ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί ξανάρχονται... κάθε χρόνο! Κάποιοι μένουν και για πάντα

Οι Γερμανοί ξανάρχονται... κάθε χρόνο! Κάποιοι μένουν και για πάντα

Πόσοι Γερμανοί μένουν μόνιμα στη χώρα μας και πόσοι την επισκέπτονται κάθε χρόνο για διακοπές; Ιστορίες που ξεχωρίσαμε...

Της Γεωργίας Λινάρδου

Ηταν αρχές καλοκαιριού όταν ένα γκρουπ Γερμανών με καταγωγή από τον βορρά της χώρας τους, ήρθαν στην Ελλάδα με σκοπό να δώσουν μία σειρά δωρεάν συναυλιών με σκοπό να δείξουν ότι είναι κοντά στους Ελληνες σε «τούτες τις δύσκολες ώρες».

Πρόκειται για μία ομάδα από εργαζόμενους και συνταξιούχους που έχουν συστήσει εδώ και αρκετό καιρό μία χορωδία, την «Passat» και ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Κυρίως όπου οι λαοί κάποιας χώρας δοκιμάζονται σκληρά.

Κάθισαν στην Ελλάδα συνολικά δέκα ημέρες, έκαναν τον γύρο της Πελοποννήσου και έδωσαν τρεις συναυλίες. Μία στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Αθήνα. Συζητούσαν με τον κόσμο και κατέθεταν τις απόψεις τους για την οικονομική κρίση και τις σκληρές απαιτήσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

«Αυτό που δε μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί αφήσατε τα τελευταία σαράντα χρόνια να φτάσει η κατάσταση εδώ που έφτασε από πλευράς πολιτικών που ψηφίσατε. Σας κατακλέψανε και μένετε όλοι και κάθεστε στον καναπέ», είπε ένα από τα μέλη της χορωδίας ένα βράδυ στο ξενοδοχείο της Πύλου όπου μένανε, όπως μας περιγράφει η μεταφράστρια τους Σοφία Ασημακοπούλου η οποία τους συνόδευε όλες τις ημέρες παραμονής τους στην Ελλάδα.

Οταν κάποια στιγμή τους ρώτησε για το πως εκτιμούν τη στάση της δικής τους κυβέρνησης, της απάντησαν: «Μήπως θα πρέπει να ζητήσετε πρώτα εξηγήσεις από τους δικούς σας κυβερνήτες τα τελευταία χρόνια και μετά να τα βάλετε με τη Μέρκελ και τους υπολοίπους;»

Μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας...

Στην Ελλάδα ζουν περί τους 10.000 Γερμανούς. Πολλοί από αυτούς είναι συνταξιούχοι που έρχονταν χρόνια στη χώρα μας για διακοπές και είχαν βάλει σκοπό ζωής κάποια στιγμή να μείνουν μόνιμα εδώ. Ομως, τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση, η χώρα μας δέχεται και νέους ανθρώπους από τη Γερμανία που θέλουν να μείνουν εδώ για να δουλέψουν.

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του 41χρονου Μάρκου Σμαλζ πό την πόλη Hungen της Γερμανίας ο οποίος πλέον είναι μόνιμος κάτοικος Πατρών και εργάζεται ως σεφ αυτήν την περίοδο στην Ανδρο. Εχει τελειώσει δύο από τις κορυφαίες σχολές μαγειρικής στη χώρα του και πριν έρθει στην Ελλάδα εργάστηκε σε μεγάλα εστιατόρια εκεί. Ομως, επέλεξε τη χώρα μας για να ζήσει και να συνεχίζει να εργάζεται. Ο Markus λατρεύει τους Ελληνες.

Τόμας ή Θωμάς;

Ιδιαίτερη όμως είναι και η περίπτωση ενός ακόμη συμπατριώτη του, του βιολόγου και κινηματογραφιστή Τόμας Σούλτζε Βέστρουμ, μόνιμου κατοίκου στο χωριό Καζαβίτι της Θάσου. Ο άνθρωπος αυτός ουσιαστικά έδωσε ζωή σε ένα έρημο χωριό. Αγόρασε αρκετές ερειπωμένες κατοικίες, τις οποίες απέκτησε σε συμφέρουσα τιμή και τις αναπαλαίωσε με βάση τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού. Ο Γερμανός Τόμας (Θωμάς για τους κατοίκους της Θάσου) είναι γιος του σκηνοθέτη Πολ Βερχόφεν και της ηθοποιού Εντίτ Σούλτζε Βέστρουμ. Γεννήθηκε στην ανατολική Βαυαρία και τα πρώτα του ελληνικά τα διδάχθηκε από ψαράδες της Θάσου.

Πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1957 με σκοπό να μελετήσει την πανίδα των Βορείων Σποράδων. Ο Βέστρουμ έχει γυρίσει εκπληκτικά ντοκιμαντέρ για την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Η πρώτη του ταινία για την Ελλάδα γυρίστηκε το 1976. Οφείλει τα πρώτα ελληνικά που έμαθε στους ψαράδες της Αλλονήσου, της Θάσου, της Ροδόπης και της Κρήτης. Αξίζει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του χωριού Καζαβίτι όπως την έχει επιμεληθεί ο Τόμας: http://www.kazaviti-thassos.net

Ο Γιώργος ο Γερμανός στη Σκάφη Κοζάνης

Μόνιμος κάτοικος από το 1996, όταν άλλοι κάτοικοι δεν υπήρχαν, στο χωριό Σκάφη της Κοζάνης είναι ένας Γερμανός υπήκοος που θέλει να τον φωνάζουν «Γιώργο». Παρακολουθήστε τη μοναδική του ιστορία:

Αλλοι έρχονται για να μείνουν και άλλοι για να ξανάρθουν...

Με πρόσφατα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Τουριστικής Βιομηχανίας οι Γερμανοί επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους παρά την κρίση. Σύμφωνα με δηλώσεις του Roland Gasner ειδικού σε θέματα τουρισμού του Ινστιτούτου Ερευνας Αγοράς στη Γερμανία: «Παρά τα γεγονός ότι κάποια στιγμή παρατηρήθηκε μία κάμψη στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, συνολικά ο αριθμός των κρατήσεων για την Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα». Πάντως, το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα είχε επιλεγεί ως τόπος διακοπών από 2,5 εκατομμύρια Γερμανούς.

Σχετικές ειδήσεις