ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: «Τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα»

Μέρκελ: «Τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα»

Οι Μερκοζί συνεχίζουν τους εκβιασμούς την ώρα που προωθούν νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Το μήνυμα του γαλλογερμανικού άξονα προς την Ελλάδα είναι ξακάθαρο: «Ο χρόνος σας τελειώνει».

Την ώρα που προωθείται μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, των επικουρικών συντάξεων κατά 15% και αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο, το δίδυμο της λιτότητας, Μέρκελ και Σαρκοζί στέλνουν τελεσίγραφα για να πνίξουν κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

Εκβιάζουν με χρεοκοπία και ενδεικτικά ήταν τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος χθες ότι το δεύτερο πλάνο των ευρωπαίων περιλαμβάνει αυτό το σενάριο σε συνδυασμό με έξοδο από το ευρώ.

"Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί.

"Θέλω να ξεκαθαρίσω άλλη μία φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία (για το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης) εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα... όσοι φέρουν ευθύνη στην Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό -- δεν αποκλίνουμε από αυτήν τη θέση", πρόσθεσε.

Ισχυρές πιέσεις

Ο Σαρκοζί και Μέρκελ ασκούν ισχυρές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα να προχωρήσουν σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχει προκαλέσει έντονη νευρικότητα στους εταίρους της χώρας και στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να καλεί τους Έλληνες να λάβουν αποφάσεις άμεσα.

Παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του με την τρόικα και τους αρχηγούς των τριών κομμάτων την Κυριακή, δεν επετεύχθη ακόμη συμφωνία για τα μέτρα που θα περιέχονται στη δεύτερη σύμβαση χρηματοδότησης της χώρας από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Καμπανάκι από Κομισιόν

Η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προθεσμία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξής της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και χρειάζεται επειγόντως να λάβει αποφάσεις, είπε η Κομισιόν την Δευτέρα.

"Έχουμε ήδη ξεπεράσει την προθεσμία", είπε σε τακτική ενημέρωση τύπου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Amadeu Altafaj.

Η κυβέρνηση, η τρόικα και οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους της δεύτερης δανειακής σύμβασης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε την Δευτέρα κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια προθεσμία για την Δευτέρα.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε καθώς αναβλήθηκε η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.