ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πάνω - κάτω στη φορολόγηση ακινήτων και επιχειρήσεων

Τα πάνω - κάτω στη φορολόγηση ακινήτων και επιχειρήσεων

Προωθείται φόρος 15% για τις επιχειρήσεις και τα μερίσματα – Τι αλλάζει για τα ακίνητα

Σημαντικές αλλαγές ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για το φορολογικό νομοσχέδιο του Ιουνίου, υπό την πίεση και της τρόικας για ριζικές αλλαγές στην φορολογία.

Το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και εκπλήξεις για τα φυσικά πρόσωπα με βάση τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών, του αφορολόγητου ορίου αλλά και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Για αυτό το λόγο συνεδρίασαν χθες η αρμόδια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ , όπου αποφασίστηκαν οι ανατροπές που σχεδιάζονται στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων και των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Οι τέσσερεις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται είναι:

1) Να θεσπιστεί ενιαίος φορολογικό συντελεστής 15% για όλες τις επιχειρήσεις.

Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με τα κόμματα βρίσκεται και η πρόταση για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα με παράλληλα μείωση του αυτοτελούς φόρου στα μερίσματα από 25% σε 15%.

Η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax) είναι μια από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ν.Δ. η οποία βρίσκει υποστηρικτές και στο ΠΑΣΟΚ.

2) Να υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα με συντελεστή 20%

3) Να ενοποιηθούν όλοι οι φόροι που βαραίνουν σήμερα τα ακίνητα

Η πρόταση που εξετάζεται είναι να καταργηθούν οι υφιστάμενοι φόροι στα ακίνητα και να αντικατασταθούν από έναν φόρο που δεν θα εμπλέκεται η ΔΕΗ στη διαδικασία είσπραξης.

Από την ενοποίηση των φόρων θα εξαιρεθούν οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη.

4) Να προχωρήσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Η τρόικα πιέζει για αύξηση των τιμών ζώνης της εφορίας στα επίπεδα των πραγματικών τιμών τη στιγμή που το κράτος δεν γνωρίζει ποιες είναι αυτές.

Εφόσον ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα από το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να προχωρήσουν οι αυξήσεις, ώστε να υπάρξει προσέγγιση των αγοραίων τιμών.

Αυτό σημαίνει πως ειδικά η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν θα έρθει τελικά από τον Ιούνιο, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, αλλά λίγους μήνες αργότερα αλλά πριν το τέλος του 2012.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν “κλειδώσει” μέχρι τα τέλη Μαίου καθώς σύμφωνα με τις επιταγές του νέου μνημονίου το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την Βουλή το αργότερο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.