ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξένο επίτροπο βάζουν στην Ελλάδα

Ξένο επίτροπο βάζουν στην Ελλάδα

Ανυποχώρητοι παραμένουν οι Ευρωπαίοι όσον αφορά την Ελλάδα, με τους υπουργούς Οικονομικών, κυρίως συγκεκριμένων χωρών, να προβάλλουν απαράδεκτα και πέραν πάσης λογικής αιτήματα από την ελληνική πλευρά.

Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, παρά τις έγγραφες δεσμεύσεις που απέστειλαν οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς, οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν έλαβαν καμία απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, παραπέμποντας για τη Δευτέρα, ενώ επανέφεραν το ζήτημα διορισμού επιτρόπου αλλά και δημιουργίας ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αμέσως μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Βενιζέλος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, για τις τελευταίες εξελίξεις.

Θέτουν θέμα εκλογών

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο το οικονομικό ζήτημα.

Οι δανειστές μάλιστα αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει το νέο μνημόνιο, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν η επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Πηγές αναφέρουν ότι Γερμανία, Φιλανδία και Ολλανδία έθεσαν στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ζητηθούν έγγραφες δεσμεύσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα, πέραν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την εφαρμογή του νέου μνημονίου στην Ελλάδα! Επίσης, οι υπουργοί των συγκεκριμένων χωρών έθεσαν ευθέως το ζήτημα αναβολής των εκλογών!

Επίτροπος και ειδικός λογαριασμός

Την ίδια ώρα, ο διορισμός Επιτρόπου αλλά και η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους επανέρχονται στο προσκήνιο.

Τα αιτήματα αυτά προκύπτουν και από τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες για τους συγκεκριμένους μηχανισμούς ενίσχυσης της παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος και της διασφάλισης ότι δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους».

Στις 20 Φεβρουαρίου οι αποφάσεις

Πάντως, ο Γιούνκερ έκανε λόγο για πρόοδο που επιτεύχθηκε από χθες. «Πρώτον λάβαμε τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι ηγέτες των δύο κομμάτων της κυβέρνησης της Ελλάδας. Δεύτερον η τρόικα οριστικοποίησε και παρουσίασε την ανάλυση της για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τρίτον η περαιτέρω τεχνική δουλειά μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικα οδήγησε στην ταυτοποίηση των απαραίτητων επιπρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. και την δημιουργία μίας λεπτομερούς λίστας με πρωταρχικές ενέργειες μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής», αναφέρει στη δήλωσή του.

«Στη βάση των στοιχείων που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι και όσων προστέθηκαν και αναφέρθηκαν παραπάνω, είμαι σίγουρος ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου» προσέθεσε ο Γιούνκερ.

Διαβάστε ακόμη:

Die Welt: Ενδιάμεσο δάνειο ετοιμάζουν για την Ελλάδα

“Verboten” από Σόιμπλε και εκβιασμός σε Σαμαρά

Reuters: Πάνε το δεύτερο πακέτο μετά τις εκλογές

Ε. Βενιζέλος: Όσοι θέλουν χρεοκοπία, δεν βοηθούν τη χώρα

Γιούνκερ: Στις 20 Φεβρουαρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα