ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΔΙΑΜΟΝΗ

Airbnb: Ξεπέρασε τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Airbnb: Ξεπέρασε τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Το φαινόμενο της Airbnb συνεχίζει να αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο των τουριστικών καταλυμάτων. Ήδη, τα δωμάτια που προσφέρονται μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας έφθασαν το 1 εκατομμύριο το Δεκέμβριο του 2014 (το Φεβρουάριο μετρούσε 300.000).

Για να καταλάβει κανείς τα μεγέθη, αρκεί να ξέρει ότι το InterContinental Hotels Group διαθέτει 698.000 δωμάτια. Φυσικά η σύγκριση δεν είναι και τόσο σωστή με δεδομένο πως η Airbnb δεν είναι ιδιοκτήτρια των δωματίων. Η μελέτη της εταιρείας Barclay αναφέρει πως ναι μεν οι συγκρίσεις είναι κάπως δύσκολες με δεδομένο πως η Airbnb δεν είναι ιδιοκτήτρια των καταλυμάτων και λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια από αυτά δεν είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, αλλά παρόλα αυτά η αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται είναι η ίδια.

Μια άλλη σύγκριση που γίνεται είναι αυτή που αφορά τις κρατήσεις. Εκεί η Airbnb δείχνει να έχει περί τις 37 εκατ. κρατήσεις ετησίως, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Intercontinental είναι 177 εκατ. Σε αυτό το σημείο η Barclays προβλέπει όμως ότι οι κρατήσεις της Airbnb αναμένεται να τριπλασιαστούν το 2015. Αυτή τη στιγμή η Airbnb διαθέτει το 17,2% της αγοράς καταλυμάτων στη Νέα Υόρκη, το 11,9% στο Παρίσι και το 10,4%στο Λονδίνο. Το μόνο που μπορεί να ανακόψει την ανοδική πορεία της φαίνεται να είναι η νομοθεσία. Ήδη, σε κάποιες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη το θέμα των επινοικιάσεων οδεύει προς τα δικαστήρια.

Τα πιο φθηνά ξενοδοχεία και όχι τα πολυτελή είναι αυτά που πλήττονται κυρίως από την ανάπτυξη της AIrbnb. Όμως οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν έναν ακόμα λόγο να ανησυχούν. Περίπου το 10% των κρατήσεων της Airbnb αφορούν πλέον την κατηγορία business travel, στην οποία μέχρι πρότινος οι ξενοδοχειακές μονάδες ήταν κυρίαρχες.

Σχετικές ειδήσεις