ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανδρεάδης-ΣΕΤΕ: Πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού από τους φόρους

Ανδρεάδης-ΣΕΤΕ: Πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού από τους φόρους

«Η άνευ προηγουμένου υπερφορολόγηση, σε όλο το φάσμα του τουρισμού, οριζόντια, χωρίς διακρίσεις πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος» είπε χθες ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης κατά την ομιλία του, το βράδυ της Πέμπτης στο 1o Συνέδριο Τουρισμού Eurobank.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, την προβλεπόμενη για το 2018 επιβολή φόρου διαμονής στην οργανωμένη αγορά των ελληνικών καταλυμάτων, τις επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους – πλήττουν, ασταμάτητα, την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος διεθνώς.

«Με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, ευελπιστούμε ότι θα κλείσει και ο κύκλος της υπέρμετρης φορολόγησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την τουριστική περίοδο και να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες με θέσεις απασχόλησης και την οικονομία με έσοδα», σημείωσε, εκφράζοντας, ταυτόχρονα την ανάγκη επιστροφής των φορολογικών συντελεστών το ταχύτερο δυνατό, σε ανταγωνιστικά επίπεδα και τονίζοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν οι συνθήκες και ο τομέας να δώσει άμεσα περαιτέρω ενίσχυση στ Θετική θα είναι η φετινή χρονιά για την πορεία του τουρισμού αλλά όχι για όλους, ανέφερε.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας «Ελληνικός Τουρισμός: Προκλήσεις και Προοπτικές» και χαρτογραφώντας την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε ρευστή την εικόνα του τουρισμού τονίζοντας ότι αυτή η χρονιά, είναι χρονιά last minute, με έντονες διακυμάνσεις του ρυθμού των κρατήσεων.

Όπως είπε «αυτή η ρευστή κατάσταση επιβεβαιώνεται στις αφίξεις έως αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία Ιανουαρίου – Απριλίου 2016, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, έχουν καταγράψει άνοδο 7,6%, ενώ στο ίδιο διάστημα, οι οδικές αφίξεις καταγράφουν μείωση 6,5%. Αν και οι αριθμοί, αυτή τη στιγμή, δεν δίνουν τη σιγουριά που θέλουμε, η στρατηγική μας στόχευση και η συστηματική δουλειά, σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους ότι και αυτή η χρονιά θα κλείσει θετικά».

Καλές οι προοπτικές

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Κυβέρνησης απηύθυνε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ράνια Αντωνοπούλου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank κ. Πλάτων Μονοκρούσος παρουσίασε μελέτη που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank για τις Ευκαιρίες, τις Προκλήσεις και τις Προοπτικές του ελληνικού τουριστικού κλάδου. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2016 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο και παρά τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει, είναι απαραίτητο όλοι να συμβάλουν στην διασφάλιση των συνθηκών και των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν όχι μόνο τη διάθεση αλλά και τη διατήρηση ενός ανταγωνιστικού προϊόντος.

Δυνατότητες δίνει το ΕΣΠΑ

Τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων στον Τουρισμό από το νέο ΕΣΠΑ και το νέο επενδυτικό νόμο παρουσίασε ο καθηγητής Αναστάσιος Ζαγοριανός, ενώ ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Το τουριστικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία: βιωσιμότητα, επενδύσεις, ρευστότητα» στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, ο Αντιπρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτύχης Βασιλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κ. Γιάννης Παράσχης και ο Γενικός Διευθυντής της Eurobank, Επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής κ. Κώστας Βασιλείου.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Με τους επιχειρηματίες του ελληνικού τουρισμού δεν είμαστε απλώς συνεργάτες. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι. Η συγκυρία είναι κατάλληλη και στο τραπεζικό σύστημα, αφήνουμε πίσω τη διαχείριση συνεχών κρίσεων και μπορούμε πλέον να στραφούμε στο κύριο αντικείμενό μας, στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Για την προοπτική της κοινής πορείας του τραπεζικού και του τουριστικού τομέα, επισημαίνω ως στρατηγικά ζητήματα τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών σχεδίων με γερό business plan και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες αλλά όχι μόνον γι΄ αυτές. Χρειάζεται αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων με αιχμή τη συνένωση δυνάμεων και την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων. Στο πεδίο αυτό, οι τράπεζες μπορούν να είναι ο καταλύτης. Για τη Eurobank, ο ελληνικός τουρισμός, οι μεγαλύτεροι συντελεστές του και οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βάζουν τη δική τους ψηφίδα στο μεγάλο μωσαϊκό της τουριστικής Ελλάδας βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει επιλέξει η Eurobank, αυτόν του «διαχρονικού, στρατηγικού, οικονομικού εταίρου του ελληνικού τουρισμού που στήριξε με συνέπεια και κατανόηση τις τουριστικές επιχειρήσεις παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια. Η επιτυχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία».

«Σε αυτό το νέο τοπίο»,είπε, «έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε: Να αναδείξουμε ένα δυνατό branding της χώρας, να βελτιώσουμε σημαντικά τις υποδομές, να διαμορφώσουμε ισχυρές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο, να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να επιταχύνουμε με σχέδιο την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου με αιχμή το Ελληνικό και την Ανάβυσσο, να λύσουμε τα θέματα της έντονης εποχικότητας, να αναπτύξουμε δυναμικά το θεματικό τουρισμό, την κρουαζιέρα, την τουριστική κατοικία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα ευνοϊκό πλαίσιο για απόκτηση φορολογικής και μόνιμης κατοικίας από μη κατοίκους στην Ελλάδα αλλά και ριζοσπαστικές παρεμβάσεις για την εξυγίανση των επιχειρήσεων και τη διαμόρφωση ίσων όρων ανταγωνισμού».

Επενδυτική ανάπτυξη

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις έγιναν, τέλος, από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση όσον αφορά στη βιωσιμότητα, την επενδυτική ανάπτυξη αλλά και τη διασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Ειδικότερα ο κ. Γ. Ρέτσος, ανέδειξε το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα του συνόλου του ελληνικού τουρισμού έχει πληγεί και πώς η συνεχιζόμενη τακτική της υπερφορολόγησης, επιβαρύνει την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε δε στο γεγονός ότι πλέον πρέπει να καταβληθεί υπερπροσπάθεια από όλους και να αναπτυχθεί ένα πλέγμα ισοδύναμων μέτρων που θα θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα του τομέα.

Παράλληλα, ο κ. Ε. Βασιλάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες και να υλοποιήσει ένα σωστό μείγμα πολιτικών και επιχειρησιακών σχεδίων ώστε να προσελκύσει τον απαραίτητο αριθμό επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων, ενώ ο κ. Γ. Παράσχης, αναφερόμενος στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, τόνισε πως όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν την έντονα αυξητική ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει άμεσα Πολιτεία και ιδιωτικός τομέας να επωφεληθούν από αυτό αλλά και να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα.

Από πλευράς της Eurobank ο κ. Κ. Βασιλείου, αναφέρθηκε στη σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης των προβληματικών δανείων και στον κλάδο του τουρισμού που θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για τη χρηματοδότηση προς τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την βελτίωση των όρων χρηματοδότησης, με κύριο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και κυρίως την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.