TRAVEL

Οι 13 λειτουργίες των αεροπλάνων που πιθανότατα δεν ξέρεις! (vid)

Οι 13 λειτουργίες των αεροπλάνων που πιθανότατα δεν ξέρεις! (vid)
Από το κρυφό μάνταλο μέχρι το... φέρετρο
Pixabay

Αν νομίζεις ότι γνωρίζεις καλά τα αεροπλάνα, ετοιμάσου να εντυπωσιαστείς. Και για αρχή: ήξερες ότι έχουν κόρνα

Το μυστικό «αποκαλύφθηκε» στο αεροδρόμιο Palma De Mallorca από έναν πιλότο ο οποίος ήθελε να διώξει ένα φλαμίνγκο το οποίο έκοβε βόλτες στον αεροδιάδρομο. Δες το βίντεο για να πεισθείς.

Και αν απορείς για την χρησιμότητα της, σίγουρα δεν υπάρχει για να ενοχλεί ο πιλότος τον συνάδελφό του που προηγείται! Οι πιλότοι την χρησιμοποιούν για να τραβήξουν την προσοχή του προσωπικού εδάφους όποτε χρειαστεί. Ή για να τρομάξουν περιπλανόμενα πουλιά…

Οι επιβάτες δύσκολα θα την ακούσουν καθώς δεν είναι αρκετά δυνατή και καλύπτεται από τον ήχο των μηχανών.

Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν γνωρίζεις.

  • Το μαύρο τρίγωνο

Τα παράθυρα δεν είναι εκεί απλά για να παρέχουν στους επιβάτες μια απίθανη θέα, αλλά και για λόγους ασφάλειας. Αν το προσωπικό θεωρήσει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα φτερά, το πιο εύκολο που μπορούν να κάνουν είναι να δουν έξω από το παράθυρο. Όχι όμως από οποιοδήποτε αλλά από εκείνο με την καλύτερη θέα το οποίο ξεχωρίσει από το μικρό μαύρο τρίγωνο στον τοίχο.

  • Η τρύπα

Είσαι σίγουρος πως τα παράθυρα των αεροπλάνων δεν πρέπει να έχουν τρύπες; Το αντίθετο, υπάρχουν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια μας καθώς χωρίς αυτές οι επιβάτες θα είχαν πρόβλημα. Ο αέρας μέσα στο αεροσκάφος είναι υπό πίεση με αποτέλεσμα τα παράθυρα να δέχονται μεγάλη πίεση και αυτή η τρύπα την εκτονώνει.

  • Το κρυφό δωμάτιο

Μπορεί εσύ να μην το δεις ποτέ αλλά οι αεροσυνοδοί – και όχι μόνο- κάπου πρέπει να ξεκουραστούν έστω για λίγο. Έτσι στα περισσότερα αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων υπάρχει και ένα δωμάτιο στο οποίο μπορούν να κοιμηθούν για λίγο, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή απλά να «κρυφτούν» από τους περίεργους επιβάτες.

  • Το μαγικό κουμπί

Κάθεσαι σε θέση στο διάδρομο; Ψάξε καλά το πλαϊνό του καθίσματός σου και μπορεί να είσαι τυχερός. Υπάρχει ένα μικρό κουμπί σε πολλά αεροσκάφη το οποίο μπορεί να σου δώσει λίγο εξτρά χώρο για πιο άνετο ταξίδι.

  • Το μάνταλο που ανοίγει την τουαλέτα

Αν θεωρείς πως επειδή κλείδωσες την πόρτα της τουαλέτας είσαι ήσυχος, σκέψου καλύτερα. Η αεροσυνοδός μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει αν το θεωρήσει απαραίτητο. Για αυτό έχει τοποθετηθεί ένα κρυφό μάνταλο πίσω από την ταμπέλα με το «non smoking».

  • Η βολική κουπαστή

Αν σε ενοχλούν όλοι εκείνοι που ακουμπούν στο κεφαλάρι της θέσης σου στην προσπάθεια τους να μετακινηθούν μέσα στο αεροπλάνο, δείξε τους τον άλλο τρόπο. Την κουπαστή που υπάρχει πάνω από το κεφάλι σου, κατά μήκος των ντουλαπιών.

  • Τα κίτρινα άγκιστρα

Εντάξει δεν υπάρχουν σε όλα τα αεροσκάφη αλλά μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια αν αναγκαστεί ο πιλότος να προσγειώσει σε νερό. Βρίσκονται στα φτερά για να στερεωθούν σχοινιά και να κρατιούνται οι επιβάτες κατά την έξοδό τους ώστε να μην γλιστρήσουν στο φτερό.

  • Το κοκτέιλ των χημικών

Οι μάσκες οξυγόνου βρίσκονται σε όλα τα αεροσκάφη αλλά αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζετε είναι πως όταν χρησιμοποιηθούν δεν παρέχουν πραγματικά οξυγόνο. Οι δεξαμενές οξυγόνου είναι και μεγάλες και βαριές οπότε στα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται πιο σύνθετα συστήματα. Η μάσκα είναι συνδεδεμένη με μια μικρή δεξαμενή που περιέχει ένα μείγμα χημικών τα οποία όταν καίγονται απελευθερώνουν οξυγόνο.

  • Τα άχρηστα τασάκια

Εντάξει, αυτά δεν είναι κρυμμένα αλλά είναι παράξενη και μόνο η παρουσία τους στα σύγχρονα αεροπλάνα. Το κάπνισμα έχει απαγορευθεί εδώ και περίπου 20 χρόνια. Τότε γιατί υπάρχουν; Γιατί, αν κάποιος παράνομα αποφασίσει να κάνει μια τζούρα θα πρέπει κάπου να σβήσει το τσιγάρο και το καλύτερο μέρος είναι ένα τασάκι όπου δεν θα προκληθεί φωτιά. Μάλιστα η ύπαρξή τους είναι υποχρεωτική στις περισσότερες χώρες.

  • Χειρολαβές στην έξοδο

Λογικά δεν έχουν καμία χρησιμότητα παρά πόνο σε έκτακτη εκκένωση οπότε και οι επιβάτες μάλλον θα βρίσκονται σε πανικό. Η χειρολαβή λοιπόν είναι για την αεροσυνοδό που θα επιβλέπει την εκκένωση του αεροσκάφους. Να μπορεί να κρατιέται από κάτι και να μείνει στην θέση της.

  • Μάσκες αερίων

Περιττή η πληροφορία καθώς δεν σε αφορά. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το προσωπικό σε περίπτωση πυρκαγιάς. Άλλωστε εσύ θα παραμείνεις – πρέπει να παραμείνεις- στην θέση σου όσο εκείνοι σβήνουν τις φλόγες.

  • Χειροπέδες και απινιδωτές

Οι άτακτοι επιβάτες δεν είναι κάτι σπάνιο. Οπότε μάλλον δεν θα σοκαριστείς αν μάθεις πως στα αεροπλάνα υπάρχουν χειροπέδες για να περιοριστεί όποιος αρνείται να ακολουθήσει τις εντολές του πληρώματος. Όχι απαραίτητα οι μεταλλικές της αστυνομίας αλλά τέτοιες που κάνουν δουλειές. Επίσης όλες οι αεροπορικές έχουν στα αεροπλάνα τους απινιδωτές για την κακή στιγμή.

  • Φέρετρο

Εντάξει, είπαμε, η κακή στιγμή. Δεν είναι σύνηθες να πεθάνει κάποιος στον αέρα ενώ οι άρρωστοι απαγορεύεται να ταξιδέψουν. Αν παρόλα αυτά συμβεί, το πλήρωμα θα τοποθετήσει τον νεκρό πίσω στις δικές του θέσεις ή αν υπάρχει χώρος στην πρώτη θέση εκεί, ενημερώνοντας τους επιβάτες. Τα μεγαλύτερα αεροσκάφη έχουν έναν ειδικό χώρο κοντά στην έξοδο κινδύνου το οποίο χωρά ένα μέσο άτομο.

Σχετικές ειδήσεις