ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Πάνε το δεύτερο πακέτο μετά τις εκλογές

Reuters: Πάνε το δεύτερο πακέτο μετά τις εκλογές

Την είδηση ότι η Ευρωζώνη εξετάζει να καθυστερήσει τμήμα ή σύνολο του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Η σχετική αναβολή θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο, είπαν.

"Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο", είπε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το απόγευμα της Τετάρτης.

Η αναβολή αυτή στην εκταμίευση των 130 δισ. ευρώ θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), το οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

"Υπάρχει πίεση από αρκετές χώρες για αναβολή μέχρις ότου υπάρξουν ισχυρές δεσμεύσεις από την Ελλάδα, το οποίο ίσως να μην γίνει πριν την διεξαγωγή των εκλογών", συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα την Τετάρτη, με επιστολές τους στην ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκαν εγγράφως στην επίτευξη των στόχων της νέας δανειακής σύμβασης.

Ο Σαμαράς στην επιστολή του αναφέρει ότι, αν στις επερχόμενες εκλογές κερδίσει την ηγεσία της χώρας, η Νέα Δημοκρατία "θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία",

Για άλλη μια φορά όμως αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο μνημόνιο. "Μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος", ανέφερε ο Σαμαράς

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της απέναντι στην ευρωζώνη ώστε να λάβει το δεύτερο δάνειο των 130 δις ευρώ.

Επίσης ανέφερε πως τα ζητήματα που εκκρεμούν θα έχουν διευθετηθεί πριν την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αργότερα την Τετάρτη.

"Η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην ευρωζώνη, προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα", δήλωσε ο υπουργός σε δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

"Απομένουν ελάχιστα ζητήματα, τα οποία θα έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως μέχρι την τηλεδιάσκεψη του Eurοgroup στις 18:00 ώρα Ελλάδος σήμερα το απόγευμα", συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Γιούνκερ: Στις 20 Φεβρουαρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα