ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαιρείται από το «κούρεμα» το swap της Goldman Sachs

Εξαιρείται από το «κούρεμα» το swap της Goldman Sachs

Το περίφημο swap της Goldman Sachs, ύψους 5 δισ. ευρώ εξαιρείται από το PSI, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Το ζήτημα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, που με επείγουσα ερώτησή του καταγγέλλει «την ανήθικη εξαίρεση από την διαδικασία του κουρέματος του PSI του αμαρτωλού swap με την Goldman Sachs».

Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Παπαδημούλη, το swap ύψους 5 δισ. ευρώ που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Goldman Sachs παρ' ότι είναι δομημένο προϊόν και όχι ομόλογο, αποτελεί υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου, η οποία όμως εξαιρείται του κουρέματος της διαδικασίας του PSI, καίτοι εντάσσεται στο χρέος. Από τη διαδικασία του «κουρέματος» δεν εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα, ασφαλιστικά ταμεία αλλά ούτε και τα δάνεια των ΔΕΚΟ.

«Το αμαρτωλό swap με την Goldman Sachs είναι το πιο ακριβό και «τοξικό» δάνειο που έχει συνάψει το ελληνικό κράτος με διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος εκείνη την περίοδο τον σημερινό πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο. Αρμοδιότητα για τη συναλλαγή τότε, ως κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής, είχε ο σημερινός επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Χριστοδούλου», τονίζει ο βουλευτής.