ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Welt: Ενδιάμεσο δάνειο ετοιμάζουν για την Ελλάδα

Die Welt: Ενδιάμεσο δάνειο ετοιμάζουν για την Ελλάδα

Μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» υποστηρίζει ότι η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων και της τρόικας προς τους Έλληνες πολιτικούς έχει φτάσει «στο μηδέν».

Αιτία είναι το απρόβλεπτο πολιτικό σκηνικό που ενδεχομένως θα προκύψει μετά τις εκλογές στην Ελλάδα τον Απρίλη, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα «σχέδιο Β».

Η Welt υποστηρίζει πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή στο Eurogroup της Δευτέρας, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το εναλλακτικό σχέδιο της ΕΕ, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε χρεοκοπία.

Πρόκειται για ένα ενδιάμεσο δάνειο ή «δάνειο-γέφυρα», ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους της Γερμανίας, που επικαλείται η Welt.

Έτσι θα υπάρχει χρόνος να αποφασιστεί η εκταμίευση των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ του δεύτερου πακέτου στήριξης, ανάλογα με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, για να διασφαλίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι θα υλοποιηθούν οι όροι της νέας δανειακής σύμβασης.