ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκάει «ισπανική βόμβα» στην Ευρώπη!

Σκάει «ισπανική βόμβα» στην Ευρώπη!

Η Ισπανία στα «κόκκινα» και η Μέρκελ λιάζεται στην Ιταλία κάνοντας βαρκάδα.

Συναγερμός στην Ευρώπη για την «ισπανική βόμβα» που ετοιμάζεται …

Τον φόβο και την αγωνία ότι η Ισπανία μπορεί να εξελιχθεί σε μια Ελλάδα ζει το τελευταίο 24ωρο κατά τρόπο έντονο το σύνολο της Ευρωζώνης.

Η κατακόρυφη άνοδος των spreads στην Μαδρίτη, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού της χώρας και οι εκδόσεις που δεν καλύπτονται 100%, θυμίζουν έντονα κάτι από Ελλάδα λίγο πριν ενταχθεί υπό τη «σκέπη» της τρόικας.

Μόνο που τα μεγέθη μεταξύ των δύο χωρών είναι εντελώς διαφορετικά.

Κι αν στην περίπτωση της χώρας μας, απαιτήθηκαν περί τα 200 δισ. ευρώ, για να επέλθει μια στοιχειώδης ισορροπία περί τα δημοσιονομικά, στην περίπτωση της Ισπανίας, το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα φτάσει πάνω από 500 δισ. ευρώ, σε πρώτη φάση.

Δηλαδή, αθροιστικά, όσα χρειάστηκαν μαζί για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία κι ενδεχομένως λίγο παραπάνω.

Εξέλιξη μάλλον φυσιολογική, αν αναλογιστεί κανείς μεταξύ άλλων ότι:

α) η Ισπανία είναι σήμερα μέλος του κλαμπ των 20 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως,

β) μόνο οι τράπεζες της υπολογίζεται ότι έχουν αγοράσει κρατικό της χρέος, ύψους 68 δισ. ευρώ, το οποίο απειλεί την επόμενη μέρα τους, ενώ γ) η ανεργία στη χώρα της Ιβηρικής υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στο 22%, με 23%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, με τους νέους να είναι άνεργοι ο 1 στους 2!

Η κατασκευαστική φούσκα, των μέσων της δεκαετίας του 90 έχει σπάσει και έχει σμπαραλιάσει ό,τι έχει απομείνει σε επίπεδο ανάπτυξης και όλα αυτά καλείται τώρα να τα διαχειριστεί η νέα συντηρητική κυβέρνηση, που παρ όλα αυτά δηλώνει αισιόδοξη. Οι αγορές όμως δεν είναι καθόλου και το απέδειξαν κατά τις χθεσινές συνεδριάσεις, οι οποίες ήταν έντονα αρνητικές, ενώ στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθούν και σήμερα…