οι περισσότεροι πειρατές εγκατέλειψαν τη χώρα, κάποιοι από αυτούς συνέχισαν τις λεηλασίες και το πλιάτσικο για μερικούς ακόμη αιώνες, όντας εγκατεστημένη στην πόλη Salé, μια πόλη περίπου 60 χλμ. βορείως της Καζαμπλάνκα.

3. Είχε καταστραφεί ολοσχερώς από σεισμό

Ήταν στα 1755, όταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στη Λισαβόνα κατέστρεψε την Καζαμπλάνκα μαζί με ένα παλιρροϊκό κύμα που σηκώθηκε, εξαιτίας του σεισμού.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, ο σεισμός είχε μέγεθος περίπου 8,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ!

4. Διαθέτει την καλύτερη οικονομία της χώρας

Τη στιγμή που πόλεις όπως η Φεζ ή το Μαρακές προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες και μοιάζουν πιο εξωτικές, η Καζαμπλάνκα είναι εκείνη που κάνει όλη τη δουλειά, καθώς το ΑΕΠ της είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Αφρική. Όχι κι άσχημα για μια πόλη που το 1900 αριθμούσε μόλις 20.000 κατοίκους.

5. Η περιοχή Αΰφα αποικήθηκε για πρώτη φορά τον 7ο αιώνα π.Χ.

Όμως, η Καζαμπλάνκα ιδρύθηκε το 1515 από τους Πορτογάλους στη θέση της άλλοτε ακμάζουσας πόλης Αΰφα.

Λόγω όμως της μεγάλης εχθρότητας και των συνεχών εξεγέρσεων των ιθαγενών κατοίκων η κατοχή της άλλαζε χέρια διαρκώς: Φοίνικες, Ρωμαίοι, Αλμοραβίδες, Μερινίδες, Πορτογάλοι κι άλλοι συγκαταλέγονται στους ιστορικούς «δυνάστες» της.

Σχετικές ειδήσεις